Ravintolan perustaminen Jyväskylään : Idean konseptointi
Ahvo, Jaakko (2020)
Ahvo, Jaakko
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020061118360
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020061118360
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tavoitteena oli selvittää, millainen ravintolakonsepti olisi kuluttajille sopiva Jyväskylän ruoka- ja anniskeluravintolana. Tutkimuksessa selvitettiin myös, millainen
näkemys kuluttajilla on Jyväskylän nykyisestä ravintolatarjonnasta, mitä Jyväskylän ruokaja anniskeluravintolatarjonnasta puuttuu ja onko tietyn tyyppisistä ruoka- ja anniskeluravintoloista jo ylitarjontaa.
Tutkimus tehtiin kvalitatiivisella eli laadullisella tutkimustavalla. Aineisto kerättiin haastattelemalla kahdeksaa 18 – 29-vuotiasta jyväskyläläistä. Haastatteluiden teemoina olivat Jyväskylän ravintolatarjonta tällä hetkellä, Jyväskylän ravintolakonseptit ja toiveet täyttävä
ruoka- ja anniskeluravintola. Aineisto analysoitiin yleiskielellisesti litteroimalla haastattelut
ja jäsentelemällä vastaukset teemoittain.
Jyväskylän ruoka- ja anniskeluravintola tarjontaa pidettiin tavanomaisena ja hieman tylsänä mutta silti riittävänä. Haastateltavat henkilöt kokivat, että Jyväskylässä ketjuravintoloita on paljon ja ne vaikuttavat merkittävästi Jyväskylän nykyiseen ruoka- ja anniskeluravintolatarjontaan. Tutkimuksessa kävi ilmi, että Jyväskylässä on paljon hampurilais- ja pizzapaikkoja, ja niitä oli nykyiseen ravintolatarjontaan suhteutettuna liikaa. Tutkimuksessa
toistui neljä asiaa: aasialaiset ravintolat, hyvä hinta-laatusuhde, mielenkiintoinen miljöö
sekä hyvä palvelu ja hyvä ruoka. Tutkittavista suurin osa koki, että Jyväskylässä ei ole toiveet täyttävää ruoka- ja anniskeluravintolaa, mikä oli samalla vastaus tutkimusongelmaan.
Tehdyn tutkimuksen perusteella pystyi päättelemään, onko Jyväskylään mahdollista perustaa täysin uudella konseptilla toimiva ruoka- ja anniskeluravintola ja olisiko sille potentiaalisia kuluttajia. The aim of the thesis was to study what kind of a restaurant concept serving both food and
alcoholic beverages would be appropriate for the consumers in Jyväskylä. The study also
examined what kind of views the consumers have about the current variety of restaurants
in Jyväskylä, the deficiencies in the variety of food and alcoholic beverage serving restaurants in Jyväskylä, and whether there is an oversupply of certain types of restaurants serving food and alcoholic beverages already.
The methods utilized in this study are qualitative. The data was collected by interviewing
eight Jyväskylä residents between ages 18 and 29. The main themes of the interviews were
the current variety of restaurants in Jyväskylä, the concepts of the restaurants in Jyväskylä
and the open speculation for a hypothetical restaurant concept fulfilling the wishes of the
interviewees. The data was analyzed in general linguistic terms by transcribing the interviews and categorizing the responses thematically.
The main findings of the study were that the supply of the restaurants serving food and alcoholic beverages in Jyväskylä was considered conventional and somewhat boring but still
adequate. The interviewees felt that there are a number of chain restaurants in Jyväskylä
causing a significant impact on existing supply of food and alcoholic beverage serving restaurants. The study revealed that there are many burger and pizza places in Jyväskylä, and
that there are, in fact, too many in relation to the current variety of restaurant supply.
Four major areas kept repeating throughout the study: Asian restaurants, price-quality ratio, an interesting milieu and good food and service. The majority of the interviewees
stated that there is no restaurant in Jyväskylä that would completely fulfill one’s wishes as
a customer, which simultaneously provided an answer to the research problem.
näkemys kuluttajilla on Jyväskylän nykyisestä ravintolatarjonnasta, mitä Jyväskylän ruokaja anniskeluravintolatarjonnasta puuttuu ja onko tietyn tyyppisistä ruoka- ja anniskeluravintoloista jo ylitarjontaa.
Tutkimus tehtiin kvalitatiivisella eli laadullisella tutkimustavalla. Aineisto kerättiin haastattelemalla kahdeksaa 18 – 29-vuotiasta jyväskyläläistä. Haastatteluiden teemoina olivat Jyväskylän ravintolatarjonta tällä hetkellä, Jyväskylän ravintolakonseptit ja toiveet täyttävä
ruoka- ja anniskeluravintola. Aineisto analysoitiin yleiskielellisesti litteroimalla haastattelut
ja jäsentelemällä vastaukset teemoittain.
Jyväskylän ruoka- ja anniskeluravintola tarjontaa pidettiin tavanomaisena ja hieman tylsänä mutta silti riittävänä. Haastateltavat henkilöt kokivat, että Jyväskylässä ketjuravintoloita on paljon ja ne vaikuttavat merkittävästi Jyväskylän nykyiseen ruoka- ja anniskeluravintolatarjontaan. Tutkimuksessa kävi ilmi, että Jyväskylässä on paljon hampurilais- ja pizzapaikkoja, ja niitä oli nykyiseen ravintolatarjontaan suhteutettuna liikaa. Tutkimuksessa
toistui neljä asiaa: aasialaiset ravintolat, hyvä hinta-laatusuhde, mielenkiintoinen miljöö
sekä hyvä palvelu ja hyvä ruoka. Tutkittavista suurin osa koki, että Jyväskylässä ei ole toiveet täyttävää ruoka- ja anniskeluravintolaa, mikä oli samalla vastaus tutkimusongelmaan.
Tehdyn tutkimuksen perusteella pystyi päättelemään, onko Jyväskylään mahdollista perustaa täysin uudella konseptilla toimiva ruoka- ja anniskeluravintola ja olisiko sille potentiaalisia kuluttajia.
alcoholic beverages would be appropriate for the consumers in Jyväskylä. The study also
examined what kind of views the consumers have about the current variety of restaurants
in Jyväskylä, the deficiencies in the variety of food and alcoholic beverage serving restaurants in Jyväskylä, and whether there is an oversupply of certain types of restaurants serving food and alcoholic beverages already.
The methods utilized in this study are qualitative. The data was collected by interviewing
eight Jyväskylä residents between ages 18 and 29. The main themes of the interviews were
the current variety of restaurants in Jyväskylä, the concepts of the restaurants in Jyväskylä
and the open speculation for a hypothetical restaurant concept fulfilling the wishes of the
interviewees. The data was analyzed in general linguistic terms by transcribing the interviews and categorizing the responses thematically.
The main findings of the study were that the supply of the restaurants serving food and alcoholic beverages in Jyväskylä was considered conventional and somewhat boring but still
adequate. The interviewees felt that there are a number of chain restaurants in Jyväskylä
causing a significant impact on existing supply of food and alcoholic beverage serving restaurants. The study revealed that there are many burger and pizza places in Jyväskylä, and
that there are, in fact, too many in relation to the current variety of restaurant supply.
Four major areas kept repeating throughout the study: Asian restaurants, price-quality ratio, an interesting milieu and good food and service. The majority of the interviewees
stated that there is no restaurant in Jyväskylä that would completely fulfill one’s wishes as
a customer, which simultaneously provided an answer to the research problem.