Tuotekehitysoppaan tuotteistaminen : Pyynikin Brewhouse
Suntioinen, Mari (2020)
Suntioinen, Mari
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020060115861
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020060115861
Tiivistelmä
Tuotekehitys on yksi yritystoiminnan tärkeimmistä toiminnoista, ja vain sen avulla pysytään markkinoilla. Asiakkaiden tietoisuus lisääntyy ja heidän tarpeensa vaihtelevat. Jatkuvan tuotekehityksen keinoin näihin tarpeisiin osataan vastata ja voidaan turvata yrityksen jatkuvuus. Ruokalista on ravintolan toiminnan sydän – se määrittelee kaikkia keittiön toimintoja ja on samalla keittiön käyntikortti ulospäin. Ravintola-ala on nyt kovan paineen ja väistämättömän muutoksen alla, markkinoilla pysyminen on entistä haastavampaa – samalla tuotekehityksen arvo nousee entisestään.
Tämän opinnäytetyön aihe perustui toimeksiantajayrityksen tarpeesta uudelle ruokalistalle kesäkaudelle 2020. Koronapandemian puhkeaminen kuitenkin muutti opinnäytetyön suunnitelmaa ja työn fokus siirtyi tuotekehitykseen ja tuotekehityksen menetelmien tehostamiseen. Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena oli lopulta kehittää tuotekehitystä toimeksiantajayrityksessä. Työn toimeksiantaja on tamperelainen panimoravintola Pyynikin Brewhouse.
Työstä muodostui aineistolähtöinen kehittämistyö: ruokalistasuunnitteluprosessi, joka pohjautui toimeksiantajaravintolan kesän 2019 ruokalistaan, jota käsitellään työssä laajasti. Työn tavoitteena on lisäksi tarkastella tuotekehitystä ja ruokalistasuunnittelua ja löytää ne tekijät – tai tekijöiden yhdistelmät, jotka tekevät niistä menestyksekkäitä. Työn menetelmänä käytettiin pääsääntöisesti havainnointia, jota työn tekijä on päässyt tekemään aktiivisesti työntekijän roolissa. Lisäksi hyödynnettiin laajaa teoria-aineistoa ja taustatietoja toimeksiantajayrityksestä.
Työn tuloksena syntyivät vakioitu ja tuotteistettu esimerkkimenu ja tuotekehitysopas. Työn johtopäätöksenä todettiin, että ruokalistasuunnittelu on toimeksiantajayrityksessä onnistunutta ja hyvällä tasolla. Tuotekehityksestä löydettiin kehityskohteita. Kehittämistyön vaiheiden pohjalta löydettiin ja tunnistettiin piirteitä, jotka johtavat onnistuneeseen tuotekehittelytyöhön ja ruokalistasuunnitteluun. Työn pohjalta tulevaisuuden kehittämiskohteeksi ehdotettiin jälkiruokien myynnin kehittämistä. Tuloksena syntynyt tuotekehitysopas luovutetaan toimeksiantajalle avuksi tulevaisuuden tuotekehitykseen.
Tämän opinnäytetyön aihe perustui toimeksiantajayrityksen tarpeesta uudelle ruokalistalle kesäkaudelle 2020. Koronapandemian puhkeaminen kuitenkin muutti opinnäytetyön suunnitelmaa ja työn fokus siirtyi tuotekehitykseen ja tuotekehityksen menetelmien tehostamiseen. Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena oli lopulta kehittää tuotekehitystä toimeksiantajayrityksessä. Työn toimeksiantaja on tamperelainen panimoravintola Pyynikin Brewhouse.
Työstä muodostui aineistolähtöinen kehittämistyö: ruokalistasuunnitteluprosessi, joka pohjautui toimeksiantajaravintolan kesän 2019 ruokalistaan, jota käsitellään työssä laajasti. Työn tavoitteena on lisäksi tarkastella tuotekehitystä ja ruokalistasuunnittelua ja löytää ne tekijät – tai tekijöiden yhdistelmät, jotka tekevät niistä menestyksekkäitä. Työn menetelmänä käytettiin pääsääntöisesti havainnointia, jota työn tekijä on päässyt tekemään aktiivisesti työntekijän roolissa. Lisäksi hyödynnettiin laajaa teoria-aineistoa ja taustatietoja toimeksiantajayrityksestä.
Työn tuloksena syntyivät vakioitu ja tuotteistettu esimerkkimenu ja tuotekehitysopas. Työn johtopäätöksenä todettiin, että ruokalistasuunnittelu on toimeksiantajayrityksessä onnistunutta ja hyvällä tasolla. Tuotekehityksestä löydettiin kehityskohteita. Kehittämistyön vaiheiden pohjalta löydettiin ja tunnistettiin piirteitä, jotka johtavat onnistuneeseen tuotekehittelytyöhön ja ruokalistasuunnitteluun. Työn pohjalta tulevaisuuden kehittämiskohteeksi ehdotettiin jälkiruokien myynnin kehittämistä. Tuloksena syntynyt tuotekehitysopas luovutetaan toimeksiantajalle avuksi tulevaisuuden tuotekehitykseen.