Kannattava maatilayritys : Maidontuottajien kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä
Konttila, Julianna (2020)
Konttila, Julianna
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020061719075
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020061719075
Tiivistelmä
Suomalainen ruoka on arvostettua, koska se on puhdasta ja laadukasta sekä se on turvallisesti ja vastuullisesti tuotettua. Maatalousyritykset kumminkin vähenevät koko ajan ja tuotanto keskittyy isommille tiloille, koska pienet yritykset eivät kannata hyvin. Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää maidontuotannon kannattavuuseroja.
Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena, jossa vertailtiin 32 maidontuottajaa keskenään. Tutkimuskohteiden kannattavuutta arvioitiin yritystoiminnan tunnuslukujen perusteella sekä vertailemalla yritysten tulo- ja menorakennetta. Näistä koottiin erilaisia tilastoja, joiden perusteella etsittiin syitä kannattavuuseroihin.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsiteltiin kannattavuutta maatalousyrityksessä sekä erilaisia yritystoiminnan tunnuslukuja, kannattavuutta, vakavaraisuutta ja maksuvalmiutta. Tutkimusosuudessa etsittiin kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä työssä esitettyjen tunnuslukujen perusteella sekä tulo- ja menorakenteen pohjalta.
Suurimpia syitä kannattavuuseroihin tutkimuksessa oli se, millaisia kuluja yrityksillä oli, esimerkiksi palkkakulut tai muut tuotantoon käytettävät kulut laskivat kannattavuutta selvästi. Tilan koko ei merkittävästi vaikuttanut siihen, miten kannattava yritys oli.
Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena, jossa vertailtiin 32 maidontuottajaa keskenään. Tutkimuskohteiden kannattavuutta arvioitiin yritystoiminnan tunnuslukujen perusteella sekä vertailemalla yritysten tulo- ja menorakennetta. Näistä koottiin erilaisia tilastoja, joiden perusteella etsittiin syitä kannattavuuseroihin.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsiteltiin kannattavuutta maatalousyrityksessä sekä erilaisia yritystoiminnan tunnuslukuja, kannattavuutta, vakavaraisuutta ja maksuvalmiutta. Tutkimusosuudessa etsittiin kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä työssä esitettyjen tunnuslukujen perusteella sekä tulo- ja menorakenteen pohjalta.
Suurimpia syitä kannattavuuseroihin tutkimuksessa oli se, millaisia kuluja yrityksillä oli, esimerkiksi palkkakulut tai muut tuotantoon käytettävät kulut laskivat kannattavuutta selvästi. Tilan koko ei merkittävästi vaikuttanut siihen, miten kannattava yritys oli.