Catering-työn fyysisen ergonomian kehittäminen
Aalto-Setälä, Minna (2020)
Aalto-Setälä, Minna
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202004286184
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202004286184
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä tavoitteena oli kehittää catering-työn fyysistä ergonomiaa kohdeyrityksessä. Tutkimuksen tavoitteena oli säilyttää työntekijöiden työ- ja toimintakyky mahdollisimman pitkään sekä lisätä työn vetovoimaisuutta. Työhyvinvointi ja sen johtaminen toimivat tutkimuksen viitekehyksenä.
Tutkimusmenetelminä käytettiin henkilökunnan avoimia haastatteluja sekä koko henkilöstölle tehtyä kyselyä. Niiden perusteella tehtiin johtopäätökset sekä kehitysehdotukset. Kehitysehdotukset koskivat työn järjestelyjä ja tarvittavien apuvälineiden hankintaa. Hankinnoista tehtiin myös kustannusarvio.
Kuormittavinta catering-työssä oli tilauksiin liittyvä tuotteiden ja astioiden kantaminen. Eri tilaustyypeistä kuormittavimmiksi nousivat ruokatoimitukset, asiakkaan kotiin vietävät sekä risteilyaluksille toimitettavat palvelut. Apuvälineistä tärkeimmäksi koettiin pakettiauton purkamiseen liittyvä nostin tai luiska. Henkilöstön oikea resursoinnin tärkeys korostui tutkimustuloksissa. Tilaisuuden pitopaikan esteettömyyden selvitystyö nousi tutkimuksessa merkittäväksi tekijäksi.
Jatkotoimenpiteenä tulee olemaan kehitystoimenpiteiden toteuttaminen yrityksessä ennen sesongin alkamista sekä niiden seuranta.
Tutkimusmenetelminä käytettiin henkilökunnan avoimia haastatteluja sekä koko henkilöstölle tehtyä kyselyä. Niiden perusteella tehtiin johtopäätökset sekä kehitysehdotukset. Kehitysehdotukset koskivat työn järjestelyjä ja tarvittavien apuvälineiden hankintaa. Hankinnoista tehtiin myös kustannusarvio.
Kuormittavinta catering-työssä oli tilauksiin liittyvä tuotteiden ja astioiden kantaminen. Eri tilaustyypeistä kuormittavimmiksi nousivat ruokatoimitukset, asiakkaan kotiin vietävät sekä risteilyaluksille toimitettavat palvelut. Apuvälineistä tärkeimmäksi koettiin pakettiauton purkamiseen liittyvä nostin tai luiska. Henkilöstön oikea resursoinnin tärkeys korostui tutkimustuloksissa. Tilaisuuden pitopaikan esteettömyyden selvitystyö nousi tutkimuksessa merkittäväksi tekijäksi.
Jatkotoimenpiteenä tulee olemaan kehitystoimenpiteiden toteuttaminen yrityksessä ennen sesongin alkamista sekä niiden seuranta.