Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Ravitsemussuositusten ja ravitsemuslaadun toteutuminen varhaiskasvatuksen ruokailussa Mänttä-Vilppulassa

Sahrakoski, Jonna (2020)

 
Avaa tiedosto
Sahrakoski Jonna.pdf (1.148Mt)
Lataukset: 


Sahrakoski, Jonna
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020061518773
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, täyttääkö Mänttä-Vilppulan ruokapalvelujen varhaiskasvatuksen toimipisteissään 2–5-vuotiaille kokopäivähoidossa oleville lapsille tarjoama ruoka ravitsemussuositukset ja täyttyvätkö ravitsemuslaadun vähimmäisvaatimukset.

Varhaiskasvatuksen ruokalistaa ja ruokaohjeita tutkittiin kolmen viikon ajalta ja vertailtiin ravitsemussuosituksiin Jamix ruokatuotanto-ohjelman avulla. Tutkimuksen kohteena olivat aterioiden energiasisältö, energiaravintoaineiden (hiilihydraatit, rasva, proteiini) saanti, tyydyttyneiden rasvojen, ravintokuidun ja suolan määrä.

Tutkimuksen mukaan tarjotut ateriat täyttivät pääosin suositukset. Aterioiden energiasisältö oli suosituksenmukainen, vaikka suuri osa energiasta tuli päivittäin aterioiden yhteydessä tarjotuista näkkileivästä, levitteestä ja maidosta. Energiaravintoaineiden osuudet kokonaisenergiansaannista täyttivät suositukset pääosin, vaikka niissä oli suuria päivittäisiä vaihteluja. Raaka-aineilla ja ruokaohjeilla oli merkittävä rooli suositusten toteutumisessa. Aterioista saatu suolanmäärä ylitti suosituksen jokaisella tutkimusviikolla.

Ravitsemuslaadun vähimmäisvaatimukset ja ruoka-aineiden valintasuositukset toteutuivat pääosin hyvin. Parantamalla aterioilla tarjottujen hiilihydraattien ja rasvojen määrää ja laatua sekä ottamalla käyttöön mahdollisuuksien mukaan enemmän Sydänmerkkituotteita voitaisiin ravitsemuslaadun toteutumista varmistaa yhä paremmin.

Tutkimustulosten ja johtopäätösten pohjalta annettiin kehitysehdotuksia varhaiskasvatuksen ruokalistan ja ravitsemuslaadun kehittämiseen.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste