Skolningstillfälle om ergonomi och pausgymnastik för köksarbetare
Antell, Jennifer (2020)
Antell, Jennifer
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020052814838
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020052814838
Tiivistelmä
Köksarbete är både fysiskt och psykiskt belastande. Arbetet innehåller manuell hantering av tunga laster, repetitiva rörelser samt statiska arbetsställningar. Arbetet utförs både i varma, fuktiga och kalla utrymmen. Även ljudnivån är varierande. Arbetet medför allmän tidspress samt krav på ständig noggrannhet och ansvar för god hygien. Speciellt stöd- och rörelseorganen belastas vid köksarbete och det förekommer mycket arbetsolyckor samt arbetssjukdomar till följd av belastningsskador.
Meningen med examensarbetet är att ge kökspersonalen vid ett företag verktyg för att minska den fysiska arbetsbelastningen för att i sin tur ha bättre ork i arbetet och mindre besvär i stöd- och rörelseorganen. Förhandsuppgifter om ergonomin på arbetsplatsen samlades in genom observationer, mätningar och intervju av arbetarna. För kartläggning av besvär i stöd- och rörelseorganen användes Nordic Musculoskeletal Questionnaire (NMQ). Detta är ett funktionellt examensarbete och målet för examensarbetet var att hålla ett skolningstillfälle för personalen och ge dem pausgymnastikprogram.
Köket som arbetsplats var i allmänhet bra. Det fanns ändå rum för både större och mindre ergonomiska förbättringar. En del av förbättringarna skulle kräva en stor renovering medan andra kunde åtgärdas med lätta medel. Arbetarnas ergonomi var överlag bra. Främst förekommande var besvär i handleder, händer, nacke, vrister och fötter.
Skolningstillfället hölls i mars 2020. Vid skolningstillfället fick arbetarna information kring ergonomi, pauser och pausgymnastik för att minska den fysiska arbetsbelastningen. Även förslag på ergonomiska förbättringar på arbetsplatsen presenterades. Företaget fick även pausgymnastikprogram som kan tillämpas på arbetsplatsen. Elva (n=11) av 21 anställda deltog i skolningstillfället. En an de anställda tog på sig ansvaret att föra informationen vidare till de övriga köksarbetarna. Kitchen work is both physically and mentally demanding. The work includes manual handling of heavy loads, repetitive movements and static work positions. The work is performed in both warm, damp and cold spaces. The sound level is also variating. Kitchen work means time pressure and requirements on accuracy, as well as responsibility for good hygiene at all times. Kitchen work is demanding, especially on the musculoskeletal system, and work accidents, as well as work-related diseases, caused by repetitive strain injuries are common.
The purpose of this thesis is to provide the kitchen workers at a company tools to reduce physical workload. These tools would help to increase energy during the workday and reduce problems in the musculoskeletal system. Previous information about workplace ergonomics was collected by observations, measurements and interviews with the workers. Nordic Musculoskeletal Questionnaire (NMQ) was used to assess musculoskeletal problems. This is a functional thesis and the goal for the thesis was to hold an educational event for the workers and to give them at-work exercise programs.
The kitchen as a workplace was generally good. However, there were both big and small improvements that could be made. Some of the improvements would require extensive renovations, while others could be solved by smaller efforts. The workers’ ergonomics was good in general. Most common answers indicated problems with wrists, hands, neck, ankles or feet.
The educational event was arranged in March 2020. At the educational event, workers received information about ergonomics, work breaks and at-work exercise in order to reduce workload. In addition, they were presented suggestions on ergonomic improvements at workplace. Eleven (n=11) out of 21 workers participated in the schooling event. One of the workers took the responsibility to share the information with the rest of the workers that did not participate in the event.
Meningen med examensarbetet är att ge kökspersonalen vid ett företag verktyg för att minska den fysiska arbetsbelastningen för att i sin tur ha bättre ork i arbetet och mindre besvär i stöd- och rörelseorganen. Förhandsuppgifter om ergonomin på arbetsplatsen samlades in genom observationer, mätningar och intervju av arbetarna. För kartläggning av besvär i stöd- och rörelseorganen användes Nordic Musculoskeletal Questionnaire (NMQ). Detta är ett funktionellt examensarbete och målet för examensarbetet var att hålla ett skolningstillfälle för personalen och ge dem pausgymnastikprogram.
Köket som arbetsplats var i allmänhet bra. Det fanns ändå rum för både större och mindre ergonomiska förbättringar. En del av förbättringarna skulle kräva en stor renovering medan andra kunde åtgärdas med lätta medel. Arbetarnas ergonomi var överlag bra. Främst förekommande var besvär i handleder, händer, nacke, vrister och fötter.
Skolningstillfället hölls i mars 2020. Vid skolningstillfället fick arbetarna information kring ergonomi, pauser och pausgymnastik för att minska den fysiska arbetsbelastningen. Även förslag på ergonomiska förbättringar på arbetsplatsen presenterades. Företaget fick även pausgymnastikprogram som kan tillämpas på arbetsplatsen. Elva (n=11) av 21 anställda deltog i skolningstillfället. En an de anställda tog på sig ansvaret att föra informationen vidare till de övriga köksarbetarna.
The purpose of this thesis is to provide the kitchen workers at a company tools to reduce physical workload. These tools would help to increase energy during the workday and reduce problems in the musculoskeletal system. Previous information about workplace ergonomics was collected by observations, measurements and interviews with the workers. Nordic Musculoskeletal Questionnaire (NMQ) was used to assess musculoskeletal problems. This is a functional thesis and the goal for the thesis was to hold an educational event for the workers and to give them at-work exercise programs.
The kitchen as a workplace was generally good. However, there were both big and small improvements that could be made. Some of the improvements would require extensive renovations, while others could be solved by smaller efforts. The workers’ ergonomics was good in general. Most common answers indicated problems with wrists, hands, neck, ankles or feet.
The educational event was arranged in March 2020. At the educational event, workers received information about ergonomics, work breaks and at-work exercise in order to reduce workload. In addition, they were presented suggestions on ergonomic improvements at workplace. Eleven (n=11) out of 21 workers participated in the schooling event. One of the workers took the responsibility to share the information with the rest of the workers that did not participate in the event.