Ruokakasvatus kouluruokailussa
Kaipiainen, Anni (2020)
Kaipiainen, Anni
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020052714217
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020052714217
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä kartoitettiin, miten kouluruokailuun kytkeytyvästä ruokakasvatuksesta saadaan systemaattista. Työn tavoitteena oli tuottaa toimintamalli, jonka avulla kouluruokailuun kytkeytyvää ruokakasvatusta ohjataan ja sen toteutumista seurataan kunnassa. Toimintamallin tarkoituksena on toimia ohjaavana tekijänä kasvatus- ja ruokapalveluhenkilöstön työssä, kytkeytyen kouluruokailun aikaiseen toimintaan ja siihen liittyvään kehitystyöhön.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys sisältää tietoa ruokakasvatuksen toteuttamisesta kouluruokailun toimintaympäristössä. Lisäksi siinä käsitellään ruokakasvatuksen vaikutuksia ruokatottumuksiin ja sitä kautta yksilön hyvinvointiin ja yhteiskunnan kestävään kehitykseen. Tutkimus toteutettiin kehittämistutkimuksena, jossa kerättiin työelämässä olevaa tietoa ja osaamista työpajatoiminnalla.
Tutkimus osoitti, että kouluruokailuun kytkeytyvässä ruokakasvatuksessa keskiössä on opetus- ja ruokapalveluhenkilöstön välinen yhteistyö. Tutkimuksessa havaittiin, että organisoidun yhteistyörakenteen avulla toiminnasta saadaan ajallisesti tehokasta ja vaikuttavaa. Yhteistyö ei ole kuitenkaan ruokakasvatuksen itseisarvo, vaan se on väline, jolla ruokakasvatusta edistäviin toimintoihin päästää.
Tutkimuksen tuotoksena laadittiin toimenpidesuunnitelma yhteistyörakenteen luomiselle, jonka avulla Lempäälän kunnassa voidaan lähteä toteuttamaan systemaattista kouluruokailuun kytkeytyvää ruokakasvatusta. Toimenpidesuunnitelman avulla yhteistyöstä tehdään tietoista ja tavoitteellista toimintaa, jolla yhdessä edistetään oppilaiden hyvien ruokatottumusten ja ruokailutapojen kehittymistä.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys sisältää tietoa ruokakasvatuksen toteuttamisesta kouluruokailun toimintaympäristössä. Lisäksi siinä käsitellään ruokakasvatuksen vaikutuksia ruokatottumuksiin ja sitä kautta yksilön hyvinvointiin ja yhteiskunnan kestävään kehitykseen. Tutkimus toteutettiin kehittämistutkimuksena, jossa kerättiin työelämässä olevaa tietoa ja osaamista työpajatoiminnalla.
Tutkimus osoitti, että kouluruokailuun kytkeytyvässä ruokakasvatuksessa keskiössä on opetus- ja ruokapalveluhenkilöstön välinen yhteistyö. Tutkimuksessa havaittiin, että organisoidun yhteistyörakenteen avulla toiminnasta saadaan ajallisesti tehokasta ja vaikuttavaa. Yhteistyö ei ole kuitenkaan ruokakasvatuksen itseisarvo, vaan se on väline, jolla ruokakasvatusta edistäviin toimintoihin päästää.
Tutkimuksen tuotoksena laadittiin toimenpidesuunnitelma yhteistyörakenteen luomiselle, jonka avulla Lempäälän kunnassa voidaan lähteä toteuttamaan systemaattista kouluruokailuun kytkeytyvää ruokakasvatusta. Toimenpidesuunnitelman avulla yhteistyöstä tehdään tietoista ja tavoitteellista toimintaa, jolla yhdessä edistetään oppilaiden hyvien ruokatottumusten ja ruokailutapojen kehittymistä.