Uhrauksia & elämäntapoja : - tavoittellisten kuntosaliharjoittelijoiden ja fitnesslajien kilpaurheilijoiden ravintokäyttäytyminen
Deniz Pihlaja, Roberto (2020)
Deniz Pihlaja, Roberto
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020060517204
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020060517204
Tiivistelmä
Tässä työssä tutkittiin ja käytiin läpi minkälaisia uhrauksia ja vaatimuksia terveellinen ruokavalio vaatii. Useimmiten ihmiset tietävät kuinka syödä terveellisesti, mutta eivät tee niin, koska motivaatiota tai itsekuria ylläpitää terveitä ruokatottumuksia ei ole.
Tavoite on tutkia ja oppia jo terveellisesti syövän yksilön kokemuksista. Tutkimusongelmiksi muodostuivat:
1. Kuinka paljon ajallista uhrausta terveellinen ruokavalio vie?
2. Rajoittaako terveellinen ruokavalio sosiaalisia suhteita?
3. Elintarvikkeiden hinnan merkitys ruoka-aineiden valintaan.
4. Ruoan monipuolisuuden, ruoan maun ja herkuttelun merkitys.
Opinnäytetyö oli tutkimustyyppinen, tarkkaan ottaen kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus sekä strukturoitu haastattelu. Kyselylomakkeeseen vastasi kuusi henkilöä, jotka kutsuttiin vielä kyselylomakkeen vastauksiin pohjautuvaan haastatteluun, joka sisälsi syventäviä kysymyksiä. Haastateltavista puolet olivat tavoitteellisia kuntosaliharjoittelijoita ja puolet eri fitnesslajien kilpaurheilijoita. Myös koehenkilöiden sukupuolijakauma meni tasan. Ikäjakauma meni 21-34 ikävuoden välille.
Työn tarkoitus oli selvittää löytyykö vastanneilla
yhtäläisyyksiä tai eroavaisuuksia siitä, kuinka terveellistä ruokavaliota noudatetaan. Työ tehtiin ilman toimeksiantajaa.
Tulokset olivat kohtuullisen oletettavia ja tutkimukseen vastanneiden vastaukset homogeenisiä. Tutkimuksella saatiin kartoitettua urheilijoiden uhrauksia, joita he tekevät terveellisten elämäntapojen eteen.
Tutkimustuloksista voidaan vetää johtopäätöksiä kuten;
monipuolisuuteen kannattaa pyrkiä ja sosiaalisia suhteita eikä herkuttelua saa unohtaa.
Tavoite on tutkia ja oppia jo terveellisesti syövän yksilön kokemuksista. Tutkimusongelmiksi muodostuivat:
1. Kuinka paljon ajallista uhrausta terveellinen ruokavalio vie?
2. Rajoittaako terveellinen ruokavalio sosiaalisia suhteita?
3. Elintarvikkeiden hinnan merkitys ruoka-aineiden valintaan.
4. Ruoan monipuolisuuden, ruoan maun ja herkuttelun merkitys.
Opinnäytetyö oli tutkimustyyppinen, tarkkaan ottaen kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus sekä strukturoitu haastattelu. Kyselylomakkeeseen vastasi kuusi henkilöä, jotka kutsuttiin vielä kyselylomakkeen vastauksiin pohjautuvaan haastatteluun, joka sisälsi syventäviä kysymyksiä. Haastateltavista puolet olivat tavoitteellisia kuntosaliharjoittelijoita ja puolet eri fitnesslajien kilpaurheilijoita. Myös koehenkilöiden sukupuolijakauma meni tasan. Ikäjakauma meni 21-34 ikävuoden välille.
Työn tarkoitus oli selvittää löytyykö vastanneilla
yhtäläisyyksiä tai eroavaisuuksia siitä, kuinka terveellistä ruokavaliota noudatetaan. Työ tehtiin ilman toimeksiantajaa.
Tulokset olivat kohtuullisen oletettavia ja tutkimukseen vastanneiden vastaukset homogeenisiä. Tutkimuksella saatiin kartoitettua urheilijoiden uhrauksia, joita he tekevät terveellisten elämäntapojen eteen.
Tutkimustuloksista voidaan vetää johtopäätöksiä kuten;
monipuolisuuteen kannattaa pyrkiä ja sosiaalisia suhteita eikä herkuttelua saa unohtaa.
