Johtamisen tulevaisuus ravitsemisalalla - Z-sukupolvi työntekijöinä
Jauhiainen, Hanna (2020)
Jauhiainen, Hanna
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020111422861
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020111422861
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia, mitä tarvitaan johtamiselta ja esimiestyöltä ravitsemisalalla, jotta Z-sukupolvi kokisi työn merkitykselliseksi ja innostuisi alan antamista mahdollisuuksista. Tutkimustehtävänä oli oppia ymmärtämään Z-sukupolvea ihmisenä, työntekijänä ja Z-sukupolven johtamista tulevaisuudessa.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin systemoitua kirjallisuuskatsausta. Aineiston haun tietokannoiksi valittiin EBSCO, ABI/INFORM ja ECONBIZ tietokannat. Lopulliseen analyysiin valikoitui 23 vertaisarvioitua tutkimusta tai tutkimusartikkelia. Aineistoanalyysimenetelmänä käytettiin sisällönanalyysiä, jossa hyödynnettiin luokittelua. Tutkimustulokset rakennettiin tutkimuskysymyksien kautta.
Tutkimustulokset osoittivat, että Z-sukupolvea johdetaan merkityksellisesti vuorovaikutteisen, vastuullisen ja valmentavan johtamisen kautta. Elämän tasapaino, joustava työ ja itsensä kehittäminen sekä luottamuksellisten vuorovaikutussuhteiden rakentuminen ovat Z-sukupolvelle merkityksellisiä, ja ne sitouttavat työhön ja työyhteisöön. Z-sukupolvelle rehellisyys, oikeudenmukaisuus ja arvostus sekä kehittävä palaute ovat tärkeitä.
Tutkimustuloksilla on merkitystä Z-sukupolven johtamisessa tulevaisuudessa. Tuloksia hyödyntämällä voidaan Z-sukupolvi sitouttaa ja innostaa luomaan työuraa ravitsemisalalla. Z-sukupolven herkkyys, tavoitteellisuus ja yrittäjyysmäisyys tulee huomioida. Johtamisessa tulee vaalia merkityksellisten vuorovaikutussuhteiden rakentumista, yksilöllistä työn räätälöintiä sekä perehdytystä työvälineenä koko työyhteisön ammattitaidon, yhteisöllisyyden ja yhteenkuuluvuuden rakentumisessa. Esimiestyössä tulee tuntea jokainen työntekijä omana aitona yksilönä. Esimiehille hyödynnettäväksi käytännön arkeen on tuloksista tiivistetty työkalupakki Z-sukupolven johtamiseen.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin systemoitua kirjallisuuskatsausta. Aineiston haun tietokannoiksi valittiin EBSCO, ABI/INFORM ja ECONBIZ tietokannat. Lopulliseen analyysiin valikoitui 23 vertaisarvioitua tutkimusta tai tutkimusartikkelia. Aineistoanalyysimenetelmänä käytettiin sisällönanalyysiä, jossa hyödynnettiin luokittelua. Tutkimustulokset rakennettiin tutkimuskysymyksien kautta.
Tutkimustulokset osoittivat, että Z-sukupolvea johdetaan merkityksellisesti vuorovaikutteisen, vastuullisen ja valmentavan johtamisen kautta. Elämän tasapaino, joustava työ ja itsensä kehittäminen sekä luottamuksellisten vuorovaikutussuhteiden rakentuminen ovat Z-sukupolvelle merkityksellisiä, ja ne sitouttavat työhön ja työyhteisöön. Z-sukupolvelle rehellisyys, oikeudenmukaisuus ja arvostus sekä kehittävä palaute ovat tärkeitä.
Tutkimustuloksilla on merkitystä Z-sukupolven johtamisessa tulevaisuudessa. Tuloksia hyödyntämällä voidaan Z-sukupolvi sitouttaa ja innostaa luomaan työuraa ravitsemisalalla. Z-sukupolven herkkyys, tavoitteellisuus ja yrittäjyysmäisyys tulee huomioida. Johtamisessa tulee vaalia merkityksellisten vuorovaikutussuhteiden rakentumista, yksilöllistä työn räätälöintiä sekä perehdytystä työvälineenä koko työyhteisön ammattitaidon, yhteisöllisyyden ja yhteenkuuluvuuden rakentumisessa. Esimiestyössä tulee tuntea jokainen työntekijä omana aitona yksilönä. Esimiehille hyödynnettäväksi käytännön arkeen on tuloksista tiivistetty työkalupakki Z-sukupolven johtamiseen.