Ketogeeninen ruokavalio ja tyypin 2 diabetes
Kallberg, Elina; Lahtinen, Marjo (2020)
Kallberg, Elina
Lahtinen, Marjo
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202005088052
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202005088052
Tiivistelmä
Tyypin 2 diabetes on elimistön aineenvaihdunnan sairaus, joka aiheuttaa verensokerin nousua. Se on määritelty Suomessa kansantaudiksi. Sitä sairastaa arviolta puoli miljoonaa suomalaista. Tyypin 2 diabeteksen riskitekijöitä ovat ylipaino, metabolinen oireyhtymä, tupakointi, liikkumattomuus sekä ikääntyminen. Osaan riskitekijöistä voi vaikuttaa itse. Ravitsemuksella on suuri merkitys sairauden ehkäisyssä ja hoidossa.
Suomessa virallisten ravitsemussuositusten mukaan ravinto koostetaan monipuolisesti. Tässä opinnäytetyössä tarkastellaan ketogeenistä ruokavaliota, joka poikkeaa virallisista ravitsemussuosituksista. Ketogeenisessä ruokavaliossa hiilihydraattien määrää on rajoitettu minimiin, kun taas virallisissa ravitsemussuosituksissa hiilihydraattien osuus on merkittävä. Sairaanhoitajat kohtaavat työssään erilaisia ruokavalioita noudattavia asiakkaita. Ravitsemus on osa kokonaisvaltaista hoitoa monien sairauksien kohdalla.
Tutkimusmenetelmäksi valittiin kuvaileva kirjallisuuskatsaus. Ketogeenisestä ruokavaliosta löytyi kuusi (6) kansainvälistä tutkimusta. Tyypin 2 diabetesta käsiteltiin Käypä hoito-suosituksen avulla.
Ketogeenisellä ruokavaliolla oli suotuisia vaikutuksia korkeaan verensokeriin, mutta pitkäaikaista näyttöä vaikutuksista ei ollut. Lisäksi ketogeenisen ruokavalion osoitettiin olevan tehokas menetelmä ylipainon hoidossa. Ylipaino on tyypin 2 diabeteksen suurin riskitekijä. Haasteeksi osoittautui pitkäaikaistutkimusten sekä eri ruokavalioiden noudattamiseen tarvittavan pitkäjänteisyyden puute ja että motivaation ylläpitäminen.
Suomessa virallisten ravitsemussuositusten mukaan ravinto koostetaan monipuolisesti. Tässä opinnäytetyössä tarkastellaan ketogeenistä ruokavaliota, joka poikkeaa virallisista ravitsemussuosituksista. Ketogeenisessä ruokavaliossa hiilihydraattien määrää on rajoitettu minimiin, kun taas virallisissa ravitsemussuosituksissa hiilihydraattien osuus on merkittävä. Sairaanhoitajat kohtaavat työssään erilaisia ruokavalioita noudattavia asiakkaita. Ravitsemus on osa kokonaisvaltaista hoitoa monien sairauksien kohdalla.
Tutkimusmenetelmäksi valittiin kuvaileva kirjallisuuskatsaus. Ketogeenisestä ruokavaliosta löytyi kuusi (6) kansainvälistä tutkimusta. Tyypin 2 diabetesta käsiteltiin Käypä hoito-suosituksen avulla.
Ketogeenisellä ruokavaliolla oli suotuisia vaikutuksia korkeaan verensokeriin, mutta pitkäaikaista näyttöä vaikutuksista ei ollut. Lisäksi ketogeenisen ruokavalion osoitettiin olevan tehokas menetelmä ylipainon hoidossa. Ylipaino on tyypin 2 diabeteksen suurin riskitekijä. Haasteeksi osoittautui pitkäaikaistutkimusten sekä eri ruokavalioiden noudattamiseen tarvittavan pitkäjänteisyyden puute ja että motivaation ylläpitäminen.