Kosten påverkar vardagen och hur vi mår : En kvalitativ studie om unga kvinnors uppfattning om kosten och dess påverkan på vardagslivet
Hagman, Ida (2020)
Hagman, Ida
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202005057276
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202005057276
Tiivistelmä
Kosten påverkar oss på väldigt många olika sätt. Genom att äta hälsosam och näringsrik mat kan man garantera att kroppen får den näring som den behöver för att vi människor ska få energi och klara av vardagen. Bra kost kan även förebygga en rad olika sjukdomar och även lindra sjukdomssymtom. Syftet med denna studie är att beskriva unga kvinnors kunskap om kostrekommendationerna och deras upplevelse av kostens betydelse för den egna hälsan.
För att få svar på frågeställningarna gjordes en kvalitativ studie med intervjuer. Under studien intervjuades 6 stycken unga kvinnor i åldern 19-22. Intervjuerna gjordes våren 2020. Utifrån intervjuerna gjordes en innehållsanalys för att presentera materialet. För att stöda studien inkluderades 10 stycken vetenskapliga artiklar som relaterar till studien. Som teoretisk utgångspunkt valdes Erikssons (2018) syn på hälsa och Antonovskys (1987) KASAM.
I resultatet kunde man se att unga kvinnor har kunskap om kostrekommendationerna. De vet hur man bygger upp en måltid utifrån rekommendationerna och de vet även vilka livsmedel man ska konsumera mindre av eller undvika helt. Kvinnorna uppfattar sin egen kost som relativt bra trots det finns svårigheter när det kommer till kosten. Dock vet kvinnorna att kosten påverkar den egna hälsan och genom dåliga matvanor mår kroppen inte bra.
Av denna studie kan man dra slutsatsen att kosten påverkar vår vardag och hur kroppen mår. Kostrekommendationerna finns till för oss av en anledning, så att vi människor ska få de näringsämnen kroppen behöver för att hålla oss friska och förbättra våra liv. Our diet affects us in many ways. By eating healthy and nutritious food, you can guarantee that the body gets the nutrition it needs for us humans to get energy and to manage everyday life. A good diet can also prevent a variety of diseases and relieve symptoms from a disease. The purpose of this study is to describe young women´s knowledge of dietary recommendations and their experience of the importance of diet for their own health.
To obtain answers to the research questions, a qualitative study was conducted with interviews. During this study 6 young women between age 19-22 were interviewed. The interviews were conducted in the spring of 2020. Based on the interviews a content analysis was done to present the material. To support the study 10 scientific articles related to the study were included. As a theoretical starting point Eriksson´s (2018) view of health and Antonovsky´s (1987) KASAM were chosen.
In the result you could see that young women have knowledge about dietary recommendations. They know how to build a meal based on the recommendations and they also know which food to consume less of or avoid altogether. Women perceive their own diet as relatively good; women know that the diet affects their own health and by bad eating habits the body does not feel good.
From this study one can conclude that diet affects our everyday life and how the body is feeling. Dietary recommendations exist for us for a reason, so that we humans get the nutrients the body needs to keep us healthy and improve our lives.
För att få svar på frågeställningarna gjordes en kvalitativ studie med intervjuer. Under studien intervjuades 6 stycken unga kvinnor i åldern 19-22. Intervjuerna gjordes våren 2020. Utifrån intervjuerna gjordes en innehållsanalys för att presentera materialet. För att stöda studien inkluderades 10 stycken vetenskapliga artiklar som relaterar till studien. Som teoretisk utgångspunkt valdes Erikssons (2018) syn på hälsa och Antonovskys (1987) KASAM.
I resultatet kunde man se att unga kvinnor har kunskap om kostrekommendationerna. De vet hur man bygger upp en måltid utifrån rekommendationerna och de vet även vilka livsmedel man ska konsumera mindre av eller undvika helt. Kvinnorna uppfattar sin egen kost som relativt bra trots det finns svårigheter när det kommer till kosten. Dock vet kvinnorna att kosten påverkar den egna hälsan och genom dåliga matvanor mår kroppen inte bra.
Av denna studie kan man dra slutsatsen att kosten påverkar vår vardag och hur kroppen mår. Kostrekommendationerna finns till för oss av en anledning, så att vi människor ska få de näringsämnen kroppen behöver för att hålla oss friska och förbättra våra liv.
To obtain answers to the research questions, a qualitative study was conducted with interviews. During this study 6 young women between age 19-22 were interviewed. The interviews were conducted in the spring of 2020. Based on the interviews a content analysis was done to present the material. To support the study 10 scientific articles related to the study were included. As a theoretical starting point Eriksson´s (2018) view of health and Antonovsky´s (1987) KASAM were chosen.
In the result you could see that young women have knowledge about dietary recommendations. They know how to build a meal based on the recommendations and they also know which food to consume less of or avoid altogether. Women perceive their own diet as relatively good; women know that the diet affects their own health and by bad eating habits the body does not feel good.
From this study one can conclude that diet affects our everyday life and how the body is feeling. Dietary recommendations exist for us for a reason, so that we humans get the nutrients the body needs to keep us healthy and improve our lives.