Selvitys toimintakulttuurin muutoksesta valvojasta valmentajaksi
Partanen, Miia (2020)
Partanen, Miia
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020060316646
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020060316646
Tiivistelmä
Selvityksen tarkoituksena oli Laukaan ympäristöterveydenhuollossa vastata Ruokaviraston esille tuomaan valvojasta valmentaja -visioon, jossa elintarvikevalvonnan tarkastajan työotetta kehitettäisiin valmentavammaksi. Selvityksen tavoitteena oli luoda toimintamalliehdotus, kuinka elintarvikevalvonnan tarkastajien toimintatapoja kehitettäisiin, jotta tarkastajien valmentava työote kehittyisi ja yhdenmukaistuisi. Selvityksellä haluttiin lisäksi saada selville kokevatko Laukaan ympäristöterveydenhuollon elintarvikevalvonnan tarkastajat ja valvonta-alueen elintarvikealan toimijat muutokselle tarvetta.
Selvityksessä käytettiin kvantitatiivista tutkimusotetta, jossa aineistonkeruumenetelmänä käytettiin elintarvikealan toimijoille ja elintarvikevalvonnan tarkastajille sähköpostitse lähetettäviä kyselyitä. Kyselyihin laitettiin strukturoituja kysymyksiä ja osassa kysymyksissä annettiin mahdollisuus vastata avoimesti.
Elintarvikealan toimijoille ja elintarvikevalvonnan tarkastajille lähetettyjen kyselyjen vastausten avulla saatiin selville kehityskohteita valvontatyössä. Kyselyjen vastausten perusteella eniten kehitettävää tuli esille elintarvikevalvonnan tarkastajien tarkastustoiminnassa. Kyselyiden vastauksista selvisi, että elintarvikealan toimijoilla on toive valmentavan työotteen kehittämiselle ja elintarvikevalvonnan tarkastajat suhtautuvat työotteen muutokseen positiivisesti.
Kyselyiden vastausten avulla saatiin luotua toimintamalliehdotus, kuinka elintarvikevalvonnan tarkastajien työotetta kehitettäisiin valmentavammaksi ja kohti valvojasta valmentajaa. Vastaavanlaista selvitystä, kehitystyötä ja tutkimusmenetelmää voisi käyttää myös ympäristöterveydenhuollon terveydensuojelu- ja tupakkavalvonnassa.
Selvityksessä käytettiin kvantitatiivista tutkimusotetta, jossa aineistonkeruumenetelmänä käytettiin elintarvikealan toimijoille ja elintarvikevalvonnan tarkastajille sähköpostitse lähetettäviä kyselyitä. Kyselyihin laitettiin strukturoituja kysymyksiä ja osassa kysymyksissä annettiin mahdollisuus vastata avoimesti.
Elintarvikealan toimijoille ja elintarvikevalvonnan tarkastajille lähetettyjen kyselyjen vastausten avulla saatiin selville kehityskohteita valvontatyössä. Kyselyjen vastausten perusteella eniten kehitettävää tuli esille elintarvikevalvonnan tarkastajien tarkastustoiminnassa. Kyselyiden vastauksista selvisi, että elintarvikealan toimijoilla on toive valmentavan työotteen kehittämiselle ja elintarvikevalvonnan tarkastajat suhtautuvat työotteen muutokseen positiivisesti.
Kyselyiden vastausten avulla saatiin luotua toimintamalliehdotus, kuinka elintarvikevalvonnan tarkastajien työotetta kehitettäisiin valmentavammaksi ja kohti valvojasta valmentajaa. Vastaavanlaista selvitystä, kehitystyötä ja tutkimusmenetelmää voisi käyttää myös ympäristöterveydenhuollon terveydensuojelu- ja tupakkavalvonnassa.