Tulevaisuudennäkymiä ravintola-alalta -Skenaarioita ravintolakonsepteista
Saarmaan, Maija (2020)
Avaa tiedosto
Lataukset:
Saarmaan, Maija
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020121127534
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020121127534
Tiivistelmä
Ravintola-ala on kehittynyt merkittävästi viimeisten vuosikymmenten aikana. Kehitykseen on vaikuttanut muun muassa markkinoiden vapautuminen, Suomen liittyminen EU:n jäseneksi ja kansainvälistyminen. Myös uudet innovaatiot ovat kehittäneet ja vieneet ravintola-alan kehitystä eteenpäin. Jotta kehityssuunta ravintola-alalla tulee jatkossakin säilymään positiivisena, tulee ravintola-alantoimijoiden kyetä ennakoimaan ja kehittämään omaa toimintaansa jatkuvasti. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan ravintola-alan tulevaisuudennäkymiä. Tavoitteena on selvittää ravintola-alaa tulevaisuudessa muuttavia tekijöitä ja niiden vaikutusta ravintola-alaan. Tutkimuksen tarkoitus on olla alaa edistävä tutkimus.
Tutkimuksessa luodaan katsaus ravintola-alan kehitykseen sen historian, nykyhetken ja tulevaisuusnäkymien näkökulmasta. Lisäksi perehdytään ravintolakonseptien ja -palveluiden kehittämisen menetelmiin. Näiden lisäksi kuvaillaan skenaariotyöskentelyä tulevaisuustutkimuksessa, siihen liittyviä vaiheita ja menetelmiä sekä apumetodeja, joita sen yhteydessä voidaan hyödyntää. Apumetodit, jotka tässä tutkimuksessa esitellään, ovat megatrendit, heikot signaalit ja tulevaisuustaulukko. Näitä apumetodeja hyödynnettiin työn empiirisessä osiossa.
Tulevaisuusskenaarioiden voidaan katsoa olevan tulevaisuuden käsikirjoituksia, joihin hahmotellaan tulevaisuuden toimintaympäristön vaihtoehdot ja niihin johdattavat tapahtumaketjut. Tutkimuksen tavoitteena oli rakentaa tutkivia, eli projektiivisia, skenaariota tulevaisuuden ravintolakonsepteista. Tutkimus toteutettiin skenaariotyöskentelyn menetelmiä ja vaiheita mukaillen.
Jotta tutkittavasta ilmiöstä saatiin tarvittavan kattava käsitys, tutkimus toteutettiin menetelmätriangulaationa. Empiirisessä osiossa aineistoa tutkimukseen kerättiin asiantuntijahaastattelu ja dokumenttianalyysi tutkimusmenetelmiä hyödyntäen. Tutkimustulosten pohjalta muodostettiin tulevaisuustaulukko, josta luotiin tilapareja. Näiden tilaparien pohjalta, ja teoriaan peilaten, rakennettiin kolme skenaarioita tulevaisuuden ravintolakonsepteista. Skenaariot muodostettiin kolmesta kategoriasta: todennäköinen, tavoiteltava ja uhkaava.
Tutkimuksesta kävi ilmi, että muuttuvat tekijät, jotka tulevat voimakkaimmin ravintola-alan tulevaisuuteen vaikuttamaan, ovat teknologian kehitys, palveluiden personointi, kotiinkuljetus, kestävä kehitys ja elämyksellisyys. Näiden muuttuvien tekijöiden vaikutus tulee olemaan todennäköisesti niin merkittävä, että ne tulevat määrittämään koko ravintolatoimintaa ja kehitystä. Niin ikään näihin muuttuviin tekijöihin liittyvät innovaatiot ohjaavat ravintola-alan kehitystä tulevaisuudessa. Tutkimuksessa myös havaittiin, että innovatiiviset ja ketterästi toimintaansa kehittävät ravintola-alantoimijat ovat niitä, jotka tulevat tulevaisuudessa olemaan alalla suunnannäyttäjiä ja tätä kautta myös saavat huomattavasti kilpailuetua suhteessa muihin toimijoihin.
Tutkimuksessa luodaan katsaus ravintola-alan kehitykseen sen historian, nykyhetken ja tulevaisuusnäkymien näkökulmasta. Lisäksi perehdytään ravintolakonseptien ja -palveluiden kehittämisen menetelmiin. Näiden lisäksi kuvaillaan skenaariotyöskentelyä tulevaisuustutkimuksessa, siihen liittyviä vaiheita ja menetelmiä sekä apumetodeja, joita sen yhteydessä voidaan hyödyntää. Apumetodit, jotka tässä tutkimuksessa esitellään, ovat megatrendit, heikot signaalit ja tulevaisuustaulukko. Näitä apumetodeja hyödynnettiin työn empiirisessä osiossa.
Tulevaisuusskenaarioiden voidaan katsoa olevan tulevaisuuden käsikirjoituksia, joihin hahmotellaan tulevaisuuden toimintaympäristön vaihtoehdot ja niihin johdattavat tapahtumaketjut. Tutkimuksen tavoitteena oli rakentaa tutkivia, eli projektiivisia, skenaariota tulevaisuuden ravintolakonsepteista. Tutkimus toteutettiin skenaariotyöskentelyn menetelmiä ja vaiheita mukaillen.
Jotta tutkittavasta ilmiöstä saatiin tarvittavan kattava käsitys, tutkimus toteutettiin menetelmätriangulaationa. Empiirisessä osiossa aineistoa tutkimukseen kerättiin asiantuntijahaastattelu ja dokumenttianalyysi tutkimusmenetelmiä hyödyntäen. Tutkimustulosten pohjalta muodostettiin tulevaisuustaulukko, josta luotiin tilapareja. Näiden tilaparien pohjalta, ja teoriaan peilaten, rakennettiin kolme skenaarioita tulevaisuuden ravintolakonsepteista. Skenaariot muodostettiin kolmesta kategoriasta: todennäköinen, tavoiteltava ja uhkaava.
Tutkimuksesta kävi ilmi, että muuttuvat tekijät, jotka tulevat voimakkaimmin ravintola-alan tulevaisuuteen vaikuttamaan, ovat teknologian kehitys, palveluiden personointi, kotiinkuljetus, kestävä kehitys ja elämyksellisyys. Näiden muuttuvien tekijöiden vaikutus tulee olemaan todennäköisesti niin merkittävä, että ne tulevat määrittämään koko ravintolatoimintaa ja kehitystä. Niin ikään näihin muuttuviin tekijöihin liittyvät innovaatiot ohjaavat ravintola-alan kehitystä tulevaisuudessa. Tutkimuksessa myös havaittiin, että innovatiiviset ja ketterästi toimintaansa kehittävät ravintola-alantoimijat ovat niitä, jotka tulevat tulevaisuudessa olemaan alalla suunnannäyttäjiä ja tätä kautta myös saavat huomattavasti kilpailuetua suhteessa muihin toimijoihin.