Oikeaoppisen ravitsemustiedon saatavuus : Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymä
Isomäki, Kirsi-Marja (2011)
Isomäki, Kirsi-Marja
Turun ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011090612889
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011090612889
Tiivistelmä
Ravitsemuksella on suuri merkitys ihmiseen, sillä on myös osuutensa monien sairauksien ennaltaehkäisyssä. Kansanterveydellisesti katsottuna se tuottaa vuosittain suuria rahallisia tappioita erilaisten sairauksien myötä. Oikeaoppinen ravitsemus takaa ravintoaineiden tasapainon luoden hyvän perustan terveydelle ja hyvinvoinnille.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää mitä oikeaoppinen ravitsemustieto pitää sisällään tämän päivän tutkimustulosten pohjalta. Miten tätä tietoa on tarjolla kirjallisissa ja Internet-lähteissä sekä miten helppoa on hankkia juuri tiettyä tietoa käytettäväsi. Tavoitteena oli vertailla tiedollista ravitsemusaineistoa diabetestaudin, sydän- ja verisuonitaudin sekä verenpainetaudin näkökulmasta.
Oikeaoppisen ravitsemusaineiston joukosta on valittu kaksi tai kolme sellaista aineistoja joissa tutkitaan tietoa kyseisen taudin lähtökohdista. Tätä tietoa on vertailtu keskenään. ja näin satuja tuloksia on esillä opinnäytetyössä. Aineistosta on kerätty yhteenvetoon osio, joka on liitetiedostona.
Ravitsemusta käsittelevää tietoa on runsaasti saatavilla sekä kirjatietona että sähköisessä muodossa. Tieteellinen lähtökohta on kaikilla sama. Eroavaisuuksia syntyy aineistojen ymmärtämisen sekä sisällön käytettävyydestä. Käytettävien ravitsemuksen määritelmien yhtenäistäminen parantaisi ymmärrettävyyttä. Ravitsemustiedon tavoitettavuus tilanteissa joilla on ennalta ehkäisevä vaikutus.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää mitä oikeaoppinen ravitsemustieto pitää sisällään tämän päivän tutkimustulosten pohjalta. Miten tätä tietoa on tarjolla kirjallisissa ja Internet-lähteissä sekä miten helppoa on hankkia juuri tiettyä tietoa käytettäväsi. Tavoitteena oli vertailla tiedollista ravitsemusaineistoa diabetestaudin, sydän- ja verisuonitaudin sekä verenpainetaudin näkökulmasta.
Oikeaoppisen ravitsemusaineiston joukosta on valittu kaksi tai kolme sellaista aineistoja joissa tutkitaan tietoa kyseisen taudin lähtökohdista. Tätä tietoa on vertailtu keskenään. ja näin satuja tuloksia on esillä opinnäytetyössä. Aineistosta on kerätty yhteenvetoon osio, joka on liitetiedostona.
Ravitsemusta käsittelevää tietoa on runsaasti saatavilla sekä kirjatietona että sähköisessä muodossa. Tieteellinen lähtökohta on kaikilla sama. Eroavaisuuksia syntyy aineistojen ymmärtämisen sekä sisällön käytettävyydestä. Käytettävien ravitsemuksen määritelmien yhtenäistäminen parantaisi ymmärrettävyyttä. Ravitsemustiedon tavoitettavuus tilanteissa joilla on ennalta ehkäisevä vaikutus.
