Veri - seuraava ruokatrendi?
Puhakka, Suvi (2020)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202005138830
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202005138830
Tiivistelmä
Opinnäytetyöni inspiraatio on veri. Veri on vähän käytetty ja aliarvostettu raaka-aine ruoanlaitossa, jolla on kuitenkin pitkä historia ympäri maailmaa. Meillä Suomessakin on runsaasti erilaisia, hienoja veriruokia, jotka uhkaavat vaipua unohduksiin.
Työni päätavoite on luoda kuluttajia kiinnostava reseptivihko veriruoista. Alatavoitteet ovat seuraavat: ”selvittää kuluttajien kiinnostusta veriruokiin”, ”luoda helposti toteutettavia ja hyvänmakuisia reseptejä kuluttajille”, sekä ”luoda visuaalisesti houkutteleva reseptivihko”.
Opinnäytetyöni tietoperusta käsittelee verta, ruokatrendejä ja reseptejä. Verta käsitellään elintarvikkeena, sen käytön lainsäädäntöä, ruoanlaitollisia ominaisuuksia ja sen mainetta. Ruokatrendeissä perehdytään tämän hetken ruokatrendeihin ja resepteissä keskitytään reseptien kirjoittamiseen ja kuvittamiseen.
Työn produktiiviseen osuuteen kuuluu kuluttajien kiinnostuksien mittaaminen haastatteluin, reseptivihkon luominen, sekä sen onnistumisen määrittäminen haastattelujen avulla. Työssä on haastateltu viittä eri ikäistä kuluttajaa. Heistä kolme oli naisia ja kaksi miehiä. Kaikki laittavat ruokaa useita kertoja viikossa ja ruoanlaittoon aikaa oltiin valmiita puolesta tunnista tuntiin. Jokainen haastateltava oli sekasyöjä.
Kuluttajien kiinnostusta selvitin lyhyin haastatteluin, joissa kysyttiin muun muassa veriruokien herättämiä mielikuvia ja aikaisempia kokemuksia. Haastattelut kestivät noin kymmenen minuuttia ja ne nauhoitettiin ja litteroitiin.
Haastatteluista kävi ilmi, että haastateltavat eivät tiedä verestä juuri mitään, mutta jyrkkiä ennakkoluuloja ei ole. He olivat kuitenkin valmiita ostamaan sekä valmistamaan veriruokia, mikäli tietäisivät miten ja olisivat varmoja onnistumisesta.
Reseptivihkoa varten suunnittelin, testasin ja valmistin kuusi erilaista veriruokareseptiä. Resepteissä on käytetty verta monipuolisesti ja resepteissä on sekä pääruokia, lisukkeita sekä jälkiruokia. Reseptit on kuvattu Samsung One Note puhelimella ja kuvia on käsitelty tietokoneen kuvanmuokkausohjelmalla.
Selvitin reseptivihkon onnistumista kuluttajia haastattelemalla. Haastateltavana olivat samat henkilöt, kuin kuluttajien kiinnostusta selvittäessä. Haastatteluissa kysyttiin muun muassa mikä resepteissä herätti huomiota ja haluaisiko haastateltava kokeilla reseptejä. Haastateltavat kokivat reseptit mielenkiintoisiksi ja olivat kiinnostuneita kokeilemaan niitä.
Palaute ja pohdinta osiossa käsitellään reseptien onnistumista, työn tavoitteita ja aikataulussa onnistumista.
Työni päätavoite on luoda kuluttajia kiinnostava reseptivihko veriruoista. Alatavoitteet ovat seuraavat: ”selvittää kuluttajien kiinnostusta veriruokiin”, ”luoda helposti toteutettavia ja hyvänmakuisia reseptejä kuluttajille”, sekä ”luoda visuaalisesti houkutteleva reseptivihko”.
Opinnäytetyöni tietoperusta käsittelee verta, ruokatrendejä ja reseptejä. Verta käsitellään elintarvikkeena, sen käytön lainsäädäntöä, ruoanlaitollisia ominaisuuksia ja sen mainetta. Ruokatrendeissä perehdytään tämän hetken ruokatrendeihin ja resepteissä keskitytään reseptien kirjoittamiseen ja kuvittamiseen.
Työn produktiiviseen osuuteen kuuluu kuluttajien kiinnostuksien mittaaminen haastatteluin, reseptivihkon luominen, sekä sen onnistumisen määrittäminen haastattelujen avulla. Työssä on haastateltu viittä eri ikäistä kuluttajaa. Heistä kolme oli naisia ja kaksi miehiä. Kaikki laittavat ruokaa useita kertoja viikossa ja ruoanlaittoon aikaa oltiin valmiita puolesta tunnista tuntiin. Jokainen haastateltava oli sekasyöjä.
Kuluttajien kiinnostusta selvitin lyhyin haastatteluin, joissa kysyttiin muun muassa veriruokien herättämiä mielikuvia ja aikaisempia kokemuksia. Haastattelut kestivät noin kymmenen minuuttia ja ne nauhoitettiin ja litteroitiin.
Haastatteluista kävi ilmi, että haastateltavat eivät tiedä verestä juuri mitään, mutta jyrkkiä ennakkoluuloja ei ole. He olivat kuitenkin valmiita ostamaan sekä valmistamaan veriruokia, mikäli tietäisivät miten ja olisivat varmoja onnistumisesta.
Reseptivihkoa varten suunnittelin, testasin ja valmistin kuusi erilaista veriruokareseptiä. Resepteissä on käytetty verta monipuolisesti ja resepteissä on sekä pääruokia, lisukkeita sekä jälkiruokia. Reseptit on kuvattu Samsung One Note puhelimella ja kuvia on käsitelty tietokoneen kuvanmuokkausohjelmalla.
Selvitin reseptivihkon onnistumista kuluttajia haastattelemalla. Haastateltavana olivat samat henkilöt, kuin kuluttajien kiinnostusta selvittäessä. Haastatteluissa kysyttiin muun muassa mikä resepteissä herätti huomiota ja haluaisiko haastateltava kokeilla reseptejä. Haastateltavat kokivat reseptit mielenkiintoisiksi ja olivat kiinnostuneita kokeilemaan niitä.
Palaute ja pohdinta osiossa käsitellään reseptien onnistumista, työn tavoitteita ja aikataulussa onnistumista.