Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Mikkelin ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Mikkelin ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Ruokapalveluhenkilöstön puhetta hyvästä ruoasta

Tamminen, Loviisa (2011)

 
Avaa tiedosto
Tamminen Loviisa.pdf (923.0Kt)
Lataukset: 


Tamminen, Loviisa
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011112114903
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää joutsalaisen päiväkodin- peruskoulun- ja vanhainkodin keittiöhenkilökunnan näkemyksiä hyvästä ruoasta. Tutkimuksessa selvitettiin myös eri keittiössä toimi-vien ammattilaisten käsityksiä ruoan terveellisyydestä sekä siitä, erosiko eri ikäryhmille tarjotun ruoan ravitsemuksellinen laatu.

Työssä hyödynnettiin kvalitatiivista eli laadullista tutkimusmenetelmää. Tämä opinnäytetyö toteutettiin haastattelututkimuksena kotipaikkakunnallani Joutsassa, jossa tutkimuskohteita oli yhteensä kolme (3): päiväkoti, peruskoulu ja vanhainkoti. Tutkimus pohjautui teemahaastatteluihin ja ne toteutettiin kaikkiaan viidelle (5) henkilölle. Tehdyt haastattelut nauhoitettiin, litteroitiin ja purettiin työhön soveltuvalla MaxQda-ohjelmalla. Lopuksi saadut tutkimustulokset analysoitiin.

Tutkimustuloksista kävi selvästi ilmi, että haastateltavien mielestä hyvä ruoka oli terveellistä, monipuo-lista ja laadukasta kotiruokaa. Tuoreet ja laadukkaat raaka-aineet sekä tuotteen kotimaisuus nousivat tär-keimmiksi terveellisen ruoan kriteereiksi. Unohtaa ei myöskään sovi ruoan ulkonäköä ja makua, jota etenkin nuoret pitivät tärkeänä ruokaa arvioidessaan. Niin ikään ruoan on oltava myös huolellisesti ja hygieenisesti valmistettu ja raaka-aineiden on oltava tasalaatuisia ja ensiluokkaisia.

Päivittäinen terveellinen ateria syntyy monipuolisesta suomalaisesta perusruoasta, jossa kuidun-, rasvan-, ja proteiinin saantiin kiinnitetään erityistä huomiota. Ruoan ravitsemuksellinen laatu eroaa eri ikäryh-missä niin, että esimerkiksi ikäihmisillä ruoan ravintotiheys on oltava muita tässä tutkimuksessa käsitel-tyjä väestöryhmiä suurempi.

Tätä aihetta käsittelevää mahdollista jatkotutkimusta pohdittaessa esiin nousee atk-teknologian nykyistä parempi hyödyntäminen reseptiikassa, samaten kuin hyvän ja terveellisen ruoan määrittäminen asiak-kaan näkökulmasta. Eroavuus tässä työssä saatuihin tutkimustuloksiin tarjoaisi mahdollisesti hedelmälli-sen lähtökohdan kvalitatiivisen tutkimusmenetelmän hyödyntämiselle myös jatkossa.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste