Näytteenotto-ohjelman laatiminen Herkkujuustola Oy:lle
Metsäkylä, Eeva (2020)
Metsäkylä, Eeva
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202004286343
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202004286343
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli laatia Mouhijärvellä toimivalle Herkkujuustola Oy:lle uusi omavalvontasuunnitelmaan sisältyvä näytteenotto-ohjelma aikataulutettuna vuoden ajalle. Näytteenotto-ohjelmasta tuli käydä ilmi näytteenottokohteet ja -tiheys sekä näytteistä tutkittavat bakteerit. Työssä tutustuttiin elintarvikelaitoksia koskevaan lainsäädäntöön ja sen asettamiin vaatimuksiin, kuten omavalvontasuunnitelmaan. Näytteenottoa tarkasteltiin yleisesti ottaen lain näkökulmasta. Lisäksi tutustuttiin maitoalan laitoksille asetettuihin vaatimuksiin näytteenotosta sekä näytteenottokohteille annetuista raja-arvoista.
Opinnäytetyössä tarkasteltiin juustoista tutkittavia mikrobeja ja niiden esiintyvyyttä. Mikrobeista selvitettiin myös niiden mahdolliset kulkureitit elintarvikkeisiin sekä niiden mahdollisesti ihmisille aiheuttamat oireet. Työssä tutustuttiin lisäksi tarkemmin näytteenoton kannalta kriittisiin pisteisiin tuotantoympäristöissä. Teoriaosuuden lähteinä käytettiin useita eri tutkimuksia patogeenien esiintyvyydestä elintarvikelaitoksissa ja elintarvikkeissa. Teoriaosuudessa tarkasteltiin lisäksi Herkkujuustolassa käytössä olevia pintahygienianäytteenottovälineitä, niiden toimintaperiaatteita ja tulosten tulkintaa.
Uuden näytteenotto-ohjelman laatimisen apuna oli Herkkujuustolan omavalvontasuunnitelma, nykyinen näytteenotto-ohjelma sekä tiedot kuluneiden vuosien näytteenotosta. Lisäksi suoritettiin haastattelu, jolla tarkennettiin yksityiskohtia pintahygienianäytteenottoa koskien. Opinnäytetyön tuloksena Herkkujuustolalle laadittiin uusi näytteenotto-ohjelma aikataulutettuna vuoden ajalle. Lisäksi työn tuloksena saatiin kartoitettua bakteerien esiintyvyyden kannalta kriittisiä kohteita tuotantoympäristöissä.
Opinnäytetyössä tarkasteltiin juustoista tutkittavia mikrobeja ja niiden esiintyvyyttä. Mikrobeista selvitettiin myös niiden mahdolliset kulkureitit elintarvikkeisiin sekä niiden mahdollisesti ihmisille aiheuttamat oireet. Työssä tutustuttiin lisäksi tarkemmin näytteenoton kannalta kriittisiin pisteisiin tuotantoympäristöissä. Teoriaosuuden lähteinä käytettiin useita eri tutkimuksia patogeenien esiintyvyydestä elintarvikelaitoksissa ja elintarvikkeissa. Teoriaosuudessa tarkasteltiin lisäksi Herkkujuustolassa käytössä olevia pintahygienianäytteenottovälineitä, niiden toimintaperiaatteita ja tulosten tulkintaa.
Uuden näytteenotto-ohjelman laatimisen apuna oli Herkkujuustolan omavalvontasuunnitelma, nykyinen näytteenotto-ohjelma sekä tiedot kuluneiden vuosien näytteenotosta. Lisäksi suoritettiin haastattelu, jolla tarkennettiin yksityiskohtia pintahygienianäytteenottoa koskien. Opinnäytetyön tuloksena Herkkujuustolalle laadittiin uusi näytteenotto-ohjelma aikataulutettuna vuoden ajalle. Lisäksi työn tuloksena saatiin kartoitettua bakteerien esiintyvyyden kannalta kriittisiä kohteita tuotantoympäristöissä.