Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Monimuotoinen työyhteisö ravitsemisalalla

Möttönen, Raija (2011)

 
Avaa tiedosto
Mottonen_Raija.pdf (571.9Kt)
Lataukset: 


Möttönen, Raija
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011062112392
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, mitä haasteita ja hyötyjä esimiestyöhön ja työyhteisöön tuo, kun ravitsemispalvelualan työyhteisö muuttuu yhä monikulttuurisemmaksi sekä selvitettiin maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden kokemuksia suomalaisessa ravitsemisalan organisaatioissa.

Tutkimus oli luonteeltaan kvalitatiivinen. Haastattelut suoritettiin keväällä 2011. Haastattelut suoritettiin esimiehille ryhmähaastatteluina, johon osallistui 16 esimiestä. Ryhmähaastatteluja oli 5. Haastateltavat esimiehet edustivat 8:aa eri organisaatiota. Maahanmuuttajataustaiset työntekijät haastateltiin henkilökohtaisesti, ja heitä oli 13 henkilöä ja 11:stä eri kulttuurista.

Tutkimuksen mukaan ravitsemispalvelualan organisaatioissa monikulttuurisella henkilöstöllä voitiin parantaa työyhteisön imagoa, suvaitsevaisuutta ja erilaisuuden hyväksymistä sekä osaamisperustaa. Suurimpina haasteina koettiin kieleen ja vuorovaikutukseen liittyvät asiat. Työntekijöiden motivaatiota ja sitoutumista työyhteisöön parantavat tasa-arvoinen kohtelu, turvattu toimeentulo, esimiehen ja koko työyhteisön kannustus ja tuki sekä työnpanoksen arvostaminen. Oikeudenmukaisuus ja yhdenvertaisuus takasivat hyvän luottamuksen rakentumisen työyhteisöön.

Tutkimuksen aihe on ajankohtainen, koska väestön rakenteelliset muutokset, globalisaatio ja työ-markkinoiden rakenteelliset muutokset tulevat lähitulevaisuudessa lisäämään monimuotoisia työyhteisöjä Suomessa. Ravitsemispalveluala on yksi työmarkkinoiden sisääntuloaloista, joille maahanmuuttajien on helpompi työllistyä kuin monille muille aloille. Työntekijöiden ja asiakaskunnan monimuotoisuus tuo työyhteisöihin uusia mahdollisuuksia ja voimavaroja, mutta asettaa samalla haasteita työyhteisön toimivuuteen, päivittäiseen työntekoon ja asiakaspalvelun onnistumiseen. Erilaisista työn tekemisen tavoista ja aikakäsityksistä, yhteisen kielen puutteesta, suhtautumisesta hierarkisuuteen ja tasa-arvoon, kommunikointitavoista ja maailmankatsomuksellisista eroista saattaa syntyä ristiriitoja työyhteisön päivittäisessä työn teossa.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste