Selvitys HR House Oy:n vuokratyöntekijöiden työtyytyväisyydestä
Kaskela, Leeni (2011)
Kaskela, Leeni
Tampereen ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011100513540
http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011100513540
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää HR House Oy:n palveluksessa olevien vuokratyöntekijöiden työtyytyväisyyteen vaikuttavia asioita. Opinnäytetyö on laadullinen tutkielma, jossa käytän tutkimusmenetelmänä teemahaastattelua. Tutkimuskysymykseni selvittävät, mitkä asiat vaikuttavat työntekijöiden työ- tyytyväisyyteen ja mitä he kertovat työtyytyväisyyteen vaikuttavista tekijöistä. Toimeksianto opinnäytetyön tekemiseen on tullut HR House Oy Henkilöstöpalveluilta. Tavoitteena oli löytää keinoja, millä tavoin henkilöstöpalveluyritys voisi tulevaisuudessa parantaa vuokratyöntekijöiden työtyytyväisyyttä.
Haastattelin yhteensä kuutta työntekijää, joista kolme oli tarjoilijoita, kaksi ruokapalvelutyöntekijöitä ja yksi kokki. Lisäksi haastattelin ravintoloitsija Saara Sinivuorta. Haastattelut toteutettiin yksilöhaastatteluina kesän 2011 aikana. Opinnäytetyön teoreettisena viitekehyksenä olen käyttänyt Edvin A. Locken (1976) työtyytyväisyysmääritelmää, Fredrick Herzbergin (1959) motivaatio- ja hygieniatekijät-mallia sekä Wexleyn ja Yuklin (1984) yhdentävää teoriaa työtyytyväisyydestä.
Saamieni tulosten mukaan työntekijät olivat pääsääntöisesti tyytyväisiä työhönsä. Työtyytyväisyyteen vaikuttavista tekijöistä merkittävimmiksi muodostuivat työn sisältö, työilmapiiri ja vapaus valita työaikansa. Palkkaa pidettiin vähintään samantasoisena kuin alalla yleensä, mutta edut koettiin huomattavasti heikompina kuin vakituisilla työntekijöillä. Muita aineistossa paljon huomiota saaneita tekijöitä olivat työn fyysinen ja henkinen kuormitus, usein esiintyvä heikko työhön perehdytys ja työn ja vapaa-ajan yhdistäminen.
Haastattelin yhteensä kuutta työntekijää, joista kolme oli tarjoilijoita, kaksi ruokapalvelutyöntekijöitä ja yksi kokki. Lisäksi haastattelin ravintoloitsija Saara Sinivuorta. Haastattelut toteutettiin yksilöhaastatteluina kesän 2011 aikana. Opinnäytetyön teoreettisena viitekehyksenä olen käyttänyt Edvin A. Locken (1976) työtyytyväisyysmääritelmää, Fredrick Herzbergin (1959) motivaatio- ja hygieniatekijät-mallia sekä Wexleyn ja Yuklin (1984) yhdentävää teoriaa työtyytyväisyydestä.
Saamieni tulosten mukaan työntekijät olivat pääsääntöisesti tyytyväisiä työhönsä. Työtyytyväisyyteen vaikuttavista tekijöistä merkittävimmiksi muodostuivat työn sisältö, työilmapiiri ja vapaus valita työaikansa. Palkkaa pidettiin vähintään samantasoisena kuin alalla yleensä, mutta edut koettiin huomattavasti heikompina kuin vakituisilla työntekijöillä. Muita aineistossa paljon huomiota saaneita tekijöitä olivat työn fyysinen ja henkinen kuormitus, usein esiintyvä heikko työhön perehdytys ja työn ja vapaa-ajan yhdistäminen.