Ravintola Periscope : menu periscopen ravintosisältö
Himanen, Heta (2020)
Himanen, Heta
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202005026786
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202005026786
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää ravintola Periscopen kuuden ruokalajin menu periscopen energiaravintosisältö ja sen sisältämä suolan määrä. Opinnäytetyön tarkoituksena oli dokumentoida ja saada tietoa ravintolaruoan ravitsemuksellisesta laadusta. Tutkimuskysymyksenä on: millainen menu periscope energiaravintoainejakaumaltaan ja suolan määrältään? Työn avulla toimeksiantajayritys sai lisätietoa tarjoamansa ruoan ravitsemuksellisesta sisällöstä.
Opinnäytetyön teoriaosuudet käsittelivät ravintola Periscopea, tutkimusmenetelmiä, suomalaisia ravitsemussuosituksia ja ravintolaruoan kulutusta ja sen tulevaisuuden vaatimuksia. Suomalaisten ravitsemussuosituksissa syvennyttiin energiaravintoaineisiin ja suolaan, niiden merkitykseen kehontoiminnassa, suositusarvoihin, sekä ruoan energiatiheyteen. Ravintolaruoan kuluttamista käsiteltiin erilaisten kuluttajaprofiilien kannalta, ja kuinka asiakkaiden vaatimukset muokkaavat ravintoloiden tarjontaa tulevaisuudessa.
Opinnäytetyön tulokset käsiteltiin annoskohtaisesti, sekä menukokonaisuutena. Jokaisesta annoksesta määritettiin hiilihydraattien, proteiinien, rasvojen ja suolan määrä. Tuloksissa saatiin selville maistelumenu sisältävän enemmän rasvoja kuin ravitsemussuositusten energiaprosenttijakauma suosittelee. Hiilihydraattien määrä menukokonaisuudessa on suosituksia pienempi, mutta proteiinin määrä vastaa täysin ravitsemussuosituksia. Suolan määrä menukokonaisuudessa oli kuitenkin huomattavasti suosituksia suurempi. Ravintola Periscopen menun ravintosisällön dokumentoinnin avulla ravintola voi tulevaisuudessa hyödyntää saatua tietoa uusien reseptien luonnissa ja käyttää analysoituja vastauksia arvoa luovana tekijänä asiakkaille.
Opinnäytetyön teoriaosuudet käsittelivät ravintola Periscopea, tutkimusmenetelmiä, suomalaisia ravitsemussuosituksia ja ravintolaruoan kulutusta ja sen tulevaisuuden vaatimuksia. Suomalaisten ravitsemussuosituksissa syvennyttiin energiaravintoaineisiin ja suolaan, niiden merkitykseen kehontoiminnassa, suositusarvoihin, sekä ruoan energiatiheyteen. Ravintolaruoan kuluttamista käsiteltiin erilaisten kuluttajaprofiilien kannalta, ja kuinka asiakkaiden vaatimukset muokkaavat ravintoloiden tarjontaa tulevaisuudessa.
Opinnäytetyön tulokset käsiteltiin annoskohtaisesti, sekä menukokonaisuutena. Jokaisesta annoksesta määritettiin hiilihydraattien, proteiinien, rasvojen ja suolan määrä. Tuloksissa saatiin selville maistelumenu sisältävän enemmän rasvoja kuin ravitsemussuositusten energiaprosenttijakauma suosittelee. Hiilihydraattien määrä menukokonaisuudessa on suosituksia pienempi, mutta proteiinin määrä vastaa täysin ravitsemussuosituksia. Suolan määrä menukokonaisuudessa oli kuitenkin huomattavasti suosituksia suurempi. Ravintola Periscopen menun ravintosisällön dokumentoinnin avulla ravintola voi tulevaisuudessa hyödyntää saatua tietoa uusien reseptien luonnissa ja käyttää analysoituja vastauksia arvoa luovana tekijänä asiakkaille.