Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Erityisruokavaliot Helsingin Sanomien artikkeleissa 2010-luvulla

Hämäläinen, Henna-Riina (2020)

Avaa tiedosto
ONT Henna Hämäläinen.pdf (2.940Mt)
Lataukset: 


Hämäläinen, Henna-Riina
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020102321590
Tiivistelmä
Erityisruokavaliot ovat olennainen osa ravintola-alan arkea, mutta ravintola-alan ja erityisruokavalioiden suhde on pitkään ollut monimutkainen ja ajoittain hankala. 2010-luvun aikana tilanteessa on kuitenkin tapahtunut selvä muutos. Muutos näkyy erityisesti ravintola-alan ammattilaisten ja asiakkaiden asenteissa ja suhtautumisessa erityisruokavalioihin. Tässä opinnäytetyössä tutkitaan asenteissa tapahtunutta muutosta Helsingin Sanomien uutiskielen kautta. Alatavoitteena analysoin erityisesti ravintola-alan ja erityisruokavalioiden suhdetta verkkouutisten kielessä, ja tapahtunutta muutosta suhteessa tarkasteltavien erityisruokavalioiden suosion ja tunnettuuden kehitykseen.

Erityisruokavalioina työssä keskitytään erityisesti kolmeen ruokavalioon: ruoka-aineallergioihin perustuvaan ruokavalioon, gluteenittomaan ruokavalioon, ja vegaaniseen ruokavalioon. Näitä tarkastellaan mediakielen kautta, sillä uutiskieltä voidaan pitää kuluttajan ajatusten peilinä, ja toisaalta kuluttajan mielikuviin vaikuttavana tekijänä. Sen kautta on luontevaa tutkia asenteissa tapahtunutta kehitystä.

Työn aineisto on kerätty Helsingin Sanomien verkkoarkistosta vuosilta 2010-2019 hakusanoilla ”erityisruokavalio” ja ”erikoisruokavalio”. Aineisto kattaa yhteensä 65 eri tavalla kantaaottavaa tai jotain näkemystä ilmentävää poimintoa, joista 36 liittyy jollain tapaa ravintola-alaan.

Työ on tutkimustyyppinen opinnäytetyö. Sisällönanalyysin keinoin aineistosta esiin nousseet teemat pelkistetään yksinkertaisiksi fraaseiksi, jotka puolestaan asetetaan aikajanalle kyseisten ruokavalioiden suosion kehityksessä 2010-luvulla. Näin nähdään, kuinka kieli on ennakoinut ja heijastanut asenteiden muutosta. Vastaavia piirteitä tarkkailemalla ravintola-alan ammattilainen voi tulevaisuudessa seurata ja ennakoida erityisruokavalioiden ja ruokatrendien kehitystä.

Tutkimuksen tulokset antavat kuvan muutoksesta asenteissa erityisruokavalioita kohtaan
2010-luvun aikana. Aineistosta kumpusi kahdeksan erilaista teemaa tai tapaa puhua erityisruokavalioista. Karkeasti teemat voidaan jakaa niihin, jotka ilmentävät toiseuttavaa diskurssia ja painottuvat vuosikymmenen alkupuolelle, ja niihin, jotka edustavat sisällyttävää diskurssia ja painottuvat vuosikymmenen loppupuolelle. 2010-luvun alkupuolella erityisruokavalioista on siis puhuttu vähättelevään sävyyn esimerkiksi villityksinä. 2010-luvun puolivälissä tapahtui useita muutoksia, joiden seurauksena erityisruokavalioista alettiin puhua niiden vakavuuden, terveellisyyden ja ympäristöystävällisyyden kautta. Näkökulma siirtyi siis erityisruokavalioita
noudattavat ulkopuolelle jättävästä diskurssista sisällyttävään diskurssiin.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste