Reseptien ja valmistusraportin muuttaminen sähköiseen malliin
Pitkänen, Janita (2020)
Pitkänen, Janita
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020110622293
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020110622293
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Valio Oy, Helsingin mehutehdas. Työn tavoitteena oli nykyaikaistaa reseptien laskenta sekä valmistusra-portti sähköiseen malliin.
Reseptien laskenta ja valmistusraportti muutettiin paperisista malleista excel-tiedostoiksi. Reseptien laskentatiedosto laskee raaka-aineiden määrät automaattisesti tulostettavaan muotoon, kun tiedostoon on syötetty eräkoko eli valmistusmäärä. Valmistusraportissa tuotteet on eritelty omille välilehdilleen ja samaan tiedostoon tallennetaan kaikki viikon aikana valmistetut tuotteet. Käyttäjille lähetettiin Google Forms:lla toteutettu kysely, jolla haluttiin selvittää sähköisen mallin tuomia hyötyjä.
Kyselyn mukaan käyttäjät ovat pitäneet sähköistä mallia hyvänä uudistuksena ja 90 % kyselyyn vastanneiden mielestä tiedostot ovat säästä-neet edes hieman työaikaa verrattuna aiempaan malliin. Työssä perehdyttiin tarkemmin allergeenien ja luomutuotteiden tuomiin vaatimuksiin kirjanpidossa sekä yleisesti tuotteiden ja raaka-aineiden jäljitettävyyteen ja omavalvontaan. Valmistusraportin sähköinen malli voidaan säilyttää Valion sisäisessä intranetissä kauemmin kuin vaadittavat 25 kuukautta pakkauspäivämäärästä. Sähköisellä mallilla saadaan säästettyä luontoa ja tilaa.
Reseptien laskenta ja valmistusraportti muutettiin paperisista malleista excel-tiedostoiksi. Reseptien laskentatiedosto laskee raaka-aineiden määrät automaattisesti tulostettavaan muotoon, kun tiedostoon on syötetty eräkoko eli valmistusmäärä. Valmistusraportissa tuotteet on eritelty omille välilehdilleen ja samaan tiedostoon tallennetaan kaikki viikon aikana valmistetut tuotteet. Käyttäjille lähetettiin Google Forms:lla toteutettu kysely, jolla haluttiin selvittää sähköisen mallin tuomia hyötyjä.
Kyselyn mukaan käyttäjät ovat pitäneet sähköistä mallia hyvänä uudistuksena ja 90 % kyselyyn vastanneiden mielestä tiedostot ovat säästä-neet edes hieman työaikaa verrattuna aiempaan malliin. Työssä perehdyttiin tarkemmin allergeenien ja luomutuotteiden tuomiin vaatimuksiin kirjanpidossa sekä yleisesti tuotteiden ja raaka-aineiden jäljitettävyyteen ja omavalvontaan. Valmistusraportin sähköinen malli voidaan säilyttää Valion sisäisessä intranetissä kauemmin kuin vaadittavat 25 kuukautta pakkauspäivämäärästä. Sähköisellä mallilla saadaan säästettyä luontoa ja tilaa.