Perehdytysopas Birgitta Hernesaaren kahvilalle
Ypyä, Liina (2020)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020112724803
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020112724803
Tiivistelmä
Perehdytys on monivaiheinen prosessi, joka alkaa jo rekrytointivaiheesta. Prosessi jatkuu työn aloittamisen jälkeen yksilöllisesti erilaisissa työelämän vaiheissa. Perehdytys vaatii aikaa ja resursseja koko organisaatiolta, mutta sen vaikutukset ovat niin suuret, että se kannattaa jokaisessa yrityksessä. Perehdyttämisen vaikutukset näkyvät työntekijän nopeassa oppimisessa ja yritykseen tutustumisessa, henkilöstöjohtamisessa, sitoutumisessa, motivoitumisessa ja ylipäätään yrityksessä viihtymisessä sekä yrityksen taloudessa.
Tämä opinnäytetyö on tehty toimeksiantona Pyhän Birgitan puiston kahvila Oy:lle ja erityisesti yhden sen kahvilan, Birgitta Hernesaaren käyttöön. Työn tavoitteena oli luoda perehdytysopas uusille työntekijöille. Lisäksi tavoitteena oli tehdä opas sähköiseen muotoon, jolloin se on helposti päivitettävissä. Oppaasta tavoiteltiin myös visuaalisesti inspiroivaa, jotta se motivoisi uusia työntekijöitä tutustumaan perehdytysoppaaseen tarkasti. Oppaan avulla perehdyttäminen voidaan aloittaa jo ennen töiden alkua lähettämällä opas työntekijälle sähköisesti. Tämä nopeuttaa työpaikalla tehtyä perehdytysprosessia ja antaa työntekijälle mahdollisuuden palata oppaan materiaaleihin työn teon ohessa.
Opinnäytetyössä käsitellään perehdyttämistä yleisellä tasolla, tutustuen perehdyttämisen taustoihin, perehdyttämisprosessiin, sekä perehdytyksen lainsäädäntöön. Opinnäytetyöprosessin aikana tehdään pieni tutkimustyö, joka toimii työstä syntyvän produktin taustamateriaalina. Työssä esitellään produktin synty vaiheittain ja avataan produktin sisältö. Työ on rajattu koskemaan vain perehdytystä, poissulkien rekrytointiprosessi, joka on osa perehdytystä. Rekrytointi kuuluu toimeksiantajayrityksessä ainoastaan esimiesten tehtäviin ja se on tehty ennen kahvilan avaamista.
Työ toteutettiin kevään ja kesän 2020 aikana. Perehdytysoppaaseen on koottu kaikki toimeksiantajalle oleelliset tiedot yrityksestä ja sen toimintatavoista. Työ tehtiin yhteistyössä toimeksiantajan kanssa. Yhteistyön avulla työstä saatiin yrityksen tarpeita vastaava tuotos, joka tulee kahvilan käyttöön keväällä 2021.
Tämä opinnäytetyö on tehty toimeksiantona Pyhän Birgitan puiston kahvila Oy:lle ja erityisesti yhden sen kahvilan, Birgitta Hernesaaren käyttöön. Työn tavoitteena oli luoda perehdytysopas uusille työntekijöille. Lisäksi tavoitteena oli tehdä opas sähköiseen muotoon, jolloin se on helposti päivitettävissä. Oppaasta tavoiteltiin myös visuaalisesti inspiroivaa, jotta se motivoisi uusia työntekijöitä tutustumaan perehdytysoppaaseen tarkasti. Oppaan avulla perehdyttäminen voidaan aloittaa jo ennen töiden alkua lähettämällä opas työntekijälle sähköisesti. Tämä nopeuttaa työpaikalla tehtyä perehdytysprosessia ja antaa työntekijälle mahdollisuuden palata oppaan materiaaleihin työn teon ohessa.
Opinnäytetyössä käsitellään perehdyttämistä yleisellä tasolla, tutustuen perehdyttämisen taustoihin, perehdyttämisprosessiin, sekä perehdytyksen lainsäädäntöön. Opinnäytetyöprosessin aikana tehdään pieni tutkimustyö, joka toimii työstä syntyvän produktin taustamateriaalina. Työssä esitellään produktin synty vaiheittain ja avataan produktin sisältö. Työ on rajattu koskemaan vain perehdytystä, poissulkien rekrytointiprosessi, joka on osa perehdytystä. Rekrytointi kuuluu toimeksiantajayrityksessä ainoastaan esimiesten tehtäviin ja se on tehty ennen kahvilan avaamista.
Työ toteutettiin kevään ja kesän 2020 aikana. Perehdytysoppaaseen on koottu kaikki toimeksiantajalle oleelliset tiedot yrityksestä ja sen toimintatavoista. Työ tehtiin yhteistyössä toimeksiantajan kanssa. Yhteistyön avulla työstä saatiin yrityksen tarpeita vastaava tuotos, joka tulee kahvilan käyttöön keväällä 2021.