Kestävän kehityksen mukainen lounasviikko
Potila, Tero (2020)
Potila, Tero
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020051511594
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020051511594
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä kehitettiin kestävän kehityksen mukainen viikon lounaslista. Kehittämisprojekti toteutettiin yhteistyössä Lempäälän Ideaparkissa sijaitsevan ravintolamaailma Foodparkin kanssa. Ideaparkin Foodparkin ravintolakonseptiin kuuluvat ravintolat Bella Roma, Daddy’s Diner & Beef King. Työ aloitettiin tammikuussa 2020. Opinnäytetyössä laadittiin ja toteutettiin asiakaskysely, jonka vastauksia hyödyntäen kehitettiin viikon lounaslista.
Asiakaskyselyn tavoitteena oli kartoittaa lounasasiakkaiden näkemyksiä ja toiveita kestävän kehityksen mukaisesta lounasruokailusta. Vastauksista kävi ilmi, että vastaajat ovat kiinnostuneita kestävän kehityksen mukaisesta lounasruokailusta ja suurin osa vastaajista olisi valmis vähentämään punaisen lihan kulutusta lounaalla. Vastausten perusteella suurin osa olisi valmis maksamaan kestävän kehityksen mukaisesta lounasvaihtoehdosta enemmän kuin lounaan hinta tällä hetkellä ravintolassa on.
Tämän pohjalta laadittiin kestävän kehityksen mukainen viikon lounaslista. Lounaslistan laatimisen lähtökohtana oli madaltaa hiilijalanjälkeä lounaalla. Lounaslistan suunnittelussa hyödynnettiin matalan hiilijalanjäljen omaavia raaka-aineita sekä luomu- ja lähituotettuja raaka-aineita. Lisäksi huomioitiin sesonginmukaisuus.
Opinnäytetyön tuloksena muodostui kestävän kehityksen lounaslista, jossa huomioitiin hiilijalanjälki ja sesongin mukaiset raaka-aineet. Kestävän kehityksen lounaslista suunniteltiin jatkoa ajatellen käytettäväksi kolme kertaa vuodessa, jolloin sesonginmukaisuus otetaan huomioon. Lounaslistaa muokkaamalla pystytään hyödyntämään kunkin satokauden mukaiset raaka-aineet. Lounaslistan annoksissa korostuivatkin luomu- ja lähituotetut raaka-aineet, joita hyödynnettiin mahdollisimman paljon.
Kestävän kehityksen mukainen lounaslista onnistui hyvin ja työn tavoitteet saavutettiin. Uuden lounaslistan annoksien hiilijalanjäljet laskettiin ja niitä verrattiin tavanomaisiin lounasannoksiin. Lounasannosten hiilijalanjälki pieneni merkittävästi.
Asiakaskyselyn tavoitteena oli kartoittaa lounasasiakkaiden näkemyksiä ja toiveita kestävän kehityksen mukaisesta lounasruokailusta. Vastauksista kävi ilmi, että vastaajat ovat kiinnostuneita kestävän kehityksen mukaisesta lounasruokailusta ja suurin osa vastaajista olisi valmis vähentämään punaisen lihan kulutusta lounaalla. Vastausten perusteella suurin osa olisi valmis maksamaan kestävän kehityksen mukaisesta lounasvaihtoehdosta enemmän kuin lounaan hinta tällä hetkellä ravintolassa on.
Tämän pohjalta laadittiin kestävän kehityksen mukainen viikon lounaslista. Lounaslistan laatimisen lähtökohtana oli madaltaa hiilijalanjälkeä lounaalla. Lounaslistan suunnittelussa hyödynnettiin matalan hiilijalanjäljen omaavia raaka-aineita sekä luomu- ja lähituotettuja raaka-aineita. Lisäksi huomioitiin sesonginmukaisuus.
Opinnäytetyön tuloksena muodostui kestävän kehityksen lounaslista, jossa huomioitiin hiilijalanjälki ja sesongin mukaiset raaka-aineet. Kestävän kehityksen lounaslista suunniteltiin jatkoa ajatellen käytettäväksi kolme kertaa vuodessa, jolloin sesonginmukaisuus otetaan huomioon. Lounaslistaa muokkaamalla pystytään hyödyntämään kunkin satokauden mukaiset raaka-aineet. Lounaslistan annoksissa korostuivatkin luomu- ja lähituotetut raaka-aineet, joita hyödynnettiin mahdollisimman paljon.
Kestävän kehityksen mukainen lounaslista onnistui hyvin ja työn tavoitteet saavutettiin. Uuden lounaslistan annoksien hiilijalanjäljet laskettiin ja niitä verrattiin tavanomaisiin lounasannoksiin. Lounasannosten hiilijalanjälki pieneni merkittävästi.
