Ravitsemus raudanpuutteen ehkäisyssä
Luukkanen, Päivi (2020)
Luukkanen, Päivi
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020120927058
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020120927058
Tiivistelmä
Raudanpuute on yksi yleisimmistä ravintoaineiden puutoksista ja tärkein tekijä anemian taustalla. Raudanpuutetta voivat aiheuttaa lisääntynyt raudan tarve, liian vähäinen rau-dan saanti, raudan menettäminen verenvuotojen seurauksena tai imeytymishäiriöt. Rau-danpuutteen aiheuttamia tyypillisiä oireita ovat väsymys, suorituskyvyn lasku ja vastus-tuskyvyn heikkeneminen. Myös verenluovuttajilla esiintyy raudanpuutetta, suurimmassa riskiryhmässä ovat nuoret naisluovuttajat.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää verenluovuttajien ohjausta raudanpuutteen ja ravitsemuksen näkökulmasta katsottuna. Tavoitteena oli tuottaa tietoa ravitsemuksesta ja selvittää, miten ravitsemuksella voidaan vaikuttaa raudanpuutteeseen. Opinnäytetyö toteutettiin integratiivisena kirjallisuuskatsauksena ja siihen valittiin mukaan kymmenen kansainvälistä aineistoa, jotka löydettiin manuaalisella haulla ja eri tietokantoja (Cinahl, Medic, Cochrane ja PubMed) käyttäen.
Tulokset osoittivat, että hemiraudan saanti ravinnosta on yksi oleellisimmista asioista raudanpuutteen ehkäisyssä. Lisäksi tuloksista nousi esille, että C-vitamiinin nauttiminen ja ruoka-aineiden oikeaoppinen valmistaminen olivat yhteydessä raudan imeytymiseen. Raudan imeytymistä estäviä tekijöitä olivat kalsium, fytaatit ja polyfenolit. Riittävä koko-naisenergian saanti ja raudan imeytymistä tehostavien ja estävien ravintoaineiden opti-maalinen ajoitus, vaikuttivat raudansaantiin positiivisesti.
Johtopäätöksenä voidaan todeta, että ravitsemuksella voidaan vaikuttaa raudanpuuttee-seen ja ennaltaehkäistä sitä. Verenluovuttajien ohjaaminen ravitsemuksen suhteen, riit-tävät luovutusvälit ja lisäraudan jakaminen edistävät verenluovuttajan terveyttä ja voivat ehkäistä raudanpuutetta.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää verenluovuttajien ohjausta raudanpuutteen ja ravitsemuksen näkökulmasta katsottuna. Tavoitteena oli tuottaa tietoa ravitsemuksesta ja selvittää, miten ravitsemuksella voidaan vaikuttaa raudanpuutteeseen. Opinnäytetyö toteutettiin integratiivisena kirjallisuuskatsauksena ja siihen valittiin mukaan kymmenen kansainvälistä aineistoa, jotka löydettiin manuaalisella haulla ja eri tietokantoja (Cinahl, Medic, Cochrane ja PubMed) käyttäen.
Tulokset osoittivat, että hemiraudan saanti ravinnosta on yksi oleellisimmista asioista raudanpuutteen ehkäisyssä. Lisäksi tuloksista nousi esille, että C-vitamiinin nauttiminen ja ruoka-aineiden oikeaoppinen valmistaminen olivat yhteydessä raudan imeytymiseen. Raudan imeytymistä estäviä tekijöitä olivat kalsium, fytaatit ja polyfenolit. Riittävä koko-naisenergian saanti ja raudan imeytymistä tehostavien ja estävien ravintoaineiden opti-maalinen ajoitus, vaikuttivat raudansaantiin positiivisesti.
Johtopäätöksenä voidaan todeta, että ravitsemuksella voidaan vaikuttaa raudanpuuttee-seen ja ennaltaehkäistä sitä. Verenluovuttajien ohjaaminen ravitsemuksen suhteen, riit-tävät luovutusvälit ja lisäraudan jakaminen edistävät verenluovuttajan terveyttä ja voivat ehkäistä raudanpuutetta.