Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Alvar Aallon tilojen käytettävyys kahvilatoiminnassa

Hänninen, Hennamari (2020)

 
Avaa tiedosto
Opinnäytetyö-Hänninen-Hennamari.pdf (709.0Kt)
Lataukset: 


Hänninen, Hennamari
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020121729109
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tutkittiin kolmea erilaista Alvar Aallon suunnittelemaa tilaa, joissa harjoitetaan jonkinlaista kahvilatoimintaa. Tutkimuksessa tutkittiin Alvar Aallon tilojen käytettävyyttä kahvilatoiminnassa. Tätä ilmiötä tutkittiin kahvila asiakkaiden sekä kahvilan henkilökunnan näkökulmasta. Näistä kolmesta tutkitusta kahvilasta ei kuitenkaan kuin yksi ollut alun perin suunniteltu kahvilakäyttöön.

Kaikkia kahvilatiloja yhdistää myös se, että ne kaikki ovat suojeltu kohteita, eikä niihin voi tehdä suuria muutoksia jos muutoksia lainkaan. Kahvilat joissa tutkimusta suoritettiin, olivat Cafe Alvar, Town Hall Cafe & Bakery sekä Kinkamon Aalto. Opinnäytetyön tutkimukseen haastateltiin yhteensä 12 henkilöä.
Kahvilan työntekijöiden haastattelussa kävi ilmi, että kaikista näistä tiloista ainakin osa on jonkin tahon suojelemia. Näihin suojeltuihin tiloihin ei luonnollisesti saa tehdä mitään muutoksia, joka tuo kahviloihin omat haasteet sekä mahdollisuudet.

Tutkimukseen haastatelluista kahvilan asiakkaista lähes kaikki kokivat, että kun he tietävät rakennuksen historian sekä Alvar Aallon se tuo heidän kahvilakokemukseensa huomattavasti lisäarvoa. Kahviloiden asiakkaat kokivat, että Alvar Aalto näkyi vahvasti kahviloiden tunnelmassa sekä palvelussa. Tunnelman kuvailtiin olevan ”Aaltomaisen arvokas ja harmoninen”.

Jokaisesta kahvilasta löytyi omat haasteensa liittyen siihen, että tiloja ei saanut muokata. Kaikissa kolmesta kahvilassa oli puutteita esimerkiksi keittiön sekä henkilökunnan omissa tiloissa ja nämä koettiinkin työntekijöiden mielestä suurimmiksi haasteiksi tilojen puolesta. Kahvilan asiakkaat katselivat asiaa hieman eri näkökulmasta, sillä eivät näihin henkilökunnan tiloihin päässeet. Kahviloissa ei kuitenkaan tilojen muokkaamattomuutta nähty ainoastaan huonona asiana, vaan siitä osattiin nähdä myös positiivinen puoli.

Tähän kokemukseen tietysti vaikutti varmasti myös Alvar Aallon sekä historian tuntemus. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja aineistoa siihen kerättiin teemahaastatteluiden sekä havainnoinnin avulla. Teemahaastatteluja kerättiin hieman erilaisilla teemoilla kahviloiden henkilökunnalta sekä kahvilan asiakkailta. Havainnointia käytettiin lisänä täydentämään haastatteluja. Haastattelusta ja havainnoinnista kertynyttä tietoa analysoitiin myöhemmin teemoittelun avulla.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste