Pienpanimo-oluiden opas Beer & Cafe Solmun henkilökunnalle
Viitanen, Ella-Maija (2020)
Viitanen, Ella-Maija
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020120726554
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020120726554
Tiivistelmä
Toimeksiantoni sain Beer & Cafe Solmulta sekä ravintolapäälliköltä. Tein olutoppaan suomalaisista pienpanimoista ravintolan henkilökunnalle. Työn toteutin toiminnallisena tehtävänantona eli produktiotyönä.
Beer & Cafe Solmu on vuonna 2016 perustettu olutravintola Vantaan Kivistöön. Ravintolan tuotevalikoiman pääpaino on suomalaisissa pienpanimotuotteiden oluissa. Ravintolan tuotevalikoima vaihtelee aina kun edellinen tuote loppuu, tilalle tulee uusi tuote. Hanatuotteissa on kaksi pysyvää tuotetta ja kahdeksan vaihtuvaa.
Opinnäytetyön tarkoituksena ja aiheen käsittelyssä on tuottaa opas, joka antaa henkilökunnalle hyödyllisen keinon itseopiskelun tueksi. Opas on myös todella hyödyllinen apu uusille työntekijöille, joilla ei ole suurta kokemusta oluista tai niiden myynnistä. Ensin tutkin tietoperustaa varten oluen historiaa ja syntymistä, mistä olut on tullut ja missä se on nykypäivänä. Josta lähdin tutkimaan suomalaisia pienpanimoita ja niiden tuotevalikoimaa. Oppaan suunnittelussa lähtökohtana on helppous, hyödyllisyys, monipuolisuus, työväline ja itse opiskelun apuväline. Oppaan tavoitteena on lisätä henkilökunnan tietoisuutta tuotevalikoimasta, oluista, myyntityöstä ja tarjoilusta. Oppaan avulla henkilökunnalla on yhtenäiset ohjeet ja materiaalit itsenäistä opiskelua varten.
Opas löytyy ravintolan tietokoneelta ja paperiversio kansiossa, jotka ovat helposti muokattavissa. Oppaaseen koottiin tarpeellinen tieto oluen historiasta, valmistuksesta, tarjoilusta, myynnistä ja pienpanimoista sekä niiden olut valikoimasta. Tein oppaaseen selkeän sisällysluettelon mikä selkeyttää oppaan lukemista. Ravintolan olutvalikoima on jaoteltu oluttyylin mukaan, joka nopeuttaa tietyn tuotteen löytämistä.
Lopputuloksena valmistui pienpanimoiden olutopas solmun henkilökunnalle. Opas on osa ravintolan henkilökunnan perehdytystä, sekä apuväline itseopiskelua varten ja päivittäisen työn tueksi. Toimeksiantajan mukaan oppaasta on paljon hyötyä ravintolan henkilökunnalle sekä oppaasta löytyvä tieto on tarpeeksi laaja sekä selkeästi kirjoitettu. Ravintolassa ei ollut aikaisemmin opasta, jota työntekijä pystyy hyödyntämään itse opiskelussa, myyntityössä sekä tarjoilun apuna.
Beer & Cafe Solmu on vuonna 2016 perustettu olutravintola Vantaan Kivistöön. Ravintolan tuotevalikoiman pääpaino on suomalaisissa pienpanimotuotteiden oluissa. Ravintolan tuotevalikoima vaihtelee aina kun edellinen tuote loppuu, tilalle tulee uusi tuote. Hanatuotteissa on kaksi pysyvää tuotetta ja kahdeksan vaihtuvaa.
Opinnäytetyön tarkoituksena ja aiheen käsittelyssä on tuottaa opas, joka antaa henkilökunnalle hyödyllisen keinon itseopiskelun tueksi. Opas on myös todella hyödyllinen apu uusille työntekijöille, joilla ei ole suurta kokemusta oluista tai niiden myynnistä. Ensin tutkin tietoperustaa varten oluen historiaa ja syntymistä, mistä olut on tullut ja missä se on nykypäivänä. Josta lähdin tutkimaan suomalaisia pienpanimoita ja niiden tuotevalikoimaa. Oppaan suunnittelussa lähtökohtana on helppous, hyödyllisyys, monipuolisuus, työväline ja itse opiskelun apuväline. Oppaan tavoitteena on lisätä henkilökunnan tietoisuutta tuotevalikoimasta, oluista, myyntityöstä ja tarjoilusta. Oppaan avulla henkilökunnalla on yhtenäiset ohjeet ja materiaalit itsenäistä opiskelua varten.
Opas löytyy ravintolan tietokoneelta ja paperiversio kansiossa, jotka ovat helposti muokattavissa. Oppaaseen koottiin tarpeellinen tieto oluen historiasta, valmistuksesta, tarjoilusta, myynnistä ja pienpanimoista sekä niiden olut valikoimasta. Tein oppaaseen selkeän sisällysluettelon mikä selkeyttää oppaan lukemista. Ravintolan olutvalikoima on jaoteltu oluttyylin mukaan, joka nopeuttaa tietyn tuotteen löytämistä.
Lopputuloksena valmistui pienpanimoiden olutopas solmun henkilökunnalle. Opas on osa ravintolan henkilökunnan perehdytystä, sekä apuväline itseopiskelua varten ja päivittäisen työn tueksi. Toimeksiantajan mukaan oppaasta on paljon hyötyä ravintolan henkilökunnalle sekä oppaasta löytyvä tieto on tarpeeksi laaja sekä selkeästi kirjoitettu. Ravintolassa ei ollut aikaisemmin opasta, jota työntekijä pystyy hyödyntämään itse opiskelussa, myyntityössä sekä tarjoilun apuna.