Bibelns hälsoråd med betoning på kost: En jämförelse mellan Nordiska näringsrekommendationerna och Bibelns ursprungliga kost, Stöd vid kostrådgivning: Ett diskussionsunderlag för hälsovårdare som stöd vid kostrådgivning med hjälp av motiverande samtal
Nygård, Jonas (2020)
Lataukset:
Nygård, Jonas
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202005118277
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202005118277
Tiivistelmä
Syftet med studien är att undersöka och utforska urgammal kunskap som skulle kunna användas inom hälsovården. Studien jämför Nordiska näringsrekommendationerna med de bibliska rekommendationerna. Metoden kvalitativ innehållsanalys har använts. Inför studien har respondenten sökt litteratur till hjälp, för att få en bredare bild av vad Bibeln och dagens rekommendationer säger. Som teoretisk utgångspunkt valdes Katie Erikssons teori om hälsa som sundhet, friskhet och välbefinnande. Datamaterialet är Nordiska näringsrekommendationerna och jämförelsematerialet Bibeln.
Eftersom ingen tidigare jämfört Nordiska näringsrekommendationerna med Bibeln finns det ingen tidigare forskning att jämföra med. Däremot är Nordiska näringsrekommendationernas publikation evidensbaserad och respondenten har sökt efter litteratur som överensstämmer med kost, hygien och förebyggande av sjukdomar. Resultatet visar främst likheter mellan Nordiska näringsrekommendationerna och Bibelns ursprungliga kost. Nordiska näringsrekommendationerna lyfter emellertid fram kött som en viktig näringskälla medan Bibeln hävdar att animaliska produkter inte ingick i den ursprungliga kosten. The purpose of this study is to examine and explore ancient knowledge that could be used in the health sector. This study compares the Nordic nutrition recommendations with the biblical recommendations. The method used is a qualitative study. The respondent has searched for literature to help to get a broader picture of what the Bible, and today's recommendations says. As a theoretical starting point Katie Eriksson's theory about health as soundness, freshness and wellbeing has been used. The Nordic nutrition recommendations has been used as data and is compared with the Bible.
No one have compared the Nordic nutrition recommendations with the Bible, therefore there is no previous research to compare with. However, the Nordic nutrition recommendations´ publication is evidence-based and the respondent have searched for literature that is consistent with diet, hygiene and prevention of diseases. The result shows that there’s no big differences between the Nordic nutrition recommendations and the Bible. However, meat is according to the Nordic nutrition recommendations, an important food source. The Bible, on the other hand, claims that animal products weren’t even included in the original diet. Utvecklingsarbete:
Kost är ett omtalat ämne i dagens samhälle. I examensarbetet ”Bibelns hälsoråd med betoning på kost: En jämförelse mellan Nordiska näringsrekommendationerna och Bibelns ursprungliga kost” av Nygård 2019 framkom det att kostrekommendationerna inte förändrats så mycket genom historien. Trots att man haft bra rekommendationer ända från början till i dag ökar de kostrelaterade sjukdomarna. I kostrådgivning kan hälsovårdaren använda sig av motiverande samtal (MI) för att få kunden att själv ända sina matvanor till det bättre. Syftet med detta utvecklingsarbete är att utforma ett diskussionsunderlag ämnad att användas av hälsovårdare och vårdpersonal. Detta skall förhoppningsvis göra att hälsovårdaren blir mer intresserad av MI och går en kurs i ämnet. Diskussionsunderlaget är baserat på kostrekommendationerna från examensarbetet och ny litteratur om kostrådgivning och MI. Tillförlitliga källor samt vad hälsovårdaren bör tänka på vid kostrådgivning finns presenterat i diskussionsunderlaget. Development project:
Diet is a known and popular topic in today’s society. In the thesis “The Biblical health recommendations, with emphasis on diet: A comparison between The Nordic nutrition recommendations and the diet of Eden” by Nygård 2019, it was revealed that the nutrition recommendations has not changed so much over the course of history. Despite the fact that nutrition recommendations have been there from the beginning until today, the diet-related diseases increases. In nutrition counselling the public health nurse can use motivational interviewing (MI) to get the customer to change their eating habits for the better. The purpose of this development project is to create a base for discussion for public health nurses and other health care professionals. This will, hopefully, make the public health nurse to become interested in MI, and attend a course on this subject. The base for discussion is based on the recommendations found in the thesis and new literature about nutrition counselling and MI. Trustworthy sources, as well what the public health nurse should keep in mind at the nutrition counselling is presented in the base for discussion.
Eftersom ingen tidigare jämfört Nordiska näringsrekommendationerna med Bibeln finns det ingen tidigare forskning att jämföra med. Däremot är Nordiska näringsrekommendationernas publikation evidensbaserad och respondenten har sökt efter litteratur som överensstämmer med kost, hygien och förebyggande av sjukdomar. Resultatet visar främst likheter mellan Nordiska näringsrekommendationerna och Bibelns ursprungliga kost. Nordiska näringsrekommendationerna lyfter emellertid fram kött som en viktig näringskälla medan Bibeln hävdar att animaliska produkter inte ingick i den ursprungliga kosten.
No one have compared the Nordic nutrition recommendations with the Bible, therefore there is no previous research to compare with. However, the Nordic nutrition recommendations´ publication is evidence-based and the respondent have searched for literature that is consistent with diet, hygiene and prevention of diseases. The result shows that there’s no big differences between the Nordic nutrition recommendations and the Bible. However, meat is according to the Nordic nutrition recommendations, an important food source. The Bible, on the other hand, claims that animal products weren’t even included in the original diet.
Kost är ett omtalat ämne i dagens samhälle. I examensarbetet ”Bibelns hälsoråd med betoning på kost: En jämförelse mellan Nordiska näringsrekommendationerna och Bibelns ursprungliga kost” av Nygård 2019 framkom det att kostrekommendationerna inte förändrats så mycket genom historien. Trots att man haft bra rekommendationer ända från början till i dag ökar de kostrelaterade sjukdomarna. I kostrådgivning kan hälsovårdaren använda sig av motiverande samtal (MI) för att få kunden att själv ända sina matvanor till det bättre. Syftet med detta utvecklingsarbete är att utforma ett diskussionsunderlag ämnad att användas av hälsovårdare och vårdpersonal. Detta skall förhoppningsvis göra att hälsovårdaren blir mer intresserad av MI och går en kurs i ämnet. Diskussionsunderlaget är baserat på kostrekommendationerna från examensarbetet och ny litteratur om kostrådgivning och MI. Tillförlitliga källor samt vad hälsovårdaren bör tänka på vid kostrådgivning finns presenterat i diskussionsunderlaget.
Diet is a known and popular topic in today’s society. In the thesis “The Biblical health recommendations, with emphasis on diet: A comparison between The Nordic nutrition recommendations and the diet of Eden” by Nygård 2019, it was revealed that the nutrition recommendations has not changed so much over the course of history. Despite the fact that nutrition recommendations have been there from the beginning until today, the diet-related diseases increases. In nutrition counselling the public health nurse can use motivational interviewing (MI) to get the customer to change their eating habits for the better. The purpose of this development project is to create a base for discussion for public health nurses and other health care professionals. This will, hopefully, make the public health nurse to become interested in MI, and attend a course on this subject. The base for discussion is based on the recommendations found in the thesis and new literature about nutrition counselling and MI. Trustworthy sources, as well what the public health nurse should keep in mind at the nutrition counselling is presented in the base for discussion.