Koronaviruksesta johtuvien poikkeusolojen vaikutus kannattavuuteen : case Ravintola Oy
Takala, Ali (2020)
Takala, Ali
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020121428000
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020121428000
Tiivistelmä
Koronavirus muutti maailmaa. World Health Organization on julistanut koronaviruksen pandemiaksi ja antanut tietoa ja ohjeita koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Suomessa vallitsivat poikkeusolot koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi vuoden 2020 toisen kvartaalin aikana. Tällöin rajoitettiin useita arkipäivän aktiviteetteja. Erityisesti ravintola-alaan kohdistui rajoitustoimenpiteitä, jotka vaikuttivat niiden normaaliin toimintaympäristöön. Poikkeusolot vaikuttavat liiketoimintoihin eri tavoin eri toimialoilla, mutta ravintola-alalla voidaan olettaa niiden vaikuttaneen negatiivisesti yritysten taloudelliseen tilaan.
Opinnäytetyön tavoite oli selvittää, miten poikkeusolot ovat vaikuttaneet ravintola-alan yrityksen kannattavuuteen, myynnin kehitykseen sekä myynnin jakautumiseen. Toimeksiantajana toimiva Ravintola Oy joutui poikkeusolojen aikana noudattamaan ravitsemisalaan kohdistuneita rajoituksia. Tällaista tilannetta ei ole aikaisemmin ollut, joten on tärkeää sekä ajankohtaista selvittää, kuinka poikkeusolot heijastuivat yrityksen taloudelliseen tilaan.
Tutkimus koostuu teoreettisesta osasta, johon tieto on haettu kirjallisuudesta ja internetistä sekä empiirisestä osasta. Teoreettinen viitekehys rakentuu ulkoisen laskentatoimen ja sisäisen eli johdon laskentatoimen perustalle. Ulkoisessa laskentatoimessa käsitellään tuloslaskelmaa kannattavuuden kuvaajana. Johdon laskentatoimessa perehdytään taas kannattavuuteen ja sen osatekijöihin sekä kannattavuuden mittaamiseen. Empiirisessä osassa verrataan vuosien 2018, 2019 ja 2020 toista kvartaalia keskenään. Myyntiraporttien pohjalta tehdään kaavioita, joita pystytään analysoimaan. Lisäksi analysoidaan tuloslaskelmat ja laaditaan katetuottolaskelmat. Lopuksi suoritetaan haastattelu, jolla haetaan syvällisempää ymmärrystä ilmiöihin.
Tutkimuksen tulosten perusteella koronaviruksesta johtuvien poikkeusolojen vaikutus Ravintola Oy:n kannattavuuteen oli negatiivinen, sillä myynti- ja palkkakate laskivat edellisestä vuodesta. Sen sijaan myynti kasvoi verrattuna aikaisempien vuosien vastaavaan ajanjaksoon, vaikka sen oletettiin laskevan. Lisäksi kokonaismyynnin jakautumisesta saatiin selville, että poikkeusolojen aikana online-myynnin osuus kasvoi ja ravintolamyynnin pieneni. The Coronavirus changed the world. World Health Organization has declared the Coronavirus as a pandemic and has given information and instructions for preventing the spreading of the Coronavirus. The emergency conditions dominated during the second quarter of 2020 in Finland to prevent the spreading of the Coronavirus. During this time, several activities of the everyday life were restricted. The normal business environment of the food services got affected by restrictions very hard. It is difficult to guess the effects of the emergency conditions on the business activities, but one could think that they have affected the economic state of companies negatively.
The objective of the thesis was to clarify how the emergency conditions have affected the profitability of the Restaurant Ltd and its sales development and division of the sales. Restaurant Ltd that acts as the principal had to follow restrictions which had been directed to the food services during the emergency conditions. There has not been this kind of a situation earlier so it is important and current that one clarifies how the emergency conditions were reflected in the economic state of the company.
The research consists of the theoretical part, to which the information has been picked up from literature and the Internet, and from the empirical part. The theoretical frame of reference is based on the foundation of the financial accounting and management accounting. In the financial accounting a profit and loss account is profoundly dealt with as a describer of the profitability. In the management accounting, the profitability, its factors and the measurement of the profitability will be studied. In the empirical part, the second quarters of the years 2018, 2019 and 2020 are compared. Based on the sales report, schemes are made that one can analyze. Furthermore, the profit and loss accounts are analyzed, and few indicators are counted and displayed. Finally, in research, an interview is performed which helps to get a more profound understanding of the phenomena.
On the basis of the result of the study, the effect of the emergency conditions caused by the Coronavirus on the profitability of Restaurant Ltd was negative because the sales margin and salary coverage fell since the previous year. The sales increased compared to the similar time period of the earlier years, even though it was supposed that it declines. Also, it was found out that the division of sales split so that the online sales increased, and the restaurant sales declined.
Opinnäytetyön tavoite oli selvittää, miten poikkeusolot ovat vaikuttaneet ravintola-alan yrityksen kannattavuuteen, myynnin kehitykseen sekä myynnin jakautumiseen. Toimeksiantajana toimiva Ravintola Oy joutui poikkeusolojen aikana noudattamaan ravitsemisalaan kohdistuneita rajoituksia. Tällaista tilannetta ei ole aikaisemmin ollut, joten on tärkeää sekä ajankohtaista selvittää, kuinka poikkeusolot heijastuivat yrityksen taloudelliseen tilaan.
Tutkimus koostuu teoreettisesta osasta, johon tieto on haettu kirjallisuudesta ja internetistä sekä empiirisestä osasta. Teoreettinen viitekehys rakentuu ulkoisen laskentatoimen ja sisäisen eli johdon laskentatoimen perustalle. Ulkoisessa laskentatoimessa käsitellään tuloslaskelmaa kannattavuuden kuvaajana. Johdon laskentatoimessa perehdytään taas kannattavuuteen ja sen osatekijöihin sekä kannattavuuden mittaamiseen. Empiirisessä osassa verrataan vuosien 2018, 2019 ja 2020 toista kvartaalia keskenään. Myyntiraporttien pohjalta tehdään kaavioita, joita pystytään analysoimaan. Lisäksi analysoidaan tuloslaskelmat ja laaditaan katetuottolaskelmat. Lopuksi suoritetaan haastattelu, jolla haetaan syvällisempää ymmärrystä ilmiöihin.
Tutkimuksen tulosten perusteella koronaviruksesta johtuvien poikkeusolojen vaikutus Ravintola Oy:n kannattavuuteen oli negatiivinen, sillä myynti- ja palkkakate laskivat edellisestä vuodesta. Sen sijaan myynti kasvoi verrattuna aikaisempien vuosien vastaavaan ajanjaksoon, vaikka sen oletettiin laskevan. Lisäksi kokonaismyynnin jakautumisesta saatiin selville, että poikkeusolojen aikana online-myynnin osuus kasvoi ja ravintolamyynnin pieneni.
The objective of the thesis was to clarify how the emergency conditions have affected the profitability of the Restaurant Ltd and its sales development and division of the sales. Restaurant Ltd that acts as the principal had to follow restrictions which had been directed to the food services during the emergency conditions. There has not been this kind of a situation earlier so it is important and current that one clarifies how the emergency conditions were reflected in the economic state of the company.
The research consists of the theoretical part, to which the information has been picked up from literature and the Internet, and from the empirical part. The theoretical frame of reference is based on the foundation of the financial accounting and management accounting. In the financial accounting a profit and loss account is profoundly dealt with as a describer of the profitability. In the management accounting, the profitability, its factors and the measurement of the profitability will be studied. In the empirical part, the second quarters of the years 2018, 2019 and 2020 are compared. Based on the sales report, schemes are made that one can analyze. Furthermore, the profit and loss accounts are analyzed, and few indicators are counted and displayed. Finally, in research, an interview is performed which helps to get a more profound understanding of the phenomena.
On the basis of the result of the study, the effect of the emergency conditions caused by the Coronavirus on the profitability of Restaurant Ltd was negative because the sales margin and salary coverage fell since the previous year. The sales increased compared to the similar time period of the earlier years, even though it was supposed that it declines. Also, it was found out that the division of sales split so that the online sales increased, and the restaurant sales declined.