Kasvisruokavaliota noudattavan henkilön ohjaaminen terveydenhuollossa - Suuntalinjat terveydenhuollon ammattihenkilöille.
Mika, Kauppinen; Mika, Wallenius (2009)
Mika, Kauppinen
Mika, Wallenius
2009
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202101051035
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202101051035
Tiivistelmä
Työn tarkoituksena on tarkastella eri-ikäisten asiakkaiden kasvisruokavalioita, niiden koostamista ja turvallisuutta. Lisäksi paneudun työssäni tarkastelemaan ammattihenkilöiden antamaa ravitsemuksellista ohjausta kasvisruokavaliota noudattaville asiakkaille. Tulen työssä hyödyntämään aikaisemman koulutukseni pohjalta monniammatillista tietoa kestävän kehityksen pohjalta. Pyrin yhdistämään työssäni
lukijalle kestävän kehityksen, ruokavalioiden ja terveellisen elämän monimutkaisen vuorovaikutuksen.
Työssä painottuu tätä kautta terveydenhuollon ammattihenkilön antaman ohjauksen merkitys globaalille kestävälle kehitykselle. Työ toteutetaan monialaisena kirjallisuuskatsauksena sekä sen perusteella tehtävillä ohjausmalleilla.
Ohjausmalleissa olen eritellyt raskaana olevien ja imettävien äitien, alle kouluikäisten lasten,
kouluikäisten lasten, aikuisten ja vanhusten kasvisruokavalio-ohjauksen. Malliksi valitsin tähän työhön taulukkopohjan, jolle olen koonnut tietoa kirjallisuudesta ja muista lähteistä. Malli sisältää myös uutta tietoa ja työstämisessä on tehty omia johtopäätöksiä. Uusi tieto taulukossa on lähinnä suuntaa-antavaa, koska eri terveydenhuollon pisteissä on käytössä myös omia ravitsemusohjausmenetelmiä. Tämä työ ja siinä syntynyt ravitsemusohjaustaulukko antaa kuitenkin yhden näkökulman siihen, että
miten terveydenhuollon ammattihenkilö voi lähestyä kasvisruokaa ja sen pohjalta annettavaa ohjeistusta ja neuvoja asiakkaille ja potilaille.
lukijalle kestävän kehityksen, ruokavalioiden ja terveellisen elämän monimutkaisen vuorovaikutuksen.
Työssä painottuu tätä kautta terveydenhuollon ammattihenkilön antaman ohjauksen merkitys globaalille kestävälle kehitykselle. Työ toteutetaan monialaisena kirjallisuuskatsauksena sekä sen perusteella tehtävillä ohjausmalleilla.
Ohjausmalleissa olen eritellyt raskaana olevien ja imettävien äitien, alle kouluikäisten lasten,
kouluikäisten lasten, aikuisten ja vanhusten kasvisruokavalio-ohjauksen. Malliksi valitsin tähän työhön taulukkopohjan, jolle olen koonnut tietoa kirjallisuudesta ja muista lähteistä. Malli sisältää myös uutta tietoa ja työstämisessä on tehty omia johtopäätöksiä. Uusi tieto taulukossa on lähinnä suuntaa-antavaa, koska eri terveydenhuollon pisteissä on käytössä myös omia ravitsemusohjausmenetelmiä. Tämä työ ja siinä syntynyt ravitsemusohjaustaulukko antaa kuitenkin yhden näkökulman siihen, että
miten terveydenhuollon ammattihenkilö voi lähestyä kasvisruokaa ja sen pohjalta annettavaa ohjeistusta ja neuvoja asiakkaille ja potilaille.