Hävikkijärjestelmä Dylan lounasravintoloille
Kuusrainen, Kimmo (2020)
Kuusrainen, Kimmo
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202003314267
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202003314267
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aihe oli luoda hävikkijärjestelmä, jolla tulevaisuudessa voitaisiin seurata ja vähentää ruokahävikkiä, opinnäytetyö tehtiin havainnoinnin ja haastattelun avulla, työn tavoitteena oli luoda hävikkijärjestelmä, joka mahdollistaa ruokahävikin seurannan, mittaamisen ja miten ruokahävikkiä voidaan vähentää. Opinnäytetyöllä oli toimeksiantaja Toothpicks and Honey oy. Opinnäytetyö valmistui helmikuussa 2020. Opinnäytetyön tietoperusta on kaksiosainen. Tietoperustan ensimmäisessä luvussa ensiksi käydään läpi mitä ruokahävikki on yleisesti, ja mitkä ovat ruokahävikin ekoloogiset vaikutukset, kuin myös taloudelliset vaikutukset. Toinen luku käsittelee ruokahävikkiä lounasravintoloissa, mistä ruokahävikki syntyy lounasravintolassa ja miten ruokahävikkiä pystyttäisiin vähentää lounasravintolassa. Tietoperustan tarkoitus työlle on saada hyvä yleinen kuva ruokahävikistä ja sitten vielä tarkentaa tietoa, jotta saadaan tietoa mitä se on lounasravintolassa. Menetelmiä työllä oli kaksi, havainnointi ja haastattelu. Havainnointi tehtiin etukäteen tehdyn rungon mukaan, josta saataisiin vastauksia ruokahävikkiin ja miten se vaikuttaa ravintolassa työskentelyyn. Haastatteluilla haluttiin vastauksia nykytilanteeseen ja myös, miten ruokahävikkiä voitaisiin vähentää tulevaisuudessa. Kaiken tämän tiedon pohjalta syntyi hävikkijärjestelmä, jolla pystyy seuraamaan ruokahävikkiä ja mittaamaan ruokahävikin arvon menetyksen ravintolalle, hävikkijärjestelmään kuuluu myös ohjeistustiedosto, josta löytää vinkkejä ruokahävikin vähentämiselle ja hävikkijärjestelmään kuuluu myös hävikkijärjestelmän käyttöohjeet.