Uuden työntekijän opas, ravintola Mattolaiturille
Österdahl, Marie (2020)
Österdahl, Marie
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020060917914
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020060917914
Tiivistelmä
Perehdyttäminen on erittäin tärkeässä roolissa jokaisessa työpaikassa. Sillä luodaan ensikontakti työpaikkaan, työympäristöön ja työyhteisöön. Työpaikoissa, joissa on nopea vaihtuvuus tai nopea liiketoiminnan kasvu, pitää pystyä toteuttamaan usean henkilön samanaikainen perehdytys, nopeasti ja tehokkaasti.
Mattolaituri on juuri tämän kaltainen nopean vaihtuvuuden omaava samppanjabaari. Kausiluontoisuutensa takia, suurin osa työntekijöistä vaihtuu vuosittain ja uusia palkataan useasti kesken kauden. Kesäkausi on aina todella kiireinen, eikä koko ajan ole mahdollista järjestää uutta perehdyttämistilaisuutta. Yrityksen tason on silti pysyttävä hyvänä ja laadukkaana. Useamman vuoden yrityksessä työskennelleenä, tiedän kuinka haastavaa perehdyttäminen voi olla ja etenkin viime vuosien omistajan muutoksen alla, yrityksen perinteet ja normit ovat nousseet tärkeämpään rooliin. On ollut erityisen tärkeää, että yrityksessä on pysynyt ainakin muutama vanha työntekijä, jotka pystyvät jakamaan vanhaa tietoa ja taitoa eteenpäin. Näistä seikoista syntyi ajatus työntekijän oppaan kokoamisesta.
Tässä toiminnallisessa opinnäytetyössä loin uuden työntekijän oppaan Ravintola Mattolaiturille. Mattolaituri on opinnäytetyön toimeksiantaja. Olen työskennellyt yrityksessä jo 4 kesää, joten oppaan tekeminen oli todella mielekästä ja mielenkiintoista.
Oppaan tarkoitus on auttaa esimiehiä perehdyttämään työntekijät mahdollisimman tehokkaasti. Se ei korvaa työnopastusta eikä sanallista kommunikointia, mutta se auttaa kiteyttämään tärkeimmät asiat ja toimii myös eräänlaisena tervetuliaiskirjeenä. Opas on rajattu pääsääntöisesti rivityöntekijöille. Uusille esimiehille tulisi tehdä kokonaan oma opas, joka käsittelee myös laajempia asioita.
Opinnäytetyön tutkimustyö on toteutettu määrällisin tutkimuskeinoin. Jotta opas vastaisi mahdollisimman paljon työntekijöiden tarpeita, luotiin survey-tutkimus, jossa selvitettiin, kuinka tyytyväisiä vanhat työntekijät ovat tämänhetkiseen perehdytyksen tasoon ja mitä he toivoisivat sisällytettävän oppaaseen. Tutkimus toteutettiin marraskuun 2019 aikana.
Opas koottiin sekä tutkimustulosten perusteella, että viime vuotisen vuoropäällikön neuvojen mukaan. Tuloksista saatiin vankka pohja oppaan sisällölle ja vuoropäällikön asiantuntijuudesta oli erittäin paljon hyötyä oppaan kokoamisessa. Opas luotiin Word-ohjelmiston avulla ja se toteutettiin pelkästään sähköisessä muodossa, niin ekologisuutta kuin käytännöllisyyttäkin ajatellen.
Oppaan tietoperusta koostui kokonaisvaltaisesti perehdyttämisestä ja sen eri vaiheista. Siinä on myös käsitelty lyhyesti perehdyttämiseen liittyvää lainsäädäntöä, josta selviää työntekijän vastuu perehdyttämisen toteuttamisessa.
Lopputuloksena syntyi työntekijän opas, joka käsittelee kokonaisvaltaisesti yritystä. Oppaaseen on sisällytetty tietoa yrityksen historiasta, visiosta, strategiasta ja tavoitteista. Se sisältää myös kuvauksen työtehtävistä, toimintamanuaalin, jossa neuvotaan kuinka toimia työvuoron aikana sekä reseptit suosituimpien drinkkien tekoon.
Opinnäytetyön tekeminen aloitettiin syyskuussa 2019 ja valmistui toukokuussa 2020.
Mattolaituri on juuri tämän kaltainen nopean vaihtuvuuden omaava samppanjabaari. Kausiluontoisuutensa takia, suurin osa työntekijöistä vaihtuu vuosittain ja uusia palkataan useasti kesken kauden. Kesäkausi on aina todella kiireinen, eikä koko ajan ole mahdollista järjestää uutta perehdyttämistilaisuutta. Yrityksen tason on silti pysyttävä hyvänä ja laadukkaana. Useamman vuoden yrityksessä työskennelleenä, tiedän kuinka haastavaa perehdyttäminen voi olla ja etenkin viime vuosien omistajan muutoksen alla, yrityksen perinteet ja normit ovat nousseet tärkeämpään rooliin. On ollut erityisen tärkeää, että yrityksessä on pysynyt ainakin muutama vanha työntekijä, jotka pystyvät jakamaan vanhaa tietoa ja taitoa eteenpäin. Näistä seikoista syntyi ajatus työntekijän oppaan kokoamisesta.
Tässä toiminnallisessa opinnäytetyössä loin uuden työntekijän oppaan Ravintola Mattolaiturille. Mattolaituri on opinnäytetyön toimeksiantaja. Olen työskennellyt yrityksessä jo 4 kesää, joten oppaan tekeminen oli todella mielekästä ja mielenkiintoista.
Oppaan tarkoitus on auttaa esimiehiä perehdyttämään työntekijät mahdollisimman tehokkaasti. Se ei korvaa työnopastusta eikä sanallista kommunikointia, mutta se auttaa kiteyttämään tärkeimmät asiat ja toimii myös eräänlaisena tervetuliaiskirjeenä. Opas on rajattu pääsääntöisesti rivityöntekijöille. Uusille esimiehille tulisi tehdä kokonaan oma opas, joka käsittelee myös laajempia asioita.
Opinnäytetyön tutkimustyö on toteutettu määrällisin tutkimuskeinoin. Jotta opas vastaisi mahdollisimman paljon työntekijöiden tarpeita, luotiin survey-tutkimus, jossa selvitettiin, kuinka tyytyväisiä vanhat työntekijät ovat tämänhetkiseen perehdytyksen tasoon ja mitä he toivoisivat sisällytettävän oppaaseen. Tutkimus toteutettiin marraskuun 2019 aikana.
Opas koottiin sekä tutkimustulosten perusteella, että viime vuotisen vuoropäällikön neuvojen mukaan. Tuloksista saatiin vankka pohja oppaan sisällölle ja vuoropäällikön asiantuntijuudesta oli erittäin paljon hyötyä oppaan kokoamisessa. Opas luotiin Word-ohjelmiston avulla ja se toteutettiin pelkästään sähköisessä muodossa, niin ekologisuutta kuin käytännöllisyyttäkin ajatellen.
Oppaan tietoperusta koostui kokonaisvaltaisesti perehdyttämisestä ja sen eri vaiheista. Siinä on myös käsitelty lyhyesti perehdyttämiseen liittyvää lainsäädäntöä, josta selviää työntekijän vastuu perehdyttämisen toteuttamisessa.
Lopputuloksena syntyi työntekijän opas, joka käsittelee kokonaisvaltaisesti yritystä. Oppaaseen on sisällytetty tietoa yrityksen historiasta, visiosta, strategiasta ja tavoitteista. Se sisältää myös kuvauksen työtehtävistä, toimintamanuaalin, jossa neuvotaan kuinka toimia työvuoron aikana sekä reseptit suosituimpien drinkkien tekoon.
Opinnäytetyön tekeminen aloitettiin syyskuussa 2019 ja valmistui toukokuussa 2020.