Ikääntyneen ravitsemuksen laadun lisääminen: Ruokamuistelukorttien kehittäminen kuntoutujien matalan kynnyksen kohtaamispaikassa Mielikissä
Tuukkanen, Eija (2020)
Tuukkanen, Eija
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020121227836
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020121227836
Tiivistelmä
Tämän geronomin (AMK) opintoihin kuuluvan opinnäytetyön tuloksena kehitettiin ruokamuistelukortit ikääntyneen ravitsemuksen laadun lisäämiseksi, muistelutyön herätteeksi ja ohjausmateriaaliksi ryhmätoimintaan tai henkilökohtaiseen ohjaukseen. Kortit voivat toimia sosiaalikulttuurisen kohtaamisen välineenä. Erityisesti tavoitteena on kuvakorttien avulla C-vitamiinin, kuitupitoisuuden ja proteiinin saannin lisäämistä ikääntyvän päivittäisessä ravitsemuksessa korttien ohjeita toteuttamalla.
Jälkiruoat ja välipalat ovat rakenteeltaan helposti muunneltavia ja sovellettavia eri erityisruokavalioihin. Mukana on sekä perinneruokia, että modernejakin makuja tämän päivän ravitsemusvalintoihin kestävää kehitystä unohtamatta. Kehittämistyössä huomioitiin aistien merkitys mielenterveyskuntoutujan ja muistisairaan ravitsemuksessa.
Opinnäytetyön yhteistyötahona toimi Kalajokilaakson mielenterveysyhdistyksen Mielikit, jonka matalan kynnyksen kohtaamispaikan seniorikävijät toimivat makumuisteluhetkien osallistujina maistellen ja muistellen. Ruokamuistelukorteilla lisätään lounastarjonnan laatua ja sosiaalikulttuurista kohtaamista. Korttien ohjeitten perusteella valmistetut jälkiruoat ja välipalat toimivat muisteluhetkien perusteena. Korttien ulkoasussa huomioitiin eri vuosikymmenten astiasto, ruokakulttuuri ja aistien merkitys. Osa korteista sisältää sananlaskuja eri paikkakunnilta.
Muistelutyön tulokset kerättiin ryhmähaastatteluna. Kehittämismenetelmänä käytettiin palvelumuotoilua.
Kehittämistyön teoreettisina käsitteinä ovat ikääntyminen ja aistien merkitys ravitsemuksessa, kulttuurinen ruokakokemus ja muistelutyö ruoan kautta. Teoria-aineistoon käytettiin pääasiassa kirjallisuutta ja ravitsemuksen tutkimuksia. Työn tuloksena kehitettiin 16 erilaista ruokamuistelukorttia ohjaustyön välineeksi.
Jälkiruoat ja välipalat ovat rakenteeltaan helposti muunneltavia ja sovellettavia eri erityisruokavalioihin. Mukana on sekä perinneruokia, että modernejakin makuja tämän päivän ravitsemusvalintoihin kestävää kehitystä unohtamatta. Kehittämistyössä huomioitiin aistien merkitys mielenterveyskuntoutujan ja muistisairaan ravitsemuksessa.
Opinnäytetyön yhteistyötahona toimi Kalajokilaakson mielenterveysyhdistyksen Mielikit, jonka matalan kynnyksen kohtaamispaikan seniorikävijät toimivat makumuisteluhetkien osallistujina maistellen ja muistellen. Ruokamuistelukorteilla lisätään lounastarjonnan laatua ja sosiaalikulttuurista kohtaamista. Korttien ohjeitten perusteella valmistetut jälkiruoat ja välipalat toimivat muisteluhetkien perusteena. Korttien ulkoasussa huomioitiin eri vuosikymmenten astiasto, ruokakulttuuri ja aistien merkitys. Osa korteista sisältää sananlaskuja eri paikkakunnilta.
Muistelutyön tulokset kerättiin ryhmähaastatteluna. Kehittämismenetelmänä käytettiin palvelumuotoilua.
Kehittämistyön teoreettisina käsitteinä ovat ikääntyminen ja aistien merkitys ravitsemuksessa, kulttuurinen ruokakokemus ja muistelutyö ruoan kautta. Teoria-aineistoon käytettiin pääasiassa kirjallisuutta ja ravitsemuksen tutkimuksia. Työn tuloksena kehitettiin 16 erilaista ruokamuistelukorttia ohjaustyön välineeksi.