Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen
Kinnunen, Sanna (2020)
Kinnunen, Sanna
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020060717530
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020060717530
Tiivistelmä
Ammatillisen koulutuksen reformi vuonna 2018 muutti ammatillisen koulutuksen toimintatapoja. Reformi yhdisti ammatillisen koulutuksen lain ja ammatillisen aikuiskoulutuslain yhdeksi laiksi sekä vähensi oppilaitosten valtiolta saamaa rahoitusta. Reformi vähensi oppilaitoksessa tapahtuvaa oppimista ja siirsi oppimista työpaikalla tapahtuvaksi oppimiseksi. Tutkimustyön tavoitteena oli selvittää, onko ammatillisen koulutuksen reformi vaikuttanut työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen työpaikkaohjaajan näkökulmasta.
Tutkimustyyppinä oli laadullinen tutkimus, ja tutkimus tehtiin teemahaastatteluina. Haastatteluista saadut vastaukset teemoiteltiin ja analysoitiin useasti ennen raportointia.
Ammatillisen koulutuksen reformi oli vaikuttanut työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen. Haastateltavat kokivat, että opiskelijoilta puuttuvat perustiedot ja – taidot, koska opiskelijat laitetaan opiskelujen alkuvaihessa liian nopeasti työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen. Haastateltavien mukaan opiskelijoiden tulisi opiskella perustietoja ja – taitoja lähiopetuksessa oppilaitoksessa ennen siirtymistä työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen. Tutkimuksessa tuli ilmi myös erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden lisääntynyt määrä, joka tuo omat haasteensa työpaikalla tapahtuvan oppimisen ohjaamiseen. Haastateltavat halusivat kehittää opetussuunnitelmaa niin, että sen sisältö vastaisi enemmän sitä työtä, mitä ravintolakokit tällä hetkellä ravintolakeittiöissä tekevät.
Tutkimustyyppinä oli laadullinen tutkimus, ja tutkimus tehtiin teemahaastatteluina. Haastatteluista saadut vastaukset teemoiteltiin ja analysoitiin useasti ennen raportointia.
Ammatillisen koulutuksen reformi oli vaikuttanut työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen. Haastateltavat kokivat, että opiskelijoilta puuttuvat perustiedot ja – taidot, koska opiskelijat laitetaan opiskelujen alkuvaihessa liian nopeasti työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen. Haastateltavien mukaan opiskelijoiden tulisi opiskella perustietoja ja – taitoja lähiopetuksessa oppilaitoksessa ennen siirtymistä työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen. Tutkimuksessa tuli ilmi myös erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden lisääntynyt määrä, joka tuo omat haasteensa työpaikalla tapahtuvan oppimisen ohjaamiseen. Haastateltavat halusivat kehittää opetussuunnitelmaa niin, että sen sisältö vastaisi enemmän sitä työtä, mitä ravintolakokit tällä hetkellä ravintolakeittiöissä tekevät.