Vaellusruoan ABC
Niemi, Aleksanteri; Pietarinen, Matias (2020)
Niemi, Aleksanteri
Pietarinen, Matias
2020
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020060116040
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020060116040
Tiivistelmä
Suomalaisille luonto ja sen tuoma rauha on ollut aina tärkeää. Retkeilyn ja vaeltamisen suosio on kasvanut ja monille suomalaisille se on muokkaantunut tärkeäksi vapaa-ajan harrastukseksi. Tämän vapaa-ajan harrastuksen harrastaminen on helppoa, mutta se vaatii tiettyjä perustietoja ja -taitoja. Tämän työn tavoitteena oli luoda helppolukuinen ja kompakti opas, jossa kerrotaan paljon käytännön neuvoja luonnossa liikkumiseen ja siellä ruokailuun.
Opinnäytetyön aiheena on vaellusruoka ja luonnossa ruokailu. Opinnäyte on toteutettu pa-rityönä ja se on toiminnallinen opinnäytetyö. Päätavoitteena on toteuttaa Vaellusruoan ABC opas. Produktin päämääränä on saada jokaiselle retkeilystä kiinnostuneelle uusia ajatuksia ja käytännönläheisiä neuvoja retkiruokaan/-ruokailuun liittyen. Muina alatavoitteina on toteuttaa katelaskelmat ruoka- ja juomatuotteista, sekä laskelmat energiaravintoainesaanneista. Näiden pohjalta oppaaseen luodaan reseptejä päivän jokaiselle aterialle, jotka ovat pääpainotteisesti vegaanisia.
Tietoperusta koostuu ruoan merkityksestä erävaelluksella, huomioon ottaen ulkopuoliset osatekijät, kuten vaellus olosuhteet (ravintoarvot, energiankulutus). Työhön tutkimme erilai-sia ruoan valmistustekniikoita ja ruoan esivalmistukseen liittyviä seikkoja, joista on hyötyä erävaelluksilla. Perehdymme myös oikeaoppiseen retkeilijän ruokahygieniaan ja ruokien säilyvyyksiin. Edellä mainittujen asioiden lisäksi työssä käydään läpi luonnossa retkeilevän perussäännöt, jotka pohjautuvat jokamiehenoikeuksiin.
Työssä käytetään sähköpostitse lähetettyä kyselyä, yhtenä tiedon keruun menetelmänä. Kysely lähetettiin asiantuntijoille (partiojohtaja ja harrastaja), antamaan eri näkökulmia työhön. Kyselyllä pystyttiin myös vaikuttamaan produktin luomiseen olennaisesti, sillä kysely toi paljon uusia lähtökohtia ja näkemyksiä mihin pystyimme paneutumaan produktin työstämisen aikana.
Opinnäytetyön pohjalta laadimme produktin, jossa hyödynnetään opinnäytetyöhön kerättyä tietoperustaa. Vaellusruoan ABC-opas produktiin luotiin reseptejä, jotka ovat helppoja toteuttaa perustarvikkeita hyödyntäen. Resepteistä tehtiin tarkat laskelmat energiaravintoaineista ja energiasaanneista, sekä raaka-aine kustannukset laskettiin. Oppaan resepteissä hyödynnettiin eri vuodenaikoina saatavia luonnon raaka-aineita, kuten marjoja, kaloja ja sieniä. Lisäksi produktissa käydään läpi vaeltajan säännöt ja annetaan käytännön neuvoja vaelluksille ja luonnossa ruokailuun. Produktia varten testasimme reseptejä luonto-olosuhteissa. Aleksanteri suoritti 7-päivän vaelluksen Lappiin, Kaldoaivin erämaahan ja Matias puolestaan teki päiväretken Nurmijärvellä sijaitsevalle Nukarinkoskelle.
Tämän työn pohjalta pohdimme ja teemme johtopäätökset, että pystyimmekö luomaan itsevalmistetuista vaellusruoista kilpailukykyisiä verrattuna kaupasta ostettuisiin valmisaterioihin.
Opinnäytetyön aiheena on vaellusruoka ja luonnossa ruokailu. Opinnäyte on toteutettu pa-rityönä ja se on toiminnallinen opinnäytetyö. Päätavoitteena on toteuttaa Vaellusruoan ABC opas. Produktin päämääränä on saada jokaiselle retkeilystä kiinnostuneelle uusia ajatuksia ja käytännönläheisiä neuvoja retkiruokaan/-ruokailuun liittyen. Muina alatavoitteina on toteuttaa katelaskelmat ruoka- ja juomatuotteista, sekä laskelmat energiaravintoainesaanneista. Näiden pohjalta oppaaseen luodaan reseptejä päivän jokaiselle aterialle, jotka ovat pääpainotteisesti vegaanisia.
Tietoperusta koostuu ruoan merkityksestä erävaelluksella, huomioon ottaen ulkopuoliset osatekijät, kuten vaellus olosuhteet (ravintoarvot, energiankulutus). Työhön tutkimme erilai-sia ruoan valmistustekniikoita ja ruoan esivalmistukseen liittyviä seikkoja, joista on hyötyä erävaelluksilla. Perehdymme myös oikeaoppiseen retkeilijän ruokahygieniaan ja ruokien säilyvyyksiin. Edellä mainittujen asioiden lisäksi työssä käydään läpi luonnossa retkeilevän perussäännöt, jotka pohjautuvat jokamiehenoikeuksiin.
Työssä käytetään sähköpostitse lähetettyä kyselyä, yhtenä tiedon keruun menetelmänä. Kysely lähetettiin asiantuntijoille (partiojohtaja ja harrastaja), antamaan eri näkökulmia työhön. Kyselyllä pystyttiin myös vaikuttamaan produktin luomiseen olennaisesti, sillä kysely toi paljon uusia lähtökohtia ja näkemyksiä mihin pystyimme paneutumaan produktin työstämisen aikana.
Opinnäytetyön pohjalta laadimme produktin, jossa hyödynnetään opinnäytetyöhön kerättyä tietoperustaa. Vaellusruoan ABC-opas produktiin luotiin reseptejä, jotka ovat helppoja toteuttaa perustarvikkeita hyödyntäen. Resepteistä tehtiin tarkat laskelmat energiaravintoaineista ja energiasaanneista, sekä raaka-aine kustannukset laskettiin. Oppaan resepteissä hyödynnettiin eri vuodenaikoina saatavia luonnon raaka-aineita, kuten marjoja, kaloja ja sieniä. Lisäksi produktissa käydään läpi vaeltajan säännöt ja annetaan käytännön neuvoja vaelluksille ja luonnossa ruokailuun. Produktia varten testasimme reseptejä luonto-olosuhteissa. Aleksanteri suoritti 7-päivän vaelluksen Lappiin, Kaldoaivin erämaahan ja Matias puolestaan teki päiväretken Nurmijärvellä sijaitsevalle Nukarinkoskelle.
Tämän työn pohjalta pohdimme ja teemme johtopäätökset, että pystyimmekö luomaan itsevalmistetuista vaellusruoista kilpailukykyisiä verrattuna kaupasta ostettuisiin valmisaterioihin.