Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Ketogeeninen ruokavalio lapsen epilepsian hoidossa : Reseptiikan ja ruokalistan kehittäminen

Martola, Riikka; Pitkämö, Emilia (2020)

 
Avaa tiedosto
Martola_Riikka_Pitkämö_Emilia.pdf (1.418Mt)
Lataukset: 


Martola, Riikka
Pitkämö, Emilia
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020120626406
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää reseptiikkaa ja ruokalistaohje modifioidun Atkinsin dieetin ruokavalio-ohjauksen ja ruokapalveluiden toteuttamisen tueksi Seinäjoen keskussairaalan ravitsemusterapiayksikölle. Kehitettyä reseptiikkaa ja ruokalistaohjetta voidaan hyödyntää lasten epilepsian ruokavaliohoidossa.

Opinnäytetyössä kuvataan, millainen sairaus epilepsia on ja milloin lasten epilepsiaa voidaan hoitaa ruokavaliohoidolla. Ruokavaliohoidossa lapsi noudattaa modifioitua tai klassista Atkinsin dieettiä. Näitä ruokavalioita noudattaessa hiilihydraattien määrää rajoitetaan ja rasvan määrää lisätään ruokavaliossa. Ruokavaliota noudattamalla keho pyritään saamaan ketoosiin, jonka on havaittu vähentävän lapsen epilepsian kohtaustaajuutta.

Reseptiikkan kehittämistä pohjustettiin asiantuntijahaastattelun, kyselytutkimuksen ja tiedonhankinnan avulla. Asiantuntijahaastattelun avulla saatiin paljon toimivaa reseptiikkaa ja tietoa modifioidusta Atkinsin dieetistä. Kyselytutkimuksessa selvitettiin EPSHP:n ruokapalveluiden henkilökunnalta ja epilepsiaa sairastavien lasten perheiltä, millainen reseptiikka on toiminut ja millaista reseptiikkaa he toivoisivat. Tietoa haettiin myös kirjallisuudesta, kuten erilaisista reseptikirjoista ja myös erilaisista verkkolähteistä. Tavoitteena oli etsiä sekä lasten makuun että modifioituun Atkinsin dieettiin sopivia ruokia ja reseptiikkaa. Näitä oli erittäin haastava löytää.

Ruokavaliossa oli hiilihydraatteja 8–10 g/päivä, rasvaa 200 g/päivä, proteiinia 60–64 g/päivä ja energiamäärä 2100 kcal/päivä. Laaditussa ruokavaliossa ketogeenisuussuhde oli 2,77–3. Hiilihydraattien määrä oli rajoitettu myös aterioittain 2–2,5 g/ateria. Kaikkien reseptien ravintosisällöt laskettiin Fineli- tietopankin ja ruokaverkkopalvelu Foodiesta löytyvien tuotekohtaisten ravintosisältöjen avulla. Reseptejä testatessa havaittiin, että etenkin ruoan maun ja rakenteen näkökulmasta sopivien reseptien kehittäminen oli haastavaa. Lopputuloksena saatiin koostettua kahden viikon kiertävä ruokalista sekä lisäksi toimivia reseptejä erilaisiin leivonnaisiin ja herkkuihin.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste