Ravitsemussuositusten ja ravitsemuslaadun toteutuminen varhaiskasvatuksen ruokailussa Mänttä-Vilppulassa
Sahrakoski, Jonna (2020)
Sahrakoski, Jonna
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020061518773
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020061518773
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, täyttääkö Mänttä-Vilppulan ruokapalvelujen varhaiskasvatuksen toimipisteissään 2–5-vuotiaille kokopäivähoidossa oleville lapsille tarjoama ruoka ravitsemussuositukset ja täyttyvätkö ravitsemuslaadun vähimmäisvaatimukset.
Varhaiskasvatuksen ruokalistaa ja ruokaohjeita tutkittiin kolmen viikon ajalta ja vertailtiin ravitsemussuosituksiin Jamix ruokatuotanto-ohjelman avulla. Tutkimuksen kohteena olivat aterioiden energiasisältö, energiaravintoaineiden (hiilihydraatit, rasva, proteiini) saanti, tyydyttyneiden rasvojen, ravintokuidun ja suolan määrä.
Tutkimuksen mukaan tarjotut ateriat täyttivät pääosin suositukset. Aterioiden energiasisältö oli suosituksenmukainen, vaikka suuri osa energiasta tuli päivittäin aterioiden yhteydessä tarjotuista näkkileivästä, levitteestä ja maidosta. Energiaravintoaineiden osuudet kokonaisenergiansaannista täyttivät suositukset pääosin, vaikka niissä oli suuria päivittäisiä vaihteluja. Raaka-aineilla ja ruokaohjeilla oli merkittävä rooli suositusten toteutumisessa. Aterioista saatu suolanmäärä ylitti suosituksen jokaisella tutkimusviikolla.
Ravitsemuslaadun vähimmäisvaatimukset ja ruoka-aineiden valintasuositukset toteutuivat pääosin hyvin. Parantamalla aterioilla tarjottujen hiilihydraattien ja rasvojen määrää ja laatua sekä ottamalla käyttöön mahdollisuuksien mukaan enemmän Sydänmerkkituotteita voitaisiin ravitsemuslaadun toteutumista varmistaa yhä paremmin.
Tutkimustulosten ja johtopäätösten pohjalta annettiin kehitysehdotuksia varhaiskasvatuksen ruokalistan ja ravitsemuslaadun kehittämiseen.
Varhaiskasvatuksen ruokalistaa ja ruokaohjeita tutkittiin kolmen viikon ajalta ja vertailtiin ravitsemussuosituksiin Jamix ruokatuotanto-ohjelman avulla. Tutkimuksen kohteena olivat aterioiden energiasisältö, energiaravintoaineiden (hiilihydraatit, rasva, proteiini) saanti, tyydyttyneiden rasvojen, ravintokuidun ja suolan määrä.
Tutkimuksen mukaan tarjotut ateriat täyttivät pääosin suositukset. Aterioiden energiasisältö oli suosituksenmukainen, vaikka suuri osa energiasta tuli päivittäin aterioiden yhteydessä tarjotuista näkkileivästä, levitteestä ja maidosta. Energiaravintoaineiden osuudet kokonaisenergiansaannista täyttivät suositukset pääosin, vaikka niissä oli suuria päivittäisiä vaihteluja. Raaka-aineilla ja ruokaohjeilla oli merkittävä rooli suositusten toteutumisessa. Aterioista saatu suolanmäärä ylitti suosituksen jokaisella tutkimusviikolla.
Ravitsemuslaadun vähimmäisvaatimukset ja ruoka-aineiden valintasuositukset toteutuivat pääosin hyvin. Parantamalla aterioilla tarjottujen hiilihydraattien ja rasvojen määrää ja laatua sekä ottamalla käyttöön mahdollisuuksien mukaan enemmän Sydänmerkkituotteita voitaisiin ravitsemuslaadun toteutumista varmistaa yhä paremmin.
Tutkimustulosten ja johtopäätösten pohjalta annettiin kehitysehdotuksia varhaiskasvatuksen ruokalistan ja ravitsemuslaadun kehittämiseen.