Päijänteestä pyydetyn kalan saatavuushaasteet Päijänteen seudun ravintoloissa ja tukuissa
Flinkman, Sofia (2020)
Flinkman, Sofia
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202004044470
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202004044470
Tiivistelmä
Kotimaisen järvikalan arvostus on ollut viime aikoina nousussa, ja sen kysyntä on kasvanut. Kuitenkin tuontikalan kysyntä on suurta suomalaisilla kalamarkkinoilla ja suomalainen järvikala on kokonaiskalan kulutuksesta vain muutamia prosentteja. Ravintoloissa näkee usein käytettävän merilohta tai kirjolohta, ja pyydettyä järvikalaa on tarjolla huomattavasti vähemmän. Päijänne Suomen toiseksi suurimpana järvenä valikoitui tutkimusalueeksi. Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia Päijänteestä pyydetyn kalan tarjontaa Päijänteen tuntuman ravintoloissa. Tutkimuksessa selvitetään, minkälaisia haasteita esiintyy Päijänteestä pyydetyn kalan hankinnassa ja kuinka tätä hankintaketjua voisi kehittää.
Työ toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja menetelmänä käytettiin teemahaastatteluja. Teemahaastatteluilla haluttiin saada syvempää ymmärrystä Päijänteen alueen ammattikalastajien, ravintoloiden sekä tukkujen toiminnasta. Teemahaastatteluita tehtiin Päijänteen alueen yrittäjille yhteensä 12, joista kolme oli tukkuja, neljä ravintoloita ja loput viisi ammattikalastajia.
Tutkimuksesta kävi ilmi, että suurimpina haasteina olivat kalan saatavuus ja logistiikka. Päijänteestä pyydettyä kalaa käytetäisiin enemmän ravintoloissa, mikäli sitä olisi helpommin saatavilla tukkujen kautta tai suoraan kalastajilta.
Jotta Päijänteeltä pyydettyä kalaa olisi helpommin saatavilla, tulisi tehdä kehitystyötä yhteistyöverkoston luomisessa. Yhteistyöverkosto auttaisi toimialan yrittäjiä löytämään toisensa ja lisäisi Päijänteestä pyydetyn kalan tarjontaa alueen ravintoloissa.
Työ toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja menetelmänä käytettiin teemahaastatteluja. Teemahaastatteluilla haluttiin saada syvempää ymmärrystä Päijänteen alueen ammattikalastajien, ravintoloiden sekä tukkujen toiminnasta. Teemahaastatteluita tehtiin Päijänteen alueen yrittäjille yhteensä 12, joista kolme oli tukkuja, neljä ravintoloita ja loput viisi ammattikalastajia.
Tutkimuksesta kävi ilmi, että suurimpina haasteina olivat kalan saatavuus ja logistiikka. Päijänteestä pyydettyä kalaa käytetäisiin enemmän ravintoloissa, mikäli sitä olisi helpommin saatavilla tukkujen kautta tai suoraan kalastajilta.
Jotta Päijänteeltä pyydettyä kalaa olisi helpommin saatavilla, tulisi tehdä kehitystyötä yhteistyöverkoston luomisessa. Yhteistyöverkosto auttaisi toimialan yrittäjiä löytämään toisensa ja lisäisi Päijänteestä pyydetyn kalan tarjontaa alueen ravintoloissa.