Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Hoitajien saama ravitsemuskoulutus ja kokemus ikääntyneen ravitsemuksen eri osa-alueista: Opas ikääntyneiden ravitsemussuosituksista

Latvala, Tara (2020)

 
Avaa tiedosto
opinnäytetyö (1.976Mt)
Lataukset: 


Latvala, Tara
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020120726473
Tiivistelmä
Ravitsemuksen seuranta, ohjaus ja hoito ovat yksi tärkeä kokonaisuus ikääntyneen hoidossa. Tämän opinnäytetyön tarkoitus oli tutkia, miten kotihoidon työntekijät ovat saaneet koulutusta ravitsemushoidosta ja -suosituksista kouluttautuessaan ja työskennellessään sosiaali- ja terveysalalla, sekä mikä on heidän tämänhetkinen koettu tietotaitonsa. Tutkimuksessa kartoitettiin myös, millä tavoin ravitsemushoitoon on vaikutettu ja onko ravitsemuksen seuranta kotihoidon työntekijöiden mielestä riittävää.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisivat vuonna 2020 ikääntyneille suunnatut ravitsemussuositukset. Opinnäytetyön toinen tarkoitus oli luoda opas ikääntyneen ravitsemussuosituksista kotihoidon työntekijöiden ja asiakkaiden käyttöön.
Tutkimuksellisen osuus opinnäytetyössä toteutettiin kyselylomakkeella, joka teetettiin Lapuan kaupungin kotihoidon työntekijöillä. Vastauksia kyselyyn tuli 31 kappaletta (N=31). Kyselylomake koostui strukturoiduista monivalintakysymyksistä ja yhdestä avoimesta kysymyksestä. Määrällinen aineisto analysoitiin SPSS-ohjelmalla ja avoin kysymys analysoitiin laadullisella sisällönanalyysillä.
Tutkimustulosten mukaan ravitsemuskoulutus ammattikoulussa ja ammattikorkeakoulussa ei ole riittävällä tasolla. Työntekijöiden tietotaidot ravitsemushoidosta ja -suosituksista olivat heidän mielestään keskinkertaiset. He toivoivat ja ilmaisivat tarvitsevansa ravitsemuskoulutusta lisää. Kotihoidon työntekijät kokivat kuitenkin voivansa vaikuttaa monin tavoin ikääntyneen ravitsemukseen.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste