Kasvisruoan infomateriaalin ja kasvisruoka-annosten kehittäminen Case: Boulevard Bistro
Kankkonen, Sari (2020)
Kankkonen, Sari
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020052814779
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020052814779
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää Lillbacka Powerco Oy:n Boulevard Bistro -ravintolalle kasvisruoan tietopaketti, joka sisältäisi konkreettisia vegaanisia à la carte -annoksia ja niiden reseptejä. Työssä oli tarkoitus myös toteuttaa suppea kyselytutkimus, jolla kartoitettaisiin asiakaskunnan toiveita ja tarpeita ravintoloiden kasvisruokatarjonnan osalta.
Työ toteutettiin kehittämistyönä ja aloitettiin kokoamalla teoriamateriaalia kasvissyönnistä, kasvisruoasta sekä ruokalista- ja annossuunnittelusta. Kyselytutkimus toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena. Kysely suunnattiin kasvissyöjille ja vastaajat saatiin aiheeseen liittyvästä Facebook -ryhmästä. Kyselyyn saatiin yli 350 vastausta. Kyselyn tärkeimmiksi tuloksiksi nousivat muun muassa ravintoloissa tarjotun kasvisruoan proteiiniköyhyys, samankaltaisuus ja vaihtoehtojen puuttuminen sekä toive saada samankaltaista ruokaa kuin sekasyöjätkin. Moni koki, että ravintoloiden kasvisruoka-annokset ovat vain liha-annoksia, joista on poistettu eläinperäiset osat eikä lisätty mitään tilalle.
À la carte -annoksia lähdettiin kehittämään kyselyn tulosten, teoriapohjan ja toimeksiantajan tyylin ja toiveiden mukaan. Annoksia kehitettiin neljä kappaletta. Kaikki neljä olivat vegaanisia ja niistä kaksi myös gluteenittomia. Annoksille suunniteltiin annoskortit ja luotiin reseptiikka Jamix -ruokatuotanto-ohjelmalla. Infokansioon koottiin näiden lisäksi yleistietoa kasvisruoasta ja yleisimmistä kasviproteiinivalmisteista sekä tiivistelmä kyselyn tuloksista.
Työn tavoitteet toteutuivat ja suunnitellut annokset olivat maukkaita, proteiinipitoisia ja toimeksiantajan tyyliin soveltuvia. Työtä tehtäessä havaittiin, että olisi ollut viisasta tehdä työstä hieman suppeampi ja keskittyä joko kokonaan kyselytutkimukseen tai kokonaan annosten suunnitteluun. Kyselyn tulokset puhuvat kuitenkin selvää kieltä siitä, että tämä aihe on ajankohtainen ja tärkeä ja sitä olisi syytä työstää pidemmällekin. Ravintola-alalla on paljon opittavaa kasvisruoasta ja sen syöjistä.
Työ toteutettiin kehittämistyönä ja aloitettiin kokoamalla teoriamateriaalia kasvissyönnistä, kasvisruoasta sekä ruokalista- ja annossuunnittelusta. Kyselytutkimus toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena. Kysely suunnattiin kasvissyöjille ja vastaajat saatiin aiheeseen liittyvästä Facebook -ryhmästä. Kyselyyn saatiin yli 350 vastausta. Kyselyn tärkeimmiksi tuloksiksi nousivat muun muassa ravintoloissa tarjotun kasvisruoan proteiiniköyhyys, samankaltaisuus ja vaihtoehtojen puuttuminen sekä toive saada samankaltaista ruokaa kuin sekasyöjätkin. Moni koki, että ravintoloiden kasvisruoka-annokset ovat vain liha-annoksia, joista on poistettu eläinperäiset osat eikä lisätty mitään tilalle.
À la carte -annoksia lähdettiin kehittämään kyselyn tulosten, teoriapohjan ja toimeksiantajan tyylin ja toiveiden mukaan. Annoksia kehitettiin neljä kappaletta. Kaikki neljä olivat vegaanisia ja niistä kaksi myös gluteenittomia. Annoksille suunniteltiin annoskortit ja luotiin reseptiikka Jamix -ruokatuotanto-ohjelmalla. Infokansioon koottiin näiden lisäksi yleistietoa kasvisruoasta ja yleisimmistä kasviproteiinivalmisteista sekä tiivistelmä kyselyn tuloksista.
Työn tavoitteet toteutuivat ja suunnitellut annokset olivat maukkaita, proteiinipitoisia ja toimeksiantajan tyyliin soveltuvia. Työtä tehtäessä havaittiin, että olisi ollut viisasta tehdä työstä hieman suppeampi ja keskittyä joko kokonaan kyselytutkimukseen tai kokonaan annosten suunnitteluun. Kyselyn tulokset puhuvat kuitenkin selvää kieltä siitä, että tämä aihe on ajankohtainen ja tärkeä ja sitä olisi syytä työstää pidemmällekin. Ravintola-alalla on paljon opittavaa kasvisruoasta ja sen syöjistä.