Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Ravitsemusohjaus masennuksen ehkäisyn tukena

Heimonen, Kirsi (2020)

Avaa tiedosto
Ravitsemusohjaus_masennuksen_ehkaisyn_tukena.pdf (384.5Kt)
Lataukset: 


Heimonen, Kirsi
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202004014314
Tiivistelmä
Mielenterveyden häiriöistä masennus on varsin yleinen ja jatkuvasti lisääntyvä kansanterveysongelma. Masennuksen ennaltaehkäisyn keinoja on selvitelty jo kauan, mutta vaikuttavien väestötason keinojen löytäminen on ollut vaikeaa. Ravitsemuksen vaikutuksia mielenterveyteen on jonkin verran tutkittu, mikä on herättänyt mielenkiintoni. Halusin aiempien tutkimusten pohjalta selvittää tarkemmin, voiko ruokavaliolla ehkäistä masennusta ja jos voi, niin minkälainen ravitsemus on masennuksen ehkäisyssä eduksi.
Opinnäytetyön tarkoituksena on koota yhteen uusinta tietoa masennusta ehkäisevästä ruokavaliosta. Tarkoitus on etsiä tietoa siitä, millainen ravinto ehkäisee masennusta ja mahdollisesti saada myös viitteitä siitä, millainen ravinto lisää riskiä sairastua masennukseen. Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa materiaalia, koota tietoa masennusriskissä olevan potilaan ravitsemushoidon ohjaamiseen.

Opinnäytetyö toteutettiin kuvailevalla kirjallisuuskatsauksella. Aineisto koostui kuudesta, pääasiassa Espanjassa toteutetusta tutkimuksesta. Kolmessa tutkimuksessa tutkittiin ruokavalioiden yhteyksiä masennusriskiin. Yksi tutkimus käsitteli oliiviöljy- tai pähkinälisän ja yksi kalojen vaikutuksia masennusriskiin. Mukaan hyväksyttiin myös tutkimus, joka selvitti lisätyn sokerin ja hiilihydraattien laadun vaikutuksia masennusriskiin.

Tutkimustuloksista muodostui kuva monipuolisen, kasvispainotteisen ruokavalion mahdollisuuksista masennusriskin pienentämiseksi. Tulosten pohjalta voidaan masennuksen ehkäisyyn suositella suomalaisia ravitsemussuositusten mukaista ruokavaliota.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste