Hämäläisten maatilojen ja yhteistyökumppaneiden ruokamatkailun nykytila ja kehittämistarpeet
Varsaluoma, Sanna (2020)
Varsaluoma, Sanna
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020052714375
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020052714375
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on tehty toimeksiantona MTK Hämeelle. Työn tavoitteena oli tehdä kartoitus hämäläisten maatilojen ja niiden kanssa aktiivisesti yhteistyötä tekevien tahojen ruokamatkailun nykytilasta ja kehittämistarpeista. Kanta- ja Päijät-Häme ovat alueellisesti ja ruoka-kulttuurisesti lähellä toisiaan ja myös sijaintinsa ja kulkuyhteyksiensä puolesta helposti saavutettavia ja lähellä pääkaupunkiseutua. Paikallisen ruuan avulla voidaan korostaa maakunnan identiteettiä ja tuoda matkailullista vetovoimaa, sekä säilyttää ja luoda työpaikkoja alueelle.
Työn tietoperusta käsittelee MTK Hämeen hämäläiseen ruokaan liittyvää toimintaa, ruokamatkailua sekä hämäläistä ruokakulttuuria. Työn tutkimus toteutettiin sähköisesti kyselytutkimuksena. Kysely lähetettiin 133 hämäläiselle maatilayrittäjälle ja heidän kanssaan yhteistyötä tekevälle yritykselle Kanta- ja Päijät- Hämeessä. Kysymyksiä oli 19 kappaletta ja niiden avulla pyrittiin kartoittamaan minkälaista toimintaa on olemassa ja mitä tulevaisuudessa voitaisiin kehittää ja miten.
Kyselyyn vastasi 40 henkilöä ja työn tuloksista käy ilmi, että monenlaista ruokamatkailutoimintaa, tuotetta ja palvelua on olemassa. Myös kiinnostusta ruokamatkailun kehittämiseen sekä yhteistyön tekemiseen muiden yrittäjien ja matkailuorganisaatioiden kanssa löytyy. Lisäksi kyselyn avointen kysymysten avulla nousi esille muun muassa hyvän ruokamatkailutuotteen ominaisuuksia, yhteistyötoiveita muiden yrittäjien ja matkailuorganisaatioiden kanssa sekä erilaisia kehittämisehdotuksia ja toiveita koulutuksista ja teemapäivistä.
Työn tietoperusta käsittelee MTK Hämeen hämäläiseen ruokaan liittyvää toimintaa, ruokamatkailua sekä hämäläistä ruokakulttuuria. Työn tutkimus toteutettiin sähköisesti kyselytutkimuksena. Kysely lähetettiin 133 hämäläiselle maatilayrittäjälle ja heidän kanssaan yhteistyötä tekevälle yritykselle Kanta- ja Päijät- Hämeessä. Kysymyksiä oli 19 kappaletta ja niiden avulla pyrittiin kartoittamaan minkälaista toimintaa on olemassa ja mitä tulevaisuudessa voitaisiin kehittää ja miten.
Kyselyyn vastasi 40 henkilöä ja työn tuloksista käy ilmi, että monenlaista ruokamatkailutoimintaa, tuotetta ja palvelua on olemassa. Myös kiinnostusta ruokamatkailun kehittämiseen sekä yhteistyön tekemiseen muiden yrittäjien ja matkailuorganisaatioiden kanssa löytyy. Lisäksi kyselyn avointen kysymysten avulla nousi esille muun muassa hyvän ruokamatkailutuotteen ominaisuuksia, yhteistyötoiveita muiden yrittäjien ja matkailuorganisaatioiden kanssa sekä erilaisia kehittämisehdotuksia ja toiveita koulutuksista ja teemapäivistä.