Laadukas toiminta gluteenittomassa leipomossa
Helin, Inga (2020)
Helin, Inga
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020051811982
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020051811982
Tiivistelmä
Tiivistelmä
Laadukas toiminta gluteenittomia tuotteita valmistavassa leipomossa vaatii hyvää omavalvontaa ja tuotantoprosessien oikea-aikaista rytmittämistä. Laatukäsikirja auttaa yritystä todentamaan toimintansa läpinäkyvyyttä ja selkeyttää päivittäisessä toiminnassa erilaisia prosesseja. Sujuvalla sisäisellä ja ulkoisella viestinnällä varmistetaan laadukas toiminta.
Opinnäytetyön tavoitteena oli saada mahdollisimman laaja ymmärrys laadukkaan gluteenittoman leipomotuotannon toteutumisesta. Tutkimuskysymykset liittyivät toiminnan parantamiseen laatujärjestelmän vaatimusten mukaiseksi, toiminnan laatuun sekä niihin edellytyksiin, mitä laadukas toiminta vaatii.
Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena. Tutkimusmenetelminä käytettiin havainnointia, haastattelua, Gap -analyysiä, tulevaisuustyöpajaa ja dialogia. Havainnointia tehtiin seuraamalla yrityksen tuotannossa toimintaa, ja sen aikana havainnoija kävi dialogia. Haastatellulla haluttiin saada yrityksen johdon näkemys laadukkaan toiminnan tilanteesta. Tulevaisuustyöpajassa käsiteltiin Gap -analyysistä esille nousseita aiheita. Gap -analyysissä verrattiin yrityksen laatua sertifikaatin vaatimuksiin. Dialogia käytettiin koko tutkimusprosessin ajan sen eri vaiheissa.
Tulokset osoittivat, että laadukas toiminta tarkoittaa organisoitua tuotannon johtamista, selkeää viestintää ja sujuvia tuotantoprosesseja. Tutkimus antoi laajan ymmärryksen, jonka avulla laatukäsikirjan kirjoittaminen oli mahdollista aloittaa. Tulevaisuudessa yritys voi hyödyntää sitä oman laadukkaan toimintansa todentamisessa ja sidosryhmäyhteistyössä. Laatukäsikirjalla voidaan osoittaa tuotannon laadukkuus, turvallisuus ja viestiä toiminnan läpinäkyvyydestä. Noudattamalla laatukäsikirjaa yritys saa hyvät valmiudet sertifiointiprosessin aloittamiseen.
Laadukas toiminta gluteenittomia tuotteita valmistavassa leipomossa vaatii hyvää omavalvontaa ja tuotantoprosessien oikea-aikaista rytmittämistä. Laatukäsikirja auttaa yritystä todentamaan toimintansa läpinäkyvyyttä ja selkeyttää päivittäisessä toiminnassa erilaisia prosesseja. Sujuvalla sisäisellä ja ulkoisella viestinnällä varmistetaan laadukas toiminta.
Opinnäytetyön tavoitteena oli saada mahdollisimman laaja ymmärrys laadukkaan gluteenittoman leipomotuotannon toteutumisesta. Tutkimuskysymykset liittyivät toiminnan parantamiseen laatujärjestelmän vaatimusten mukaiseksi, toiminnan laatuun sekä niihin edellytyksiin, mitä laadukas toiminta vaatii.
Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena. Tutkimusmenetelminä käytettiin havainnointia, haastattelua, Gap -analyysiä, tulevaisuustyöpajaa ja dialogia. Havainnointia tehtiin seuraamalla yrityksen tuotannossa toimintaa, ja sen aikana havainnoija kävi dialogia. Haastatellulla haluttiin saada yrityksen johdon näkemys laadukkaan toiminnan tilanteesta. Tulevaisuustyöpajassa käsiteltiin Gap -analyysistä esille nousseita aiheita. Gap -analyysissä verrattiin yrityksen laatua sertifikaatin vaatimuksiin. Dialogia käytettiin koko tutkimusprosessin ajan sen eri vaiheissa.
Tulokset osoittivat, että laadukas toiminta tarkoittaa organisoitua tuotannon johtamista, selkeää viestintää ja sujuvia tuotantoprosesseja. Tutkimus antoi laajan ymmärryksen, jonka avulla laatukäsikirjan kirjoittaminen oli mahdollista aloittaa. Tulevaisuudessa yritys voi hyödyntää sitä oman laadukkaan toimintansa todentamisessa ja sidosryhmäyhteistyössä. Laatukäsikirjalla voidaan osoittaa tuotannon laadukkuus, turvallisuus ja viestiä toiminnan läpinäkyvyydestä. Noudattamalla laatukäsikirjaa yritys saa hyvät valmiudet sertifiointiprosessin aloittamiseen.