Tuokio terveydestä kiekkojuniorijoukkueelle: Toiminnallinen ohjaus ravitsemuksesta kiekkojunioreille ja heidän taustajoukoilleen
Ijäs, Niina; Leppänen, Nenna (2020)
Ijäs, Niina
Leppänen, Nenna
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020060517381
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020060517381
Tiivistelmä
Hämeenlinnan Sisu Hockey:n vuonna 2011 syntyneiden jääkiekkojoukkueelta tuli toive ravitsemusohjauksesta. Opinnäytetyön tavoitteena on antaa tietoa urheiluravitsemuksesta junioreille ja heidän vanhemmilleen. Opinnäytetyö ja sen lopputuloksena syntynyt ravitsemusohjaus perustuvat Terveyttä ruoasta -suomalaisiin ravitsemussuosituksiin. Tietoa on haettu monipuolisesti erilaisista lähteistä lapsen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin näkökulmasta.
Ravitsemusohjaus toteutettiin toiminnallisena tuokiona, jossa oli erilaisia toimintapisteitä ja liikunta-aktiviteetteja. Suullinen ja kirjallinen palaute osallistujilta sekä tekijöiden omat huomiot tilaisuuksista antoivat lopputuloksen, että kohderyhmän ikäiset lapset eivät ole vielä kovin valveutuneita ja kiinnostuneita ravintoasioista, mutta tutustuvat mielellään ja ennakkoluulottomasti aiheeseen.
Ikätasoisesti toteutetuilla toimintapisteillä lapset tekivät annetut tehtävät motivoituneina ja syventyen eri aiheisiin. Ravitsemusohjaus sai kokonaisarvosanaksi 4.14/5 palautelomakkeen avulla mitattuna, joten ohjaus toimi ajatusten herättäjänä kuin sen tarkoitus oli. Kehityskohtina olisi tarpeen suunnitella kaksi vähiten kiinnostusta herättänyttä toimintapistettä mielekkäämmäksi esimerkiksi lisäämällä tehtävien haastavuutta. Lisäksi tilan valinnalla tai toimimalla ulkona voitaisiin lisätä liikunta-aktiviteettien määrä alkuperäisen suunnitelman mukaisiksi.
Ravitsemusohjaus toteutettiin toiminnallisena tuokiona, jossa oli erilaisia toimintapisteitä ja liikunta-aktiviteetteja. Suullinen ja kirjallinen palaute osallistujilta sekä tekijöiden omat huomiot tilaisuuksista antoivat lopputuloksen, että kohderyhmän ikäiset lapset eivät ole vielä kovin valveutuneita ja kiinnostuneita ravintoasioista, mutta tutustuvat mielellään ja ennakkoluulottomasti aiheeseen.
Ikätasoisesti toteutetuilla toimintapisteillä lapset tekivät annetut tehtävät motivoituneina ja syventyen eri aiheisiin. Ravitsemusohjaus sai kokonaisarvosanaksi 4.14/5 palautelomakkeen avulla mitattuna, joten ohjaus toimi ajatusten herättäjänä kuin sen tarkoitus oli. Kehityskohtina olisi tarpeen suunnitella kaksi vähiten kiinnostusta herättänyttä toimintapistettä mielekkäämmäksi esimerkiksi lisäämällä tehtävien haastavuutta. Lisäksi tilan valinnalla tai toimimalla ulkona voitaisiin lisätä liikunta-aktiviteettien määrä alkuperäisen suunnitelman mukaisiksi.