Kinkkutuotteiden tuotannonsuunnittelun kehittäminen
Pirilä, Kaisa (2020)
Pirilä, Kaisa
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020121027410
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020121027410
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli sujuvoittaa Huhtahyvät Oy:n tuotannonsuunnittelua sekä kehittää työkalu, joka edistää tuotannon ja pakkaamon yhteistoimintaa. Koska lähtötilanteessa puolivalmistevarastot olivat suuret, haluttiin lähteä selvittämään myös varastoinnin vaikutusta hävikin syntymiseen. Opinnäytetyön teoriaosuudessa perehdytään muun muassa tuotannonohjaukseen, sen tarkoitukseen ja eri keinoihin sekä varastotyyppeihin ja varastoinnin erilaisiin kustannuksiin.
Helpoimmaksi vaihtoehdoksi työkaluille osoittautui Microsoft Excel, sillä se on ollut tuotannonsuunnittelun apuna yrityksessä jo pitkään. Kehitettiin erillinen varastointitaulukko, johon merkitään päivän valmistusmäärät sekä tuotannossa, että pakkaamossa. Taulukko näyttää selkeästi sekä puolivalmiste- että valmistuotevarastot. Kehitettiin myös toinen taulukko, viikkosuunnitelma, jossa on lukujärjestys sekä pakkaamolle että tuotannolle. Pakkaamon siivutussuunnitelman mukaan muodostuu tuotantoon suolaussuunnitelma. Näiden tietojen perusteella nähdään myös, kuinka paljon raaka-aineita tulee tilata, jotta tuotteet saadaan valmistettua.
Varastointihävikkiä lähdettiin selvittämään punnitsemalla häkkejä jäähdytyksen jälkeen ja muutaman päivän päästä, ennen siivutusta. Painot kirjattiin taulukkoon, joka laski syntyneen hävikin prosentteina. Tästä voitiin laskea keskimääräinen päiväkohtainen hävikki sekä arvio taloudellisesta hävikistä. Todellinen säilyvyysaika määritettiin kokonaismikrobi- ja maitohappobakteeriviljelyllä.
Varastointitaulukko otettiin käyttöön, ja se palvelee tarkoituksessaan hyvin sekä on helppokäyttöinen. Viikkosuunnitelman käyttöönotto viivästyi resurssiongelmien takia, joten takeita sen toimivuudesta ei ole. Varastointihävikistä huomattiin, että sen syntyminen on erittäin tuotekohtaista. Kuitenkin olosuhteisiin nähden opinnäytetyössä päästiin hyvin lähelle tavoitteita, ja yrityksellä on hyvät edellytykset jatkaa muutosten vientiä eteenpäin tulvaisuudessa.
Helpoimmaksi vaihtoehdoksi työkaluille osoittautui Microsoft Excel, sillä se on ollut tuotannonsuunnittelun apuna yrityksessä jo pitkään. Kehitettiin erillinen varastointitaulukko, johon merkitään päivän valmistusmäärät sekä tuotannossa, että pakkaamossa. Taulukko näyttää selkeästi sekä puolivalmiste- että valmistuotevarastot. Kehitettiin myös toinen taulukko, viikkosuunnitelma, jossa on lukujärjestys sekä pakkaamolle että tuotannolle. Pakkaamon siivutussuunnitelman mukaan muodostuu tuotantoon suolaussuunnitelma. Näiden tietojen perusteella nähdään myös, kuinka paljon raaka-aineita tulee tilata, jotta tuotteet saadaan valmistettua.
Varastointihävikkiä lähdettiin selvittämään punnitsemalla häkkejä jäähdytyksen jälkeen ja muutaman päivän päästä, ennen siivutusta. Painot kirjattiin taulukkoon, joka laski syntyneen hävikin prosentteina. Tästä voitiin laskea keskimääräinen päiväkohtainen hävikki sekä arvio taloudellisesta hävikistä. Todellinen säilyvyysaika määritettiin kokonaismikrobi- ja maitohappobakteeriviljelyllä.
Varastointitaulukko otettiin käyttöön, ja se palvelee tarkoituksessaan hyvin sekä on helppokäyttöinen. Viikkosuunnitelman käyttöönotto viivästyi resurssiongelmien takia, joten takeita sen toimivuudesta ei ole. Varastointihävikistä huomattiin, että sen syntyminen on erittäin tuotekohtaista. Kuitenkin olosuhteisiin nähden opinnäytetyössä päästiin hyvin lähelle tavoitteita, ja yrityksellä on hyvät edellytykset jatkaa muutosten vientiä eteenpäin tulvaisuudessa.