Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Vegaanisten ruokareseptien testaus ja aistinvarainen arviointi: Case: Seinäjoen kaupungin ruokapalvelut

Nieminen, Tomi (2020)

 
Avaa tiedosto
ONT Tomi Nieminen.pdf (3.913Mt)
Lataukset: 


Nieminen, Tomi
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202004064522
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on osa laajempaa kokonaisuutta, jossa restonomi (ylempi AMK) -opiskelija (Björkman 2020) on omassa opinnäytetyössään tutkinut kasvisruokailua Suomen peruskouluissa sekä lukioissa. Tutkimuksessa selvitettiin, missä laajuudessa ja minkä tyyppisiä kasvisruokavalioita tarjotaan ja mitkä ovat niiden annoskoot sekä millaisissa keittiöissä niitä tuotetaan tällä hetkellä. Seinäjoen kaupungin ruokapalveluiden osalta selvitettiin kasvisruokavalion yleisyyttä Seinäjoen yläkouluissa sekä lukioissa ja vegaaniruoan todellista tarvetta. Tämän lisäksi opinnäytetyöhön sisältyi kehittämistyö, jossa laadittiin Seinäjoen kaupungin ruokapalveluille kuuden viikon kiertävä vegaaninen ruokalista sisältäen ravitsemuksellisen riittävyyden tarkastelun.

Tämän työn tavoitteena oli testata kuuden viikon kiertävän ruokalistan reseptit, kuinka ne ovat toteutettavissa suurkeittiöympäristössä sekä kirjata työvaiheet ja -ohjeet. Reseptien testauksella pyrittiin löytämään mahdollisimman kevyet ja terveellisemmät vaihtoehdot sekä hellävaraisimmat kypsennysmenetelmät. Lisäksi testatuista resepteistä järjestettiin aistinvarainen arviointi niiden hyväksyttävyydestä loppukäyttäjille.

Aistinvarainen arviointi toteutettiin Seinäjoen lukion oppilasruokalassa, johon osallistui oppilaiden lisäksi ruokapalveluiden ammattilaisia. Arviointi toteutettiin määrällisenä tutkimuksena siten, että miellyttävyyttä ja hyväksyttävyyttä arvioitiin sanallisesti ankkuroidulla 9-portaisella strukturoidulla luokka-asteikolla. Tämän lisäksi arviointi sisälsi laadullisen tutkimuksen osuuden, jossa testihenkilöillä oli mahdollisuus arvioida sanallisesti testituotteita.

Testatuista resepteistä tehtiin tuotekortti, johon koostettiin alkuperäinen resepti ja siihen tehdyt muutokset, käytettyjen valmistusmenetelmien pohjalta tehty työohje, aistinvaraisen arvioinnin numeerinen tulos sekä testaajien vapaamuotoiset kommentit. Näiden tuotekorttien avulla alkuperäisiä reseptejä muokattiin ja vakioitiin lopullista käyttöä varten. Nämä reseptit on julkaistu Björkmanin opinnäytetyössä.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste