Muovisen elintarvikepakkauksen ympäristövaikutuksia
Leskinen, Hanna (2020)
Leskinen, Hanna
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020092820748
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020092820748
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, millaisia ympäristövaikutuksia muovin käytöllä elintarvikepakkauksien materiaalina on. Tutkimuksessa selvitettiin elintarvikeketjun rakennetta ja sen ympäristövaikutuksia, elintarvikkeiden pakkaamista yleensä sekä muovin käyttöä elintarvikkeiden pakkausmateriaalina. Elintarvikeketjut ja ruoka ovat arkipäiväisen ruokahuollon kannalta oleellisia. Kuitenkin erityisesti lihaperäisen ruuan ympäristövaikutukset ovat merkittäviä ja ruokahävikin rooli ruuan aiheuttamassa ympäristökuormassa on keskeinen. Fossiilinen muovi taas on perinteinen ja laajasti käytetty elintarvikkeiden pakkausmateriaali, jolla on positiivisia vaikutuksia elintarvikkeiden säilyvyyteen, mutta negatiivisia vaikutuksia ympäristöön, joista suurimpana kasvava muovijätteen määrä.
Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jonka aineistona käytettiin mm. ajankohtaisia raportteja, tutkimustietoa, artikkeleita ja oppikirjallisuutta. Aineiston analysointi oli tutkimuksen aikana etenevä prosessi ja tutkimuksen tuloksena saatiin ajankohtainen synteesi muovin ympäristövaikutuksista elintarvikkeiden pakkausmateriaalina.
Tutkimuksesta selvisi, että muovi on elintarvikepakkauksissa tärkeä säilyvyyttä pidentävä materiaali. Muovia ei voi täysin korvata muilla materiaaleilla lisäämättä ruokahävikin määrää. Muovijäteongelmaan haetaan ratkaisuja julkisella ohjauksella ja erityisesti mikromuovin päätymistä ympäristöön halutaan hallita. Muovijäteongelman hillinnässä on kolme päästrategiaa: käytön vähentäminen sekä kierrätyksen ja uudelleenkäytön lisääminen. Kuluttajien tulisi saada selkeää tietoa eri pakkausten ympäristövaikutuksista tiedostavien ostovalintojen tekemiseksi. Erityisesti biomuoveja koskevien standardien ja yhdenmukaisen määrittelyn puute hankaloittaa erilaisten pakkausmateriaalien ympäristövaikutusten arviointia.
Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jonka aineistona käytettiin mm. ajankohtaisia raportteja, tutkimustietoa, artikkeleita ja oppikirjallisuutta. Aineiston analysointi oli tutkimuksen aikana etenevä prosessi ja tutkimuksen tuloksena saatiin ajankohtainen synteesi muovin ympäristövaikutuksista elintarvikkeiden pakkausmateriaalina.
Tutkimuksesta selvisi, että muovi on elintarvikepakkauksissa tärkeä säilyvyyttä pidentävä materiaali. Muovia ei voi täysin korvata muilla materiaaleilla lisäämättä ruokahävikin määrää. Muovijäteongelmaan haetaan ratkaisuja julkisella ohjauksella ja erityisesti mikromuovin päätymistä ympäristöön halutaan hallita. Muovijäteongelman hillinnässä on kolme päästrategiaa: käytön vähentäminen sekä kierrätyksen ja uudelleenkäytön lisääminen. Kuluttajien tulisi saada selkeää tietoa eri pakkausten ympäristövaikutuksista tiedostavien ostovalintojen tekemiseksi. Erityisesti biomuoveja koskevien standardien ja yhdenmukaisen määrittelyn puute hankaloittaa erilaisten pakkausmateriaalien ympäristövaikutusten arviointia.