Vastuullisuus ravintola-alalla : paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuvan tutkinnon osan kehittäminen
Koivula, Katri (2020)
Koivula, Katri
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020102621635
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020102621635
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena on kehittää Ahlmanin ammattiopistoon uusi paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa ”Vastuullisuus ravintola-alalla”. Tutkinnon osan tarkoituksena on lisätä hakijoita ravintola- ja cateringalalle sekä lisätä jo työelämässä toimivien ravintola-alan työntekijöiden osaamista vastuullisuudesta ja kestävästä kehityksestä.
Tutkimusmenetelminä työssä käytettiin teemahaastattelua sekä tavoitekartoitusta. Haastattelu tehtiin kymmenelle ravintola-alan työntekijälle, tavoitekartoitus tehtiin Ahlmanin ravintola- ja cateringalan ensimmäisen vuoden opiskelijoille. Haastatteluista kävivät selvästi ilmi alaa jo ennen koronakriisiä vaivanneet ongelmat: työvoiman huono saatavuus, lähiopetuksen vähäinen määrä sekä suppea osaaminen vastuullisuudesta. Haastattelu vahvisti ajatusta siitä, että vastuullisuusosaamista tulee ja kannattaa lisätä työpaikoilla. Siihen on mielenkiintoa sekä alan työntekijöillä että opiskelijoilla. Haastatteluista selvisi, että vastuullisuus ymmärretään alalla vielä melko suppeasti. Vastuullisuus on kuitenkin työelämän tulevaisuutta ja tätä päivää, joten sen laajempi ymmärrys olisi hyväksi niin organisaatiotasolla kuin maailmanlaajuisestikin.
Teoriapohjana työssä käytettiin osaamista ja sen kehittämistä sekä vastuullisuuden eri osa-alueita. Ne loivat vahvan pohjan uuden tutkinnon osan luomiseen. Työssä laadittiin uuteen tutkinnon osaan sekä ammattitaitovaatimukset että arviointikriteerit. Niitä tullaan käyttämään opiskelijoiden ohjauksen ja arvioinnin tukena Ahlmanin ammattiopistossa. Työn kehitysehdotuksena on lisätä vastuullisuusosaaminen pakolliseksi osaksi valtakunnallista ammatillisen koulutuksen opetussuunnitelmaa.
Tutkimusmenetelminä työssä käytettiin teemahaastattelua sekä tavoitekartoitusta. Haastattelu tehtiin kymmenelle ravintola-alan työntekijälle, tavoitekartoitus tehtiin Ahlmanin ravintola- ja cateringalan ensimmäisen vuoden opiskelijoille. Haastatteluista kävivät selvästi ilmi alaa jo ennen koronakriisiä vaivanneet ongelmat: työvoiman huono saatavuus, lähiopetuksen vähäinen määrä sekä suppea osaaminen vastuullisuudesta. Haastattelu vahvisti ajatusta siitä, että vastuullisuusosaamista tulee ja kannattaa lisätä työpaikoilla. Siihen on mielenkiintoa sekä alan työntekijöillä että opiskelijoilla. Haastatteluista selvisi, että vastuullisuus ymmärretään alalla vielä melko suppeasti. Vastuullisuus on kuitenkin työelämän tulevaisuutta ja tätä päivää, joten sen laajempi ymmärrys olisi hyväksi niin organisaatiotasolla kuin maailmanlaajuisestikin.
Teoriapohjana työssä käytettiin osaamista ja sen kehittämistä sekä vastuullisuuden eri osa-alueita. Ne loivat vahvan pohjan uuden tutkinnon osan luomiseen. Työssä laadittiin uuteen tutkinnon osaan sekä ammattitaitovaatimukset että arviointikriteerit. Niitä tullaan käyttämään opiskelijoiden ohjauksen ja arvioinnin tukena Ahlmanin ammattiopistossa. Työn kehitysehdotuksena on lisätä vastuullisuusosaaminen pakolliseksi osaksi valtakunnallista ammatillisen koulutuksen opetussuunnitelmaa.