Näytä suppeat kuvailutiedot

Ympäristövastuullisten ruokapalveluiden kehittäminen Kanta-Hämeen keskussairaalassa

Silvasti, Essi (2020)

dc.contributor.authorSilvasti, Essi
dc.date.accessioned2020-11-24T11:39:35Z
dc.date.available2020-11-24T11:39:35Z
dc.date.issued2020-
dc.identifier.urihttp://www.theseus.fi/handle/10024/348388
dc.description.abstractOpinnäytetyön aihe syntyi työelämässä havaitun tarpeen kautta. Työn toimeksiantajana oli Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä ja opinnäytetyö rajattiin niin, että aihetta lähestyttiin Kanta-Hämeen keskussairaalan potilasruokailuun osallistuvan osastohenkilökunnan näkökulmasta. Opinnäytetyön tavoitteena oli lisätä potilasruokailuun osallistuvan osastohenkilökunnan tietoisuutta syntyvästä ruokahävikistä, sen kustannuksista ja miten ruokahävikki kuormittaa ympäristöä. Tarkoituksena oli löytää syitä potilasruokailusta syntyvälle ruokahävikille, lisätä ymmärrystä osastohenkilökunnan työstä sekä saada mahdollisesti vastauksia, miten potilasruokailua ja ruokapalveluita voitaisiin jatkossa kehittää. Lisäksi tarkoituksena oli kehittää työkaluja, joiden avulla pystytään seuraamaan syntyvää ruokahävikkiä ja joiden avulla löydetään keinoja ruokahävikin vähentämiseen. Työkalut auttavat myös tilastoinnissa sekä vertailtavuudessa. Opinnäytetyö toteutettiin tutkimuksellisena kehittämistyönä ja työn lähestymistavasta löytyy sekä tapaus- että toimintatutkimuksen piirteitä. Menetelminä työssä käytettiin hävikin mittaamista, haastattelua, havainnointia ja kyselyä. Tutkimustuloksien perusteella voidaan todeta, että potilasruokailusta aiheutuvan ruokahävikin määrä on suuri, vaikka sitä oli saatu vähennettyä vuoteen 2019 verrattuna. Lähes puolet potilaiden annoksista oli syöty vain osittain ja annoksia jäi myös peruuttamatta. Potilasmäärien arvioiminen on haastavaa eikä varmuutta kotiutusajankohdasta ole. Lisäksi potilailla ei tällä hetkellä juurikaan ole valinnan vapautta ruokien suhteen. Potilasruokailusta syntyneen hävikin määrä on osastohenkilökunnan keskuudessa tiedostettu melko hyvin ja ruokahävikkiin halutaan kiinnittää entistä enemmän huomiota, mutta tuloksista voitiin myös päätellä, että tietoisuutta ruokahävikistä ja sen kustannuksista tulee lisätä. Tutkimustuloksien pohjalta osastohenkilökunnalle tehtiin tietokooste, josta on hektisen työn ohessa helposti saatavilla tietoa ruokahävikistä, sen kustannuksista ja vaikutuksista ympäristöön sekä luotiin informatiivinen kuva, jonka toimeksiantaja saa halutessaan teettää julisteeksi. Lisäksi kehittämisehdotuksena annettiin, että ruokahävikin mittaamisessa voitaisiin siirtyä sähköiseen järjestelmään, jotta tietojen tilastointi sekä analysointi helpottuisi.fi
dc.description.abstractThe aim of this thesis was to increase awareness of the hospital ward staff about food waste, its costs and effects on the climate. The purpose of the thesis was to determine the reasons why food waste occurs in patent dining and how it could be reduced. This thesis was commissioned by Kanta-Häme Hospital District municipal association. The research methods were a case and action study, which was conducted food waste measuring, by interview, observation and questionnaire. The need for this study arose after observing the large amount of food waste observed when monitoring patient dining. Based on the research results it can be concluded that the amount of food waste in patient dining is high, although it has been reduced. This is a known issue among ward staff and more attention is paid to food waste already, but the results also suggested that awareness of food loss and its costs should be increased. Based on the research results, a compilation of information was prepared for the ward staff, which provides easy access to information on food waste, its costs and effects on the environment, and an infographic was created. In addition, a development proposal was made for the transition to an electronic system for measuring food waste, in order to facilitate the statistics and analysis of data.en
dc.language.isofin-
dc.rightsfi=All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.|sv=All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.|en=All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.|-
dc.titleYmpäristövastuullisten ruokapalveluiden kehittäminen Kanta-Hämeen keskussairaalassa-
dc.type.ontasotfi=AMK-opinnäytetyö|sv=YH-examensarbete|en=Bachelor's thesis|-
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:amk-2020112424066-
dc.subject.specializationRestonomi-
dc.subject.degreeprogramfi=Majoitus- ja ravitsemisala|sv=Inkvarterings- och kosthållsbranschen|en=Hotel and Restaurant|-
dc.subject.ysoateriapalvelut-
dc.subject.ysoruokailu-
dc.subject.ysoruokahävikki-
dc.subject.ysosairaalat-
dc.subject.ysoravitsemus-
dc.subject.ysokestävä kehitys-
dc.subject.ysovastuullisuus-
dc.subject.ysopotilaat-
dc.relation.contractorKanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä-
dc.subject.disciplinePalveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma-
annif.suggestions.linkshttp://www.yso.fi/onto/yso/p3670|http://www.yso.fi/onto/yso/p8357|http://www.yso.fi/onto/yso/p17675|http://www.yso.fi/onto/yso/p6580|http://www.yso.fi/onto/yso/p14373|http://www.yso.fi/onto/yso/p5527|http://www.yso.fi/onto/yso/p27352|http://www.yso.fi/onto/yso/p6688|http://www.yso.fi/onto/yso/p1090|http://www.yso.fi/onto/yso/p5748fi
annif.suggestions.linkshttp://www.yso.fi/onto/yso/p3670|http://www.yso.fi/onto/yso/p8357|http://www.yso.fi/onto/yso/p17675|http://www.yso.fi/onto/yso/p6580|http://www.yso.fi/onto/yso/p14373|http://www.yso.fi/onto/yso/p5527|http://www.yso.fi/onto/yso/p27352|http://www.yso.fi/onto/yso/p6688|http://www.yso.fi/onto/yso/p1090|http://www.yso.fi/onto/yso/p5748fi


Tiedostot

Thumbnail

Viite kuuluu kokoelmiin:

Näytä suppeat kuvailutiedot