Barn i palliativ vård - en litteraturstudie i hur barn och familjer upplever att de blir bemötta inom den palliativa vården
Portin, Jessica (2020)
Portin, Jessica
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020102021458
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020102021458
Tiivistelmä
Då ett barn dör känns det ofta fel och orättvist. Den vård som barnet får under slutskedet av sitt liv påverkar såväl barnet som familjen. Vården i livets slut kallas palliativ vård. Målet med denna form av vård är att lindra symptom och att ge patienten och patientens anhöriga en så bra livskvalité som möjligt. Arbetets syfte är att få ökad kunskap angående familjers behov och upplevelser då familjens barn vårdas inom den palliativa vården. Frågeställningarna som besvaras i arbetet är: ”Hur upplever familjer vars barn vårdas inom den palliativa vården att de blir bemötta i vården?” och ”Vilka aspekter anser föräldrarna vara viktiga då barnet vårdas inom den palliativa vården?”. För att få svar på arbetets forskningsfrågor kommer en litteraturöversikt att utföras. Detta arbete grundar sig på tio forskningar som tidigare gjorts angående ämne. Artiklarna som använts har kvalitetsgranskats och en innehållsanalys har utförts. Blennbergs (2013) bok ”Bemötandets etik” och WHO:s definition av palliativ vård utgör arbetets teoretiska referensram. Blennberg beskriver ett gott respektive dåligt bemötande, medan WHO klargör för kriterierna för hur den palliativa vården för barn skall se ut. På basen av innehållsanalysen delades arbetet upp i tre kategorier. Dessa kategorier är: kommunikation, stöd och respekt. De här kategorierna valdes eftersom föräldrarna i de tidigare forskningarna uppgav dessa aspekter som viktiga då deras barn vårdas inom palliativ vård. Enligt de tidigare forskningarna är kommunikationen mellan vårdaren och familjen den viktigaste aspekten då ett barn vårdas inom den palliativa vården. Kommunikationen skall enligt föräldrarna präglas av empati, öppenhet och ärlighet. I flera forskningar uppkommer att föräldrarna vill vara delaktiga i de beslut som görs angående barnets vård. De upplever ändå ett behov av stöd då beslut skall tas. Föräldrarna upplever även ett behov av stöd tillräckligt länge efter barnets död. Respekt för familjens traditioner, kultur och religion uppges av flera föräldrar som viktiga aspekter då deras barn vårdas inom den palliativa vården. I de artiklar som använts i detta arbete kan man läsa att föräldrarna varit nöjda med sättet på de blivit bemötta under tiden deras barn vårdades inom den palliativa vården. Föräldrarna uppger kommunikation, stöd och respekt som de viktigaste aspekterna under tiden deras barn genomgår palliativ vård.