CO2-ekvivalenttipäästöt tuotteiden Kyrö Napue Gin ja Kyrö Malt arvoketjuissa
Lehtiö, Johanna (2020)
Lehtiö, Johanna
2020
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020120927067
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020120927067
Tiivistelmä
Työn toimeksiantaja toimi Rye Rye Oy eli Kyrö Distillery Company. Työn tavoitteena oli tehdä tuotteille Kyrö Napue Gin ja Kyrö Malt ilmastovaikutusten arviointi laskemalla tuotteiden arvoketjujen hiilidioksidiekvivalenttipäästöt.
Työn toiminnallisena yksikkönä (FU) on 500 millilitran pullo giniä tai viskiä. Kyrö Napue
Ginille laskettiin CO2-ekv.-arvoksi 1,7 kg CO2-ekv./FU ja Kyrö Maltille, eli viskille, 2,4 kg CO2-ekv./FU. Laskennan perusteella kummankin tuotteen arvoketjussa suurimmat vaikutukset CO2-ekv.-arvoon on rukiin tuotannolla ja tuotteen pakkauksen lasipullolla. Ginin scope 1 -päästöt ovat arvoketjun päästöistä 4 % ja viskin 23 %. Kuten yleisesti elintarvike- ja juomateollisuudessa, myös Kyrö Napue Ginin ja Kyrö Maltin ilmastovaikutuksista huomattava osa syntyy tuotteiden muissa arvoketjujen osissa kuin laskennan suorittavan organisaation omissa päästölähteissä. This thesis aimed at providing a climate impact assessment for Kyrö Napue Gin and Kyrö Malt products of Rye Rye Oy i.e Kyrö Distillery Company, the commissioner of the thesis. Therefore, the goal was to calculate carbon dioxide equivalent emissions (CO2-eq.) of the products’ value chains and report the results as their carbon footprints.
The functional unit (FU) of the calculation was one 500 ml bottle of the product. According to the results, the calculated value of Kyrö Napue Gin was 1,7 kg CO2-eq./FU whereas the value of Kyrö Malt was 2,4 kg CO2-eq./FU. The major impacts on both products’ carbon footprints were detected within rye production and when using glass bottle for the packaging. The scope 1 greenhouse gas (GHG) emissions of the Kyrö Napue Gin were 4 % of its value chain emissions, the Kyrö Malt scope 1 GHG emissions being 23 %. As it is common in the food and beverage industry, the major emission impacts of the investigated products occur in other parts their value chains than in the distillery's own emission sources.
Työn toiminnallisena yksikkönä (FU) on 500 millilitran pullo giniä tai viskiä. Kyrö Napue
Ginille laskettiin CO2-ekv.-arvoksi 1,7 kg CO2-ekv./FU ja Kyrö Maltille, eli viskille, 2,4 kg CO2-ekv./FU. Laskennan perusteella kummankin tuotteen arvoketjussa suurimmat vaikutukset CO2-ekv.-arvoon on rukiin tuotannolla ja tuotteen pakkauksen lasipullolla. Ginin scope 1 -päästöt ovat arvoketjun päästöistä 4 % ja viskin 23 %. Kuten yleisesti elintarvike- ja juomateollisuudessa, myös Kyrö Napue Ginin ja Kyrö Maltin ilmastovaikutuksista huomattava osa syntyy tuotteiden muissa arvoketjujen osissa kuin laskennan suorittavan organisaation omissa päästölähteissä.
The functional unit (FU) of the calculation was one 500 ml bottle of the product. According to the results, the calculated value of Kyrö Napue Gin was 1,7 kg CO2-eq./FU whereas the value of Kyrö Malt was 2,4 kg CO2-eq./FU. The major impacts on both products’ carbon footprints were detected within rye production and when using glass bottle for the packaging. The scope 1 greenhouse gas (GHG) emissions of the Kyrö Napue Gin were 4 % of its value chain emissions, the Kyrö Malt scope 1 GHG emissions being 23 %. As it is common in the food and beverage industry, the major emission impacts of the investigated products occur in other parts their value chains than in the distillery's own emission sources.